hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğalgaza indirim geliyor mu?

    Doğalgaza indirim geliyor mu
    expand
    KAYNAKAA

    BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım, doğalgazda indirim konusunun Nisan 2016'dan önce gündeme alınamayacağını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün doğalgaz fiyatlarında da indirim getireceği görüşlerini AA muhabirine değerlendiren Yardım, "Doğalgaz fiyatları petrol fiyatlarına oranla dokuz ay geriden geliyor. Yani petrol fiyatlarındaki düşüşün yansımaları ancak belli bir süre sonunda sektöre yansıyor. Diğer taraftan da dolar yükseliyor ve böylece iki durumda birbirinin etkisini minimalize ediyor" dedi.

    Yardım, BOTAŞ'ın tüketiciye sattığı gazda indirimin kısa vadede rasyonel bir durum olmayacağına işaret ederek, şöyle konuştu:

    "Hem BOTAŞ'ın hem de toptan satış şirketlerinin geçen seneden itibaren büyük kayıpları var ve bu kayıpların miktarı henüz belirlenmedi. Bundan dolayı kayıplar ve telafisi net şekilde hesaplanmadan ortaya çıkmadan ve 8-9 ay sonra fiyatların hangi seviyede olacağı tam olarak kestirilmeden, hemen 'gaz fiyatlarında indirim yapalım' demek çok gerçekçi bir yaklaşım olmaz.
    Enerji Bakanı'ndan flaş doğalgaz açıklaması!..
    Doğalgazda bahardan önce indirim zor. BOTAŞ'ın doğalgaz indirim meselesini ancak Nisan 2016'dan sonra gündemine alabileceğini ve şu an böyle bir indirim planının olmadığını düşünüyorum. Yani BOTAŞ'ın tüketiciye sağladığı doğalgazda indirim yapması, nisan ayından önce söz konusu olmayacaktır."

    Elektrik fiyatlarında yıl başında belli bir miktarda artış yapılacağı beklentilerine de değinen Yardım, "Elektrik üretiminin büyük bir bölümünün halen doğalgazdan sağlandığı Türkiye'de, aynı dönem içerisinde doğalgazda indirim beklentisi ile elektrikte zam beklentisinin bir arada dillendirilmesi çok mantıklı bir yaklaşım değil" diye konuştu.

    Otomatik fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde elektrik fiyatları her 3 ayda bir değerlendiriliyor. BOTAŞ'ta ise her ayın sonunda bir sonraki ay için güncel gelişmeler de dikkate alınarak doğalgazda indirim veya artış ihtiyacı karara bağlanıyor.

    Rusya ile yaşanan sınır ihlali sıkıntısından sonra Türkiye, doğalgaz arzını garantiye alacak farklı tedarikçiler ve senaryolar üzerinde çalışmalar başlatmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow