hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fabrikatör olmak kolaylaştı

    Fabrikatör olmak kolaylaştı
    expand

    Yüz binlerce dolarlık yatırım gerektiren sanayi makinelerinde kiralama dönemi başladı. Aylık 2-5 bin lira bedellerle hiç bir teknolojik gelişmeyi kaçırmadan tesisler kurmak kolaylaştı. Bu sistem sayesinde makine ithalatının da azalması öngörülüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Posta Gazetesi'nden Murat Gülderen'in haberine göre,  sanayi makinelerini kiralama dönemi başladı. Artık bir tesis kurmak için en az 100 bin liralık makine yatırımı yapmaya da gerek kalmadı. Otomotiv, kalıpçılık, teksil, gıda, savunma sanayi gibi ağır sektör makinelerinin kiraları 2-5 bin lira arasında değişiyor. Kiralama makine ithalatının önüne geçtiği için de cari açığı doğrudan etkiliyor.

    Üretim kaybı sıfır

    Türkiye'de makine kiralama programını başlatan yerli makine imalatçısı Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, "Kiralama yapan şirketlerin makine bakım ve yedek parça masrafı gibi dertleri kalmıyor. Kira faturaları da gider olarak gösteriliyor. Örneğin 4 yıl sürecek bir proje için büyük makine masraflarına artık gerek yok. Proje bazlı kiralamanızı yapıyorsunuz" dedi.

    Verim artıyor

    Makine kiralamanın diğer büyük bir avantajının hep en yeni teknolojiyi kullanmak olduğunu kaydeden Hakan Aydoğdu "Kiralamaya talep hızla artıyor. Şu an sanyicinin yüzde 10'u üretimini kiralık makinelerle yapmaya başladı. Bu durum teknololik yeniliğe bağlı olarak üretim verimini de ortalama yüzde 20 civarında artırıyor" açıklamasında bulundu.

    Rekabet zorlaştı

    Hakan Aydoğdu, Türkiye'deki imalatçıların artık yurtdışı üreticilerle sıkı rekabet etmek zorunda olduklarına dikkat çekerek "İşçilik maliyetimiz ne kadar düşük olursa olsun, yeni teknolojilerle rekabet edebilmek giderek zorlaşıyor. Bu anlamda teknolojinizin belli dönemlerde yenilenmesi açısından kiralama çok daha uygun bir model" diye konuştu. Hakan Aydoğdu yurtdışına da makine kiralama talepleri geldiğini belirterek, bu yıl ihtiyaçlara da cevap vereceklerini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow