hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeşil pasaport kararı sonrası ihracatçılar umutlu

    Yeşil pasaport kararı sonrası ihracatçılar umutlu
    expand
    KAYNAKAA

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert ve iş dünyası temsilcileri, ihracatçıya sağlanan yeşil pasaport olanağının ülke ihracatına doğrudan etkisinin olacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kocasert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş adamlarına verilmesi kararlaştırılan yeşil pasaportun ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Denizli'de takdim edildiğini hatırlattı.

    İhracatçıların, ürünlerinin tanıtımı ve yeni pazar arayışı nedeniyle yoğun şekilde yurt dışına seyahat ettiklerini belirten Kocasert, yeşil pasaportun ihracatçıların uzun zamandan bu yana beklediği bir müjde olduğunu kaydetti. İş adamlarının, hasretle beklediği yeşil pasaporta kavuştuğunu belirten Kocasert, "Yeşil pasaport bizlere seyahat kolaylığı getirecek. İhracatçı artık herhangi bir toplantıya hemen karar verip, ilk uçakla gidebilecek, vize için zaman kaybetmeyecek ve enerjisini buralarda kaybetmeyecek." diye konuştu. Başta Eximbank ve Kredi Garanti Fonu olmak üzere iş dünyasına yönelik desteklerden son derece memnun olduklarını vurgulayan Kocasert, bu yıl ihracat hamlesine hazırlandıklarını dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kocasert, yeşil pasaportun iş dünyasını somut bir şekilde motive ettiğini aktararak, "2017 yılında bir ihracat hamlesine hazırlanıyorduk, bu yeşil pasaportları elimize almamız çok somut ve motive edici bir gelişme oldu. Yeşil pasaportun ihracatımıza somut yönde katkıda bulunacağına eminim. Ülkemize ve
    bütün ihracatçılarımıza hayırlı olsun." diye konuştu.

    Uzakdoğu pazarı

    Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise yeşil pasaportun ihracatçılar açısından çok önemli olduğuna işaret etti. İhracatçının artık daha hızlı hareket etme imkanına sahip olduğunu anlatan Ünlütürk, şöyle konuştu:

    "Uzakdoğu ülkelerinde vize başvuruları 2-3 haftadan önce çıkmıyor. Bu karar, öncelikle bu pazarda önümüzü açacak. Yeşil pasaport, Türk ihracatçısına seyahatlerinde hız ve özgürlük kazandıracak. Bu düzenlemeyle son 3 yılda üst üste 1 milyon dolar üzeri ihracat yapan firmaların ortak ya da yetkililerine yeşil pasaport veriliyor ancak özellikle tarım ürünleri ihraç eden firmalar açısından bu kriterler çok yüksek. Yeşil pasaport kriterinin ihracatçı birlikleri yönetim kurullarına seçilebilme şartlarına indirgenmesini de bekliyoruz."

    Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan da ihracatçının artık işine odaklanarak pazarını büyütmeye daha fazla çaba gösterebileceğini ifade etti. Yeşil pasaportun motive edici etkisinin de bulunduğuna işaret eden Erdoğan, "Sanayiciler, ihracatçılar olarak 2023 hedeflerini yakalama anlamında büyük sorumluluklarımız var. Devletimiz, verdiği teşviklerle ihracatçımızın üzerindeki yükün bir kısmını alıyor. Böyle olunca biz artık dünya pazarına çıktığımızda elimizdeki güçlü argümanlarla daha fazla ülkeye ihracat yapacağız." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow