Çay-Kur’un Almanya fiyatı sosyal medyayı salladı
Çay-Kur'un bir kilogram turist çayının Almanya'da 9.5 TL Türkiye'de 25.90 TL olması sosyal medyada gündem oldu.
Haberin Devamı
/

Almanya’da bir kilogram Çay-Kur turist çayının 2.49 euro’ya (9.5 TL) satılırken Türkiye’de aynı çayın 25 lira 90 kuruşa satılması sosyal medyada gündem oldu.
/

Çay-Kur’un konunun farkında olduğu belirtilirken ilerleyen saatlerde bir açıklama yapılabileceği ifade edildi.
Haberin Devamı
4.7 eurodan satılmalı
/

Peki ya durum neden böyle? Sözcü'den Can Mumay'ın haberine göre, Türkiye’de ihraç edilen çayda yüzde 8 KDV bulunuyor. Yani 25 lira 90 kuruşa satılan çay için 4 lira 66 kuruş KDV ödüyoruz. Böylece çayın Çay-Kur’dan çıkış fiyatı 21 lira 24 kuruş oluyor.
/

Bu çayın normal koşullarda Almanya’da 4.7 euro’dan satılması bekleniyor. Fakat çay 2.49 euro’dan satılıyor. Almanya’da kıdada yüzde 7 KDV var.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
‘Market müşteri toparlamak istemiş olabilir’
/

Çay Sanayii İş Adamları Derneği Başkanı Erdal Saral sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada fiyat arasındaki farkı Çay-Kur’a sormak gerektiğini belirtirken, “Oradaki market bazı malları maliyetin altında müşteri toparlamak istemiş de olabilir” diye konuştu.
/

İhraç edilen mallarda KDV olmadığını ve fiyat avantajları bulunduğunu belirten Saral Türk çayında zirai ilaç bulunmadığı için yurtdışında daha kıymetli olduğunu belirtti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Türkiye’nin yurt dışına çay ihracı konusunda sorunlar olduğunu belirten Saral bu yıl Fransa’ya organik yeşil çay gönderildiğini anlattı. Saral Türk çayının Avrupa’daki fiyatının rekabetçi olduğunu söylemenin güç olduğunu da belirtti.
Alman marketçiden ÇAYKUR açıklaması
/

ÇAYKUR bir kilogram turist çayının Almanya'da 9.5 TL,Türkiye'de 25.90 TL olduğu iddiasını değerlendiren Euro Gıda Şube Müdürü Onur Çimen, "ÇAYKUR Türkiye'de de Almanya'da da aynı fiyat tarifesini uygular. Market ekstra bir kampanyaya gitmiş olabilir"dedi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Berlin'de 13 şubesi olan Euro Gıda'nın Şube Müdürü Onur Çimen yaptığı açıklamada ÇAYKUR'un Berlin bölgesi için kendilerine böyle bir fiyattan çay vermediğini söyledi.
/

Çimen fiyatların Türkiye ile aynı olduğunu belirtirken, “Fiyatlar Türkiye fiyatıyla hemen hemen aynı arada 1 TL vardır en fazla."
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

"Buralarda kilogram ile satılmaz çay. En büyük boy yarım kilogramdır. Çok satılan 200 gram var."
/

"Turist çay 200 gram 1.29 euroya satılıyor. 4 tane alırsanız 5 euro eder. Kilogramı yaklaşık 25 TL oluyor. Aynı Türkiye fiyatı gibi” ifadelerini kullandı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Sosyal medyada gündem olan Çay-Kur'un bir kilogram turist çayının Almanya'da 9.5 TL Türkiye'de 25.90 TL olduğu iddiasına Rizeli ünlü iş adamı Zekeriya Mete'den de yanıt geldi. Almanya'da bir kilogram Çay-Kur turist çayının 2.49 euro'ya (9.5 TL) satılırken Türkiye'de aynı çayın 25 lira 90 kuruşa satıldığını belirten bir market broşürü sosyal medyada gündem oldu.
/

İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı olan ve yurtdışı havalimanlarında Çay-Kur’un çaylarını satan Rizeli iş adamı Zekeriya Mete 2.49 eurodan bir kilogramlık çay satışının olamayacağını söyledi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
‘Öyle bir fiyat olamaz’
/

Çaykur’un Türkiye’deki iç piyasada daha ucuz olduğunu belirten İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete konuşmasında “Türkiye’de iç piyasada çay daha ucuz. Dış piyasadaki çaylar bize göre daha pahalı. Sosyal medyada çıkar haberlerdeki gibi söylenen gibi bir fiyat yok. Öyle bir fiyat olamaz.” ifadelerini kullandı.
/

Hem Türkiye’de hemde yurt dışındaki havalimanlarında kendisinin de çay sattığını belirten Mete “Dışarıda ve havalimanlarında çay daha pahalı satılıyor. Biz dışarıya çayı ucuz satmıyoruz. ” dedi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Dünyada borsaya bağlı pahalı ürünlerin olduğunu ifade eden Başkan Zekeriya Mete “Dünyada borsaya bağlı olan kahveler çaylar ve başka emtialar var. Dünyada tek zirai ilaç kullanılmadan üretim yapılan tek yer Rize… Pestisit yok. Biz bunu yeni yeni pazarlamaya başladık. yeni yeni bir yere getirmeye başladık. 30 ülkeye ihracat yapılıyor. Devlet ithal gelen, Türkiye’de üretim yapan yani yarattığı katma değer sorgulanan ürünlere marka desteği fuar desteği her şeyi veriyor. Ama Türk çayını üreten firmaya Çaykur’a vermiyor.
‘Kamu malıdır diyorlar’
/

Didi’ye vermiyor. Neden dediğimizde ise ‘Kamu malıdır’ diyor. Dünyada tek ambalaj olarak taklit edilen ürün Didi, Bunun için dünyaca ünlü bir marka 500 cc ambalajı yapmak zorunda kaldı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

"Neden çünkü Didi kadar büyük bir pazar payı aldı ki. Didi aroma değildir. Çaydan damıtılarak yapılıyor. Yani doğal çaydan konsantre edilerek yapılıyor. O yüzden biz hala marka konusunda yeteri kadar destek veremiyoruz.” şeklinde konuştu.
Çay nasıl demlenir? İşte püf noktaları...
Çay demlerken nelere dikkat etmeli? Demliğe ne kadar çay koymalı? Çay ne kadar sürede demlenir? Utku Başar, Biliyor musunuz?’da anlattı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

İhtiyacımız olan malzemeler: çaydanlık, su, siyah çay ve şeker.
/

Çaydanlığımızın tertemiz olduğuna emin olarak başlıyoruz. İçinde kireç olan çaydanlıkta çok da iyi bir çay yapmamız mümkün olmayacaktır. Çeşme suyu değil içme suyu kullanmamız da önemli. Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır. Yalnızca yerli yani bildiğimiz halis mulis mis gibi Türk çayı kullanacaksak da yaklaşık 10 tatlı kaşığı çay koyuyoruz.
/

Bir öneri: 1 tatlı kaşığı şekeri çaydanlığın üstüne ekliyoruz. Karıştırmadan bırakacağımız şeker çayın acılığını almamıza yardımcı olacaktır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Kaynayan ve kaynadıktan sonra en az 2 dakika boyunca kaynamada bırakılan suyu çaydanlığın üstüne 1 parmak kalacak şekilde boşaltıyoruz ve çaydanlığın altını tekrar içme suyuyla dolduruyoruz.
/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Orta ateşte su kaynayana kadar çayı ocakta tutuyoruz. Su kaynadıktan sonra çay servise hazır diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
/

Çayın demlenme ve güzelleşme evresi burada başlıyor. Altını kıstığımız ocakta çayı yavaş yavaş demlenmeye bırakıyoruz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Çayın demlendiğini nasıl anlarız?
/

/

Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.
/

Çayın tamamen demlenmiş olduğunu çayın yüzeyinde gezen çay yapraklarını görmediğimizde anlamış oluruz. Çünkü çay tamamen suyunu çekmiş, adabıyla olmuş ve dibe çökmüştür.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Çoğunlukla çay kaynayıp demlendikten sonra çaydanlığı ocaktan almak gibi bir hata yapılır. Çaydanlığın üstündeki çay yoğun ve seyretilmesi gereken bir içecek olduğu ve su ne kadar kaynarsa o kadar berrak bir çay ortaya çıkacağı için kaynatılmaya devam edilir.
/

Bu sırada ocak daima en kısıktadır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı