hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketici güveninde sınırlı iyileşme

    Tüketici güveninde sınırlı iyileşme
    expand
    KAYNAKAA

    Tüketici güven endeksi haziranda, bir önceki aya göre yüzde 0,6 oranında artarak 70,3 seviyesinde yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 oranında arttı, mayıs ayında 69,9 olan endeks haziran ayında 70,3 oldu. Endeks mayıs ayında yüzde 2,8'lik düşüş ile yılın en düşük seviyesinde yer almıştı.

    Tüketici güveninde sınırlı iyileşme

    Hanenin maddi durum beklentisi

    Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında azalarak mayıs ayında 89 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha kötü olacağını bekleyenlerin artmasından kaynaklandı.

    Genel ekonomik durum beklentisi

    Genel ekonomik durum beklentisi endeksi Nisan ayında 94,7 iken, mayıs ayında yüzde 4,2 oranında azalarak 90,8 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin bir önceki aya göre azalmasından kaynaklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşsiz sayısı beklentisi

    İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında azalarak mayıs ayında 72,9 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

    Tasarruf etme ihtimali

    Tasarruf etme ihtimali endeksi Nisan ayında 28,2 iken, mayıs ayında yüzde 5 oranında azalarak 26,8 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali olmadığını düşünen tüketicilerin bir önceki aya göre artmasından kaynaklandı.

    Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow