hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizini sabit tutarken, Geç Likidite Penceresi (GLP) ise 12.75'ten 13.50'ye çıkarıldı. Karar öncesinde 4,08 seviyelerindeki dolar/TL kuru, ilk tepki olarak 4,05'li seviyelere geriledi. Euro ise 4,98'den 4,94'e kadar çekildi. Ancak kısa bir süre sonra dolar ve euro yaşadığı değer kaybını geri topladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası, bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını duyurdu. Merkez Bankası, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 75 baz puan artırarak yüzde 12,75'ten yüzde 13,50’ye yükseltti. Gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 9,25'te ve gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7,25'te sabit tutan TCMB, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını da (politika faizi) yüzde 8'de sabit bıraktı.

    Mart'ta 57.1 milyar lira harcadık

    Dolar ve euro dalgalandı, borsa tepkisiz

    Dolar/TL TCMB'nin geç likidite penceresi borç verme faizini 75 baz puan yükseltmesi ardından ilk tepki olarak sert geriledi, endekste anlamlı bir
    tepki gözlenmedi. Karar öncesi 4.08 seviyesinde olan dolar/TL, ilk tepki olarak 4.03 seviyesine kadar geriledikten sonra saat 1417'de 4.0635 seviyesinde bulunuyor.

    Hisse senetleri piyasasında ise kararın ardından anlamlı bir tepki gözlenmedi. PPK kararı öncesi yüzde 0.54 ekside olan BIST-100 endeksi saat 1417'de yüzde 0.47 düşüşle 109,546 puanda seyrediyor. Karar öncesinde yüzde 0.87 düşüşte olan bankacılık endeksi ise aynı saatte yüzde 0.61 ekside.

    Beklendiği gibi oldu

    Reuters'ın 15 kurumun katılımı ile yaptığı ankette tüm katılımcılar Nisan'da faiz koridorunun alt bandı ve politika faizinin sabit tutulmasını bekliyordu.Yine ankete katılan 15 kurumun üçü önümüzdeki hafta ortalama fonlama maliyetinin yüzde 12.75'te sabit kalmasını, dördü 25 baz puan artırılmasını, beşi 50 baz puan artırılmasını, üçü 75 baz puan artırılmasını bekliyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle: 

    Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

    b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştur.

    c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 12,75’ten 13,5’e yükseltilmiştir.

    Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talep büyümeye devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.

    Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. İthalat fiyatlarındaki yükseliş söz konusu riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Murat Ülker: Türkiye'den Kovsalar gitmem

    Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

    Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow