hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomistler CNN Türk'te yorumladı: FED faizi artırdı, TL nasıl etkilenir?

    ABD Merkez Bankası (Fed), piyasaların beklentilerine paralel olarak 75 baz puan faiz artışı gerçekleştirdi. Ekonomist Hikmet Baydar, CNN Türk ekranlarında bu gelişmeyi TL çerçevesinde değerlendirdi. Baydar, "Döviz sepeti bazında TL değer kazandı. Bu önemli bir tespit" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını açıkladı. FED, faizi 75 baz puan artırarak yüzde 3-3,25 aralığına yükseltti. CNN Türk ekranlarında Başak Şengül'ün sunduğu Akıl Çemberi programına konuk olan Ekonomist Hikmet Baydar değerlendirmelerde bulundu.

     

    "DÖVİZ SEPETİ BAZINDA TL DEĞER KAZANDI"

    Baydar, "Döviz sepeti bazında TL değer kazandı" diyerek şu ifadelere yer verdi:

    "Şu an piyasa bu fiyata girmiş durumda. Bu ilk olarak Euro doları vuracaktır. İlk etapta maalesef Avrupa, FED faizi yüzünden enflasyonu içselleştirmeye başladı. Euro/TL'de gevşeme daha yüksek, dolar/TL piyasasında daha sabit. Şu an gözlemlediğim kadarıyla eskiden dolar/TL düşüş olurdu fakat Euro/TL'de bu göstermeye başladı. Döviz sepeti bazında TL değer kazandı. Bu önemli bir tespit. Aslında şuan döviz piyasasına göre TL tepkisini verdi. ABD'de enflasyona baktığımız zaman 8.3 Fed faizleri yavaş yavaş yükseltiyor ki bu hedef değil yıl sonuna doğru yine artış yapacak.

     

    "TÜRKİYE'YE SON ZAMANLARDA BİR PARA GİRİŞİ VAR"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'ye son zamanlarda bir para girişi olduğunu ifade eden Baydar, ABD'nin bundan rahatsız olduğunu da ifade etti.

    Baydar açıklamasında, "Türkiye'de bir yandan sosyal projeler, istihdam hepsi devam ediyor. Türkiye'ye son zamanlarda bir para girişi var. ABD'de bundan rahatsız oluyor. Giren yabancı paradan ziyade döviz piyasalarında işlem yapan oyuncularda değişim olduğunu düşünüyorum. Kalite değişti. Eskiden Euro dolar paritesi yükseldiği zaman Euro dolar karşısında değer kazanıyordu. Her defasında TL sepet bazında değer kaybediyordu. Her defasında böyle bir ortam oluşuyordu. Şu an için TL'ye sahip çıktığını düşünüyorum. Bir kere dünyadaki enflasyonun temel sebebi emtia fiyatlarıydı. Enerji krizi sebebiyle Avrupa'da fabrikalar duruyor. Bu Türkiye için de bir fırsat. Dünyada barışın oluşamadığı stresin arttığı ortamda ABD, doları yukarı çekerek enflasyonu dünyaya paslıyor, kendisi bundan kaçıyor. Çin'den ABD'ye mal gidemiyor. Böyle krizler olurken firmalar kime güvenerek iş yapacak." ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow