hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk Akımı için tarih verildi

    Türk Akımı için tarih verildi
    expand
    KAYNAKAA

    Gazprom İcra Komitesi Başkanı Aleksey Miller, Türk Akımı doğalgaz projesinde iki hat için inşaatın 2019 sonunda tamamlanabileceğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile başkent Moskova'da bir araya gelen Miller, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

    Karadeniz'in dibinde müthiş buluş

    Türk Akımı'nda gereken araştırmalar ve inşaat için Türkiye'den gerekli izinlerin alındığını hatırlatan Miller, "Son gelişmeler ışığında, Türk Akımı'nda planlanan iki hat için inşaat sürecinin 2019 sonunda tamamlanabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.

    Proje kapsamında inşa edilecek 15,75 milyar metreküp kapasiteli ilk hattın Türkiye pazarı için planlandığını anlatan Miller, ikinci hattın ise Avrupa'daki müşterilere doğalgaz taşımasının öngörüldüğünü belirtti.

    Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde Türkiye ve Rusya arasındaki hükümetlerarası anlaşma 10 Ekim'de İstanbul'da imzalanmıştı.

    AB temkinli: Anlaşma çok taze, analiz etmemiz gerekiyor

    Avrupa Komisyonu Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ise, 9-13 Ekim'de İstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi sırasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Albayrak ile yakın bir işbirliği içerisinde olduklarını ifade eden Sefcovic, görüşmeleri sırasında Albayrak'ın Türk Akımı anlaşmasıyla ilgili detayları kendisine anlattığını dile getirdi.

    Sefcovic, şöyle konuştu:

    "Benim için en önemlisi Türkiye'nin kaynak çeşitliliğini yaratmaya devam edeceği oldu. Çünkü kaynak çeşitliliği ne kadar artarsa enerji güvenliği de o kadar artar ve fiyatlar da daha uygun hale gelir.

    Ama tabii ki Türk Akımı anlaşması şu an çok taze. Bizim de bu projeyi detaylı bir şekilde analiz etmemiz gerekiyor. Avrupa Birliği'nin gelecekteki doğalgaz ihtiyacı konusunda cevaplanması gereken birçok soru var.

    Şu anda tahminlerimiz doğalgaz ihtiyacımızın yıllık 380 ile 450 milyar metreküp arasında olacağı yönünde. Bu gazı en uygun şekilde nasıl, hangi kaynaktan sağlayacağız? Nerede kullanacağız, arz-talep dengesi nasıl sağlanacak? Bu soruların cevaplanması gerekiyor. Bu projenin de ekonomik olarak uygulanabilir olması lazım. Bunların hepsinin detaylıca tartışılması gerekiyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow