Ukrayna üçüncü en büyük silah ithalatçısı oldu

Stockholm merkezli bir düşünce kuruluşunun araştırmasına göre, Avrupa'ya silah transferleri 2022'de keskin bir şekilde arttı. 1 yıldır Rusya ile kendi topraklarında savaş halinde olan Ukrayna bölgenin en büyük, dünyanın üçüncü silah ithalatçısı haline geldi.
Ukrayna, topraklarında Rusya'ya karşı çetin bir mücadele verirken dünyanın en büyük üçüncü en büyük silah ithalatçısı oldu.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) araştırmasına göre, Ukrayna 2018 ile 2022 arasındaki beş yıllık dönemde ve küresel silah ithalatının yaklaşık yüzde 2'sini oluşturuyordu ve dünyanın en büyük 14. silah ithalatçısıydı.
Uluslararası silah transferlerinin küresel düzeyi son beş yılda yüzde 5,1 düşerken, SIPRI ayrıca Avrupa devletlerinin silah ithalatında yüzde 47'lik keskin bir artış görüldüğünü, Avrupalı NATO devletlerinin ise silah ithalatlarını yüzde 65 oranında artırdığını ortaya koydu.
Silah sevkiyatlarında ilk iki rotayı ise sırasıyla Katar ve Hindistan kaptı.
SIPRI araştırmacısı Pieter D. Wezeman, "Küresel olarak silah transferleri düşerken, Rusya ile diğer birçok Avrupa devleti arasındaki gerilimler nedeniyle Avrupa'ya yapılanlar keskin bir şekilde arttı dedi ve Avrupa devletlerinin artık "daha fazla ve daha hızlı silah ithal etmek için çabaladığını söyledi.
SİLAH İHRACATINDA İLK SIRALAR ABD VE RUSYA'YA AİT
Öte yandan Moskova'nın silah satışlarındaki payının yüzde 22'den yüzde 16'ya düşmesine ve Washington'un payının yüzde 33'ten yüzde 40'a yükselmesine rağmen, Rusya ve ABD dünyanın en büyük silah ihracatçıları olmaya devam etti.
Bu arada Asya ve Okyanusya, 2018-2022'de silah teslimatlarının yüzde 41'ini oluşturdu ve Hindistan, Avustralya, Çin, Güney Kore, Pakistan ve Japonya gibi ülkeler küresel silah ithalatçıları arasında ilk 10'a girdi.
Wezeman, artan talebin Çin ve Kuzey Kore'nin büyüyen bir tehdit olarak algılanmasından kaynaklandığını söyledi.
Orta Doğu'ya bakıldığında, Suudi Arabistan, Katar ve Mısır, son beş yılda silah ithalatçıları arasında ilk on içinde yer alırken, silahların büyük çoğunluğu (yüzde 54) ABD tarafından sağlanıyor, ardından Fransa, Rusya ve İtalya geliyor.
SIPRI'nin bildirdiğine göre, satışlar 260'ın üzerinde gelişmiş savaş uçağı, 500'ün üzerinde yeni tank ve 13 fırkateyni içeriyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
A101 Aktüel Ürünler Kataloğu 10-16 Mayıs 2025: Bu Hafta Hangi Fırsatlar Var?
Bill Gates: Zengin ölmeyeceğim! 108 milyar dolarlık servetin akıbeti belli oldu...
ASGARİ ÜCRETE ZAM HABERLERİ: Temmuz ayında asgari ücrete ara zam olacak mı?
Bitcoin için dudak uçuklatan tahmin! O tarihi işaret etti…
Emlak sektörüne dijital güç! Kira sözleşmeleri için yeni dönem...