hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BDDK'dan yeni SWAP hamlesi

    BDDKdan yeni SWAP hamlesi
    expand

    SWAP limitinde 90 ile 360 gün vadeli işlemler yüzde 75 üzerinden hesaplanacak. Analistler TL maliyeti çok arttığından önlemin kademeli olarak gevşetilmeye başlandığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurunu (BDDK), SWAP limitinde 90 ila 360 gün vadeli işlemlerin yüzde 75 üzerinden hesaplanacağını bildirdi. BDDK'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

    "Bilindiği üzere bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve bu gibi swap dışındaki türev işlemlerinin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyeceği, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacağı, bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenemeyeceği, söz konusu oranın günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacağı daha önce kararlaştırılmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu defa, yüzde 25 sınırlamasına dahil edilen işlemlerin hesaplamasında 90 ile 360 gün vadeli işlemlerin yüzde 75, 360 gün ve üzeri vadeli işlemlerin ise yüzde 50 oranında dikkate alınması uygun bulunmuştur."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow