hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İflas erteleme kaldırılıyor

    İflas erteleme kaldırılıyor
    expand
    KAYNAKAA

    Başbakan Yardımcısı Akdağ, "İflas erteleme ile konkordatoyu bir araya getirerek yeni bir reform hazırladık" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "yatırım ortamı iyileştirme reform paketi"ni açıkladı.Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik 93 maddeden oluşan reform paketini TBMM'ye sevk edeceklerini söyledi. Akdağ, yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla hazırlanan reform paketini Çankaya Köşkü'nde basın toplantısıyla açıkladı.

    Ekonomik güven endeksi arttı

    Türkiye'nin bu sene itibarıyla Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 60'ıncı sırada yer aldığını kaydeden Akdağ, Türkiye'yi ilk 20'ye sokmak için çok yoğun çalıştıklarını belirtti.

    Akdağ, iş dünyası ile eylül ayından itibaren sekretaryasını TOBB'un yaptığı kapsamlı bir çalışma başlattıklarını ifade ederek, özel sektörle toplamda 320 saat süren 50'nin üzerinde toplantı yaptıklarını anlattı. Sonra bakanlarla toplantı yaptıklarını, bakan düzeyinde ise 70 saat mesai harcadıklarına işaret eden Akdağ, şunları kaydetti:

    "Eylem planımızı toplamda 8 bakanımız, ilgili bürokratları, TOBB ve diğer özel sektör kuruluşlarımız ile son 5 aydır gerçekleştirilen bin saati aşkın çalışma sonucunda oluşturduk. Böylece 93 maddeden oluşan reform paketinin kanunlar kısmını tamamlayarak TBMM'ye sevk etme aşamasına getirdik. 93 maddenin 65'i özellikle İcra ve İflas Kanunu ile ayrıca Tebligat Kanunu'ndaki düzenlemeleri içermektedir. 28 madde ise çeşitli kanunlarda düzenlemeler getirmektedir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yatırımcılarımıza 'iyi ki varsınız.' diyoruz"

    Türkiye'yi iş yapma kolaylığı açısından hak ettiği yere getireceklerini belirten Akdağ, hükümet olarak, Türkiye'ye yatırım yapan ve istihdam sağlayan girişimcilerin her zaman yanında olduklarına dikkati çekti. Akdağ, "Türkiye'de özel sektöre dayalı büyüme modelinin öncüsü her zaman AK Parti hükümetleri oldu. Bugün açıkladığımız reformlar bu adımların yeni bir halkasıdır Bu paket ile Türkiye'nin geleceğine yatırım yapan müteşebbislerimize ve yatırımcılarımıza 'iyi ki varsınız.' diyoruz." ifadesini kullandı.

    "İflas ertelemeyi kaldırıyoruz"

    En önemli adımlardan birini de "icra-iflas" süreçlerinde attıklarına işaret eden Akdağ, Adalet Bakanlığının bu konu üzerinde uzun süreden beri çalıştığını aktardı. Akdağ, şöyle konuştu:

    "Uygulamada zaman zaman kötü kullanılmaya da açık olduğu anlaşılan iflas ertelemeyi kaldırıyoruz. İflas erteleme ile konkordatonun iyi yönlerini alıp güzel bir reform hazırladık. Dünyadaki en iyi örnekleri inceleyerek yeni bir kurtarma anlaşması sistemi geliştirdik. İflas erteleme döneminde 6-7 seneye kadar süren süreci, yeni düzenleme ile beraber azami 23 ay ile sınırlandırıyoruz. Şirketlerin tasfiyesinden ziyade, öncelikle ticari hayatlarına devamlarını esas aldık. Alacakları, sürece etkin olarak dahil ettik."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akdağ, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün "icra-iflas" ile ilgili yeni düzenlemenin detaylarını daha sonra açıklayacağını kaydetti.


    Akdağ: İflas erteleme tamamen kalkıyor

    Hükümetin, ekonomi konusundaki gelişmelere büyük önem verdiğine dikkati çeken Akdağ, bütün şirketlerin yöneticilerinin iş yapma kolaylığını her yıl yakından takip ettiğini vurguladı.

    Akdağ, 2001'den bu yana YOİKK olarak eylem önerilerinin TOBB sekreteryasında TİM, TÜSİAD, YASED ve MÜSİAD gibi kuruluşların katılımıyla geliştirildiğini anlattı. YOİKK'in çalışmalarını daha güçlü şekilde devam ettirdiğini vurgulayan Akdağ, şöyle devam etti:

    "2017-2018 yılı açısından konuya bakış açımızı geliştirdik. İşe, önce çalışma yöntemimizde reform yaparak başladık. Hedefe odaklanmak için tüm dünyada ülkeleri yatırım ve rekabet ortamı açısından değerlendiren Dünya Bankasının iş yapma kolaylığı endeksini dikkate aldık."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İş yapma kolaylığı endeksinde arzuladıkları performansı yakalayamadıklarına değinen Akdağ, son 10 senede Türkiye'nin, 190 ülke arasında 50'ncilik ile 70'incilik arasında yer değiştirdiğini aktardı.

    Türkiye'nin şu an 60'ıncı sırada olduğunu belirten Akdağ, "Türkiye'yi ilk 20'ye sokmalıyız dedik ve çalışmalara başladık. Çünkü Türkiye, gerçekten bunları hak ediyor." ifadesini kullandı.

    Başbakan Yardımcısı Akdağ, yeni reform paketiyle Türkiye'ye yatırım yapan tüm yatırımcıların işini kolaylaştırmayı ve yabancı yatırım için Türkiye'yi çok daha cazip hale getirmeyi temel hedef olarak belirlediklerini bildirdi.

    "191,1 milyar dolar ile Türkiye'ye sınıf atlattık"

    AK Parti hükümetleri döneminde yabancı sermaye girişinde birçok rekor kırdıklarına dikkati çeken Akdağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

    "Bizden önce 2001 yılına kadar 15,1 milyar dolar yabancı sermaye gelmişti Türkiye'ye. Son 15 yılda, bizim iktidarlarımız döneminde 191,1 milyar dolar ile Türkiye'ye sınıf atlattık. Ama bu hususta daha fazla yabancı sermayeye ve yabancı, uluslararası yatırıma ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Bu reform paketiyle küresel sermayenin bir kez daha dikkatini çekmek istiyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz. Dünyada sermaye, en kolay iş yapabileceği yere gider. Bunun için baktığı, temel değerlendirme mekanizmalarından biri de Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı Endeksi'dir. Maalesef son zamanlarda Türkiye aleyhine çeşitli karalama kampanyaları yürütülüyor. 2017'deki büyüme oranlarımız, bu karalama kampanyalarının hem asılsız olduğunu gösterdi hem de sonuç vermediğini ortaya koydu. Güçlü bir ekonomimiz var."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Türkiye'yi, iş yapma kolaylığı açısından hak ettiği yere getireceğiz"

    Akdağ, Türkiye'nin yatırım ortamı ve iş yapma kolaylığı açısından ne kadar önemli bir atılım yaptığını cümle aleme ilan etmenin vaktinin geldiğine inandıklarını belirtti. Akdağ, şu görüşlere yer verdi:

    "Hedefimiz büyük Türkiye'yi, İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde ilk 20'ye yükseltmektir. Bunu iki yıllık bir takvim içinde inşallah gerçekleştireceğiz. Bu sene 25-30 sıralık büyük bir sıçrama hedefliyoruz. Tabii bu kolay değil. Bütün diğer ülkeler de bu yarışta reformlar yaparak öne geçmeye çalışıyorlar. Çalışmalarımız, bugün Meclise göndereceğimiz reform paketinden sonra da devam edecek. Bu yılın sonuna doğru ikinci bir reform paketiyle planladığımız tüm reformları hayata geçirmeye gayret edeceğiz. Bir G20 ülkesi olan Türkiye'yi, iş yapma kolaylığı açısından hak ettiği yere getireceğiz."

    "Konkordato" yerine "kurtarma anlaşması"

    Reform paketiyle nelerin yapılacağı konusunda bilgiler paylaşan Akdağ, Adalet Bakanlığının hazırladığı, yeni bir "kurtarma anlaşması" hazırlandığını söyledi. Ekonomi literatüründe "konkordato" olarak bilinen ifadenin "kurtarma anlaşması" şeklinde yaygınlaşmasını istediklerini vurgulayan Akdağ, "Gerçekten gerek İcra İflas Kanunu gerekse konkordatoyla ilgili kanunun ana amacının bir şirketi kurtarma olması gerekir. Dolayısıyla en önemli adımlardan birisini icra-iflas süreçlerinde atıyoruz." ifadesini kullandı.

    Akdağ, Türkiye'nin bu alanda iş yapma kolaylığı açısından 138'inci sırada olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

    "En geride kaldığımız ve 30 yıldır kapsamlı bir reform yapamadığımız bu alanda Adalet Bakanlığımız uzun süreden beri çalışmaktaydı. Son üç ayda çok özverili bir tempoyla kanun taslağını Adalet Bakanlığımız tamamladı."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow