Sanayi üretimi yüzde 4.7 arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7, bu yılın birinci çeyreğinde de yüzde 1,3 artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, martta bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,1 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,5 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0,1 geriledi.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3 arttı.
Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,86 artış gösterdi.
İlk çeyrek sonuçları
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ilk çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,3 artış gösterdi.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, bu dönemde geçen yılın aynı çeyreğine göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,1 arttı.
Söz konusu dönemde mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, yılın birinci çeyreğinde madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0,3 artış kaydetti.
Beklentiler
AA Finans "Sanayi Üretimi Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, mart ayında arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,72 artmasını bekliyordu.
Ekonomistlerin takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 0,99, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması ise yüzde 0,75 olmuştu.
En yüksek artış dayanıksız tüketim malı imalatında
Ana sanayi gruplarına bakıldığında, martta bir önceki aya göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 3,6, sermaye malı imalatı yüzde 3,2, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 1,6, enerji yüzde 1,5, ara malı imalatı yüzde 1,2 artış kaydetti.
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, martta bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 14,1 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında görüldü.
Bu artışı yüzde 13,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 12,8 ile tütün ürünleri imalatı izledi.
İmalat sanayinde martta bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 10,1 ile diğer ulaşım araçları imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 4,1 ile içeceklerin imalatı, yüzde 0,8 ile elektrikli teçhizat imalatı takip etti.
Konutta kriz uyarısı!
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı'dan beri sürdürülüyor! ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ! 9 defteri satın aldılar, 300 bin TL ödediler...
2025 Enflasyon Tahmini Açıklandı! TMCB Enflasyon Tahmini Ne Oldu? TÜİK Enflasyon Oranları
TOKİ ARSA SATIŞI BAŞVURULARI 2025: TOKİ Arsa Satışı Ne Zaman, Arsalar Ne Kadar? İşte Başvuru Şartları
NET ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR? Asgari Ücrete Zam Mı Geliyor? Asgari Ücret Ara Zam Oranı Belli Oldu Mu? Bakan Işıkhan Açıkladı!
ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ DÖNEM: Yeni Elektrik Faturalarında Sistem Nasıl Olacak, Nasıl Hesaplanacak?