hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SEN-DE-GEL Derneği Afrika için yeni projelerini duyurdu

    SEN-DE-GEL Derneği Afrika için yeni projelerini duyurdu
    expand

    SEN-DE-GEL Derneği, Gambiya ve Senegal'de ihtiyaç sahibi onlarca köyde gerçekleştirilen sürdürülebilir ekonomi odaklı projelerinde 2018 yılı planlarını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gambiya ve Senegal'de gerçekleştirdiği projelerle beş yılda 320 binden fazla insanın hayatına dokunan SEN-DE-GEL Derneği, bölgenin sürdürülebilir ekonomisine katkı sağlayacak 2018 yılı planlarını açıkladı. Ulusal ve uluslararası ölçekte, sosyal ve ekonomik alanda nitelikli ve sürdürülebilir gelişimi sağlamak amacıyla projeler üreten SEN-DE-GEL Derneği, kâr amacı gütmeyen bir topluluk olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Derneğin 2018 planları arasında faaliyet gösterdiği bölgelerde yeni su kuyuları, eskimiş su kuyularının rehabilitasyonu, güneş panelli içme suyu dağıtım şebekeleri, değirmen, ak darı ve yer fıstığı işleme, kadın bahçeleri, okul sebze meyve bahçeleri, küçükbaş hayvancılık ve güneş enerjisi aydınlatma projeleri gibi çalışmalar yer alıyor.

    Onlarca köyün su ihtiyacını karşılayacak projeler

    Dünyada 800 milyondan fazla insanın temiz suya erişim sorunu yaşaması nedeniyle SEN-DE-GEL Derneği'nin Gambiya ve Senegal'de 2018 yılında gerçekleştireceği projeler de suya odaklanıyor. İki ülkede 23 köyü kapsayan su kuyusu rehabilitasyon projeleri kapsamında, daha önce köy halkı ya da bir kuruluş tarafından yaptırılmış olup, bugün kullanılamaz hâle gelmiş içme suyu kuyularının su kapasitesinin artırılması, hijyenik içme suyu üretilecek şekilde temizliğinin sağlanması ve manuel el pompası sabitlenmesi gerçekleştiriliyor. Ek olarak,yapılacak yeni kuyularla beton kalıp, hijyeni sağlanmış, üstü kapatılmış, içilebilirlik testleri yapılmış, Gambiya ve Senegal Su Kaynakları Müdürlüğü iş birliğiyle uluslararası standartlara uygun inşa edilmiş içme suyu kuyuları, 71 köyde yaşayan insanlara temiz, içilebilir su kaynağı sağlayacak. Gambiya'daki 20 köyü kapsayan güneş panelli içme suyu şebekesi ise su pompasından dağıtım sistemine kadar güneş enerjisinden faydalanan sürdürülebilir yapısıyla köylülerin su ihtiyacını karşılayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ak darı ve yer fıstığı istihdam kaynağına dönüşüyor

    Gambiya ve Senegal'in temel besin maddeleri arasında yer alan ve Türkiye'de ak darı olarak bilinen coos adlı mahsulün işlenme sürecinde kullanılacak fonksiyonel değirmenler, iki ülkede toplam 53 köyün besin ihtiyacına yanıt verecek. Gambiya'daki Widows Kadın Kalkınma Derneği ile birlikte gerçekleştirilecek ak darı ve yer fıstığı işleme projesinde 150 haneden yaklaşık 1200 kişi yararlanırken, ak darıyı sapından ayrıştıran makine de bölgedeki 6 köyde yaklaşık 3 bin kişiye hizmet sağlayacak.

    Kadınlar için istihdam bu bahçelerde sağlanıyor

    Gambiya ve Senegal'de onlarca köyde kadınların ihtiyacı olan sebze bahçelerinin kurulması ve yabani hayvanların korunacak şekilde çitle çevrilmesi, SEN-DE-GEL Derneği'nin 2018 planları arasında yer alıyor. Bu bahçelere su kaynağı için sondaj çalışması yapılıyor ve solar sulama sistemleriyle sürdürülebilirlik sağlanıyor. Ayrıca Gambiya'daki dört ayrı okulda kurulacak sebze meyve bahçeleriyle, toplam 1500'e yakın öğrencinin ihtiyacı karşılanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SEN-DE-GEL Derneği, bölgede yararlanıcı derneklerle iş birliği yaparak, kadınlara Afrika’da günlük kullanımda en çok tercih edilen kumaş türü olan batik boyama kumaşlar hazırlamayı öğretecek. Toplamda 2-3 yıl sürecek bir atölye ve üretim sürecinin ardından bölge kadınlarına batik boyama becerisinin kazandırılmasıyla birlikte, üretilen malzemelerin satışı yoluyla elde edilen gelirler sayesinde sürdürülebilir, kolektif bir yapı oluşturulacak. Kadınların istihdamına destek olmak amacıyla yine bölgedeki yararlanıcı derneklerle iş birliği içinde kurulacak terzi atölyeleri ise yaklaşık 2700 kişinin hayatına dokunacak.

    Paylaşım odaklı hayvancılık projeleri

    SEN-DE-GEL Derneği, kurulduğu 2012 yılından bu yana Gambiya ve Senegal'de sürdürdüğü küçük baş hayvancılık projesini 2018'de yeni köylere genişleterek, bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin kalkınmasına katkı sağlamayı planlıyor. Proje yararlanıcısı olacak toplam 150 aile; aldığı küçükbaş hayvanların doğuracağı her iki yavrudan birini köydeki bir başka aileye vererek fayda çemberini genişletiyor. Dernek ayrıca elektrik enerjisine erişimde sıkıntı yaşayan toplam 19 köye kuracağı güneş enerjili kitler aracılığıyla insanların aydınlatma ihtiyaçlarını karşılamalarına destek olacak.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haber adv-arrow