İşte vergi indirimlerinin bütçeye faturası
Geçtiğimiz hafta ekonomiyi canlandırmak adına atılan beyaz eşya ve konutta yapılan vergi indirimlerinin bütçede yaratacağı vergi kaybının 3 milyar lira civarında olacağı iddia edildi.
Haberin Devamı
/

Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, KDV indirimlerinin bütçeye faturasının en az 3 milyar lira olduğunu belirterek "Referanduma kadar piyasaları canlandırma amacı taşıyan bu kararın ekonomik etkisi ise tartışılmalı" vurgusunu yaptı.
/

Sağlam'ın yazısı şöyle:‘Hükümet, geçtiğimiz hafta, beyaz eşya başta olmak üzere, ciddi vergi indirimine gitti. Nisan sonuna kadar sürecek vergi indiriminin, "oldukça popülist" bir karar olması dikkat çekiciydi.
Haberin Devamı
/

Referanduma kadar piyasaları canlandırma amacı taşıyan bu kararın ekonomik etkisi ise tartışılmalı. Bütçe açısından bakacak olursak, Maliye açıklanan tüm vergi indirim kararlarının toplam etkisinin 1 milyar TL'lik kayıp olacağını söyledi, ama hiç inandırıcı bir rakam gibi durmuyor.
/

Konutta yapılan KDV indirimlerinin faturasını bir kenara bıraksak bile, vergi kaybının 1 milyar TL ile sınırlı kalması mümkün gözükmüyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

2016 yılında, şimdi vergi indirimine tabi, dayanıklı tüketim mallarında 4 milyar 811.9 milyon TL'lik özel tüketim vergisi (ÖTV) hedeflenmiş ama tahsilat 4 milyar 692.3 milyon TL olmuş. 2017 yılı bütçesinde aynı kalemden yüzde 14.8 artışla 5 milyar 349 milyon TL'lik ÖTV alınması hedeflenmiş.
‘Halbuki bu hesap aşırı iyimser bir rakam ve sapma ihtimali çok yüksek'
/

2016 dayanıklı tüketim malları ÖTV tahsilatına aylar itibariyle baktığınızda; ocakta 274, şubatta 340, martta 405, nisanda 307 milyon TL'lik tahsilat görüyoruz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Maliye Bakanı Naci Ağbal, belli ki geçen yılın şubat, mart, nisan aylarına bakıp, bu tahsilatın biraz altında bir miktarı, 1 milyar TL'yi, kayıp olarak açıklamış.
/

Halbuki bu hesap aşırı iyimser bir rakam ve sapma ihtimali çok yüksek. Bazı ÖTV'lerin tümüyle kalkmadığını varsayıp geçen yılki verilerle 1 milyar TL rakamı belki bulunur ama 2017 hedefi bile daha büyük.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
‘Bence asıl yanlış hesaplama noktası…'
/

Bence asıl yanlış hesaplama noktası; bu vergisiz 3 ayda alınacak beyaz eşya ve mobilyanın geçen yılın aynı döneminden çok daha fazla olacağı gerçeği.
/

Yani ister istemez halk ihtiyacı olan dayanıklı tüketimi malı talebini öne çekecek. Şöyle söyleyeyim; geçen yılki dayanıklı tüketim malı satışının en azından yüzde 60-70'i bu vergisiz 3 ayda yapılacaktır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Daha önce de benzer durumlarda olduğu gibi, talep öne çekilince, yılın geriye kalanında artık dayanıklı tüketim malı satışı çok az olur.
‘Dayanıklı tüketim malı ötv'sinde 3 milyar tl'den aşağı bir ötv kaybı olması, iyimser bir tahmin olur'
/

Dolayısıyla ÖTV uygulanan aylarda, bence en fazla 1 milyar TL'nin biraz üzerinde ÖTV tahsilatınız olabilir. Tabi ki kesin bir rakam bulmak mümkün değil ama bence bu varsayımlarla, dayanıklı tüketim malı ÖTV'sinde 3 milyar TL'den aşağı bir ÖTV kaybı olması, iyimser bir tahmin olur.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Kaldı ki; vergi kaybı ÖTV ile sınırlı değil; ÖTV eklendikten sonraki rakamdan KDV kesildiği için, aynı şekilde KDV tahsilatında da ek kayıplar olacak.Erdal Sağlam'ın bugünkü yazısının tamamını okumak için tıklayın