BMD'den kira sözleşmelerinde TL'ye geçiş taslağına destek

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, kira sözleşmelerinde dövizden TL'ye geçişe ilişkin hazırlanan taslağa tam destek verdiklerini belirterek, "Tebliğ öngörüldüğü haliyle yürürlüğe girerse yurt içinde ve yurt dışında Türk markalarının büyüme hamlelerine tanık olacağız. Perakende sektöründe yeni yatırım ve istihdamın kapısı aralanacak. Markalarımız büyüyecek, Türkiye büyüyecek." değerlendirmesinde bulundu.
Öncel, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Kira Sözleşmelerinde Dövizden TL'ye Geçiş Tebliği Taslağı'na ilişkin yaptığı açıklamada, geçen günlerde görüşe açılan taslağa tam destek verdiklerini bildirdi. Perakende sektörünün taleplerinin tamamına yakınının taslakta yer aldığını vurgulayan Öncel, "Tebliğ öngörüldüğü haliyle yürürlüğe girerse yurt içinde ve yurt dışında Türk markalarının büyüme hamlelerine tanık olacağız. Perakende sektöründe yeni yatırım ve istihdamın kapısı aralanacak. Markalarımız büyüyecek, Türkiye büyüyecek." ifadelerini kullandı.
Öncel, taslağa göre 2018'den önce yapılan kira sözleşmelerinde 2 Ocak tarihindeki kurların esas alınacağını anımsatarak, bu tarihten sonraki kontratlarda ise sözleşme tarihindeki kur üzerinden hesap yapılacağını bildirdi. Dövizle kira sorununu iki yıldır ısrarla gündeme taşıdıklarını aktaran Öncel, taslağın taleplerini büyük ölçüde karşıladığını kaydetti. Öncel, sorunun çözümü konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a teşekkür etti.
"Maliyetlerdeki düşüş tüketicilerimize yansıyacak"
Öncel, Türkiye'de 400'ün üzerindeki AVM'nin yaklaşık üçte birinde devam eden sıkıntılar olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Kontratlardaki ağır yaptırımlar nedeniyle markalarımız zarar ettikleri halde mağazalarını kapatamıyorlardı. Hazırlanan taslağı markalarımızın bu zorlu süreci aşmaları noktasında çok önemli bir kilometre taşı olarak görüyorum. Zaten son iki yılda açılan 40 civarında AVM'nin neredeyse tamamında tebliğ taslağında yer alan kur civarında bir denge oturmuş bulunuyor.
Biz Türkiye'nin markaları olarak tebliğ taslağını ülkemiz ve perakende sektörümüz için çok önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Tebliğin aynen kabul edilmesi halinde markalarımız yeni yatırım ve yeni istihdam imkanına kavuşacak. Maliyetlerdeki düşüş tüketicimiz de ürünlere daha uygun fiyatla erişim imkanı bulacak. Özetle taslağın aynen geçmesi halinde yurt içinde ve yurt dışında Türk markalarının büyüme hamlelerine tanık olacağız. Markalarımız büyüyecek, Türkiye büyüyecek."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2025 FİTRE ÜCRETİ: Fitre Ne Zamana Kadar Verilir? 2025 Ramazan günlük fitre ne kadar? Fitre nasıl hesaplanır?
Osmanlı'dan beri sürdürülüyor! ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ! 9 defteri satın aldılar, 300 bin TL ödediler...
2025 Enflasyon Tahmini Açıklandı! TMCB Enflasyon Tahmini Ne Oldu? TÜİK Enflasyon Oranları
TOKİ ARSA SATIŞI BAŞVURULARI 2025: TOKİ Arsa Satışı Ne Zaman, Arsalar Ne Kadar? İşte Başvuru Şartları
NET ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR? Asgari Ücrete Zam Mı Geliyor? Asgari Ücret Ara Zam Oranı Belli Oldu Mu? Bakan Işıkhan Açıkladı!