Hande Fırat ilk kez CNN TÜRK'te anlattı! İşte MB Para Politikası Kurulu kararları
Gazeteci Hande Fırat CNN TÜRK ekranlarında Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu kararlarını anlattı. Merkez Bankası'nın ekonomiyle ilgili 6 maddelik kararları ilk kez CNN TÜRK'te yayınlandı.
Merkez Bankası Para Politakası Kurulu kararları;
Kurul parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdi.
Yakın döneme ilişkin göstergeler de enflasyonda yükselişin sürdüğünü işaret etmekte.
Bu gelişmede yurt içi talep, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır.
Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerdeki artış ve turizm gelirlerindeki fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.
Politika faizi enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirlenecektir.
Parasal sıkılaştırma sürecini anlatan Hande Fırat, "Parasal sıkılaştırma süreci tek başına gitmeyecek. Bunlar seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları izleyecek. Miktarsal sıkılaştırma kapsamına KKM ödemeleri kaynaklı piyasadaki likidite fazlası zorunlu karşılıklarla çekilecek. Seçici bir anlayışla zorunlu karşılık oranları Kur Korumalı Mevduat hesapları için artırılarak likidite fazlası sterilize edilecek." ifadelerini kullandı.
UZMAN İSİM FAİZ KARARINI DEĞERLENDİRDİ
MB'nin faiz kararını CNN Türk'te yayınlanan moderatörlüğünü Hande Fırat'ın yaptığı Gece Görüşü programında değerlendiren Ekonomist Filiz Eryılmaz şunları söyledi:
"Merkez Bankası bize dedi ki 'Ben bugüne kadar Faiz kararıyla ekonomide parasal sıkılaştırmayı yapıyordum. Bundan sonra sadece faiz silahıyla değil, faiz silahının yanında bir takım silahlar getirerek enflasyonla ve mücadele edeceğim.' Bireysel kredilerin bu kadar güçlü olması güçlü talep yaratıyor. Güçlü talep, enflasyonu yukarı çekiyor hem de güçlü bir ithalat talebini gündeme getiriyor. Bu hem dış ticaret açığını hem de cari açığı yukarı çekiyor. Haliyle bireysel tüketimi baskılayacak şekilde krediler üzerine miktarsal kısıtlama getirdiğinizde hem enflasyonu hem de cari açığı azaltmış olacaksınız. Haliyle bireysel kredileri baskıladığınız zaman ticari kredileri desteklemeniz gerekiyor. Zaten varolan bir politika vardı. İhracat yapan ağırlıklı olarak ithal ikame üretim yapan şirketler öncelendiriliyordu. Bu şirketler kredi almada ön plandaydılar. Anlaşılan o ki ihracat üzerindeki payı yüksek olan şirketler biraz daha öncelendirelecek.
Enflasyonla mücadele etmek istiyorsanız piyasadaki likidite fazlasını çekmek zorundasınız. Son dönemde piyasa güçlü likidite var. Bunun iki sebebi var. KKM'ye yönelen güçlü mevduat sahipleri var. Merkez Bankası rezerv artırma aşamasında. Döviz satın alarak piyasaya TL veriyor. Piyasadaki TL likidite artığını görüyoruz. Bu enflasyon için bir tehlike. Dolayısıyla bu likidite azaltmanız lazım. Bankalara diyorsunuz ki "Tutmak zorunda olduğunuz ya da sizi uyguladığımız zorunlu karlılıkları artırdığınız zaman bankalar KKM'den topladığı mevduatların daha fazlasını zorunlu karışlığa ayırmak zorundalar. Dolayısıyla topladıkları mevduatların büyük kısmını kredi olarak veremeyecekler. Kredi olarak veremeyecekleri için talep azalacak, talep azalığı için de enflasyonda aşağı yönlü baskı yaratılacak."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı'dan beri sürdürülüyor! ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ! 9 defteri satın aldılar, 300 bin TL ödediler...
2025 Enflasyon Tahmini Açıklandı! TMCB Enflasyon Tahmini Ne Oldu? TÜİK Enflasyon Oranları
TOKİ ARSA SATIŞI BAŞVURULARI 2025: TOKİ Arsa Satışı Ne Zaman, Arsalar Ne Kadar? İşte Başvuru Şartları
NET ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR? Asgari Ücrete Zam Mı Geliyor? Asgari Ücret Ara Zam Oranı Belli Oldu Mu? Bakan Işıkhan Açıkladı!
ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ DÖNEM: Yeni Elektrik Faturalarında Sistem Nasıl Olacak, Nasıl Hesaplanacak?