hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Taner Yıldız'dan kur açıklaması

    Taner Yıldızdan kur açıklaması
    expand

    Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Dolar paritesinin 2.73 lira olması Enerji Bakanlığı'nın hoşlanmadığı bir durum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıldız, son dönemde dolar kurundaki hızlı artışa rağmen doğalgaz fiyatlarında artış yapmayı düşünmediklerini söyledi.

    Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği tarafından düzenlenen toplantının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, "Dolar paritesinin 2.73 lira olması Enerji Bakanlığı'nın hoşlanmadığı bir durum. Maliyetlerimizi tahrik eden bir unsurdur ama buradan gelen maliyet farkını vatandaşa sirayet ettirmeden devam ettirmeyi düşünüyoruz" dedi.

    Maliye artışlarına bağlı olarak Enerji Bakanlığı'na bağlı BOTAŞ her ay sonunda doğalgaz fiyatlarının satış fiyatına yönelik karar veriyor.

    Türkiye doğalgaz ihtiyacının tamamına yakınını başta Rusya ve İran olmak üzere çeşitli ülkelerden temin ediyor. Anlaşmalar dolar ile yapıldığı için paritedeki her artış Türkiye'nin enerji maliyetini yükseltiyor.

    Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde elektriklerin kesilmemesi için gerekli önlemleri aldıklarının altını çizen Yıldız, "Güvenlik açısından da bizim dışımızda teknik önlemleri alıyoruz ama kolluk kuvvetleri açısından da bir takviye yapılmalı" dedi ve şöyle devam etti:

    "Türkiye'de üretim fazlalığı, arz fazlalığı var. Elektrik üretimi anlamında bir sıkıntı söz konusu değil. Seçim günü trafo merkezlerinin bir kısmında alınacak önlemlerle birlikte sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum."

    Geçen ay sonunda Türkiye genelinde yaşanan ve gün boyu devam eden elektrik kesintisinin ardından seçim günü de benzer bir problem yaşanmaması için Enerji Bakanlığı çalışma başlatmıştı. Bakanlık bu kapsamda 7 Haziran'da yapılacak seçimlerde teknik personelin izinlerini kaldırmıştı.

    CHP'nin düşük gelirli vatandaşlara 240 kWh'a kadar olan elektriği bedava verme ve çiftçiye 1.5 liradan mazot satma vaatleri ile ilgili sorulara karşılık Yıldız, bu vaatlerin yüksek maliyeti nedeniyle karşılanmasının mümkün gözükmediğini savundu.

    Bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin Türkiye'den çıkacağına inanmadığını dile getiren Yıldız, "Dağıtım şirketi ve bayiler normal kârlarını edecektir. Fahiş kârlarını onlar da istemeyeceklerdir. Akaryakıt dağıtımında yatırımcıların ülkemizden çıkacağına inanmıyorum. Düzenlemeler yapılıyor" diye konuştu.

    Reuters'ta 24 Nisan'da yer alan habere göre, akaryakıt sektöründeki düzenlemelerin kâr marjları üzerindeki baskısı artarken, Fransa merkezli petrol ve gaz şirketi Total Türkiye'deki akaryakıt dağıtım faaliyetlerini satmak üzere Societe Generale'i yetkilendirdi.

    İşyerinde pozitif olmanın 18 yolu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow