hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ukrayna'daki savaş onlara yaradı: ABD'li enerji tekelleri rekor kâr bekliyor

    Ukraynadaki savaş onlara yaradı: ABDli enerji tekelleri rekor kâr bekliyor
    expand
    KAYNAKBloomberg

    Ukrayna’daki savaş ile enerji alanında tarihsel bir krize sürüklenen dünya, bir yandan ABD’li enerji şirketlerinin rekor gelirlerine tanıklık edecek. Deloitte'e göre ABD'li kaya gazı ve petrolü üreticileri bu yıl 200 milyar dolar kâr ile rekor kırma yolunda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    New York merkezli vergi, danışmanlık, muhasebe ve denetim şirketi Deloitte, ABD'li kaya gazı ve petrolü üreticilerinin bu yıl yaklaşık 200 milyar dolarlık rekor kâr elde etme yolunda ilerliyor. Bu miktar, sektörü 2024'e kadar borçsuz bir hale getirmek için yeterli olacak.

    Bloomberg'de yer alan habere göre Deloitte’in raporunda kazançlar sayesinde petrol ve doğalgaz endüstrisinde de 1,4 trilyon dolarlık rekor bir serbest nakit akışı oluşacağı belirtildi.

    LNG KÂRI 2’YE KATLANDI

    Deloitte'in verileri, küresel şirketler petrol ve doğalgaz üretim projelerine 2014'e kıyasla yaklaşık yüzde 60 daha az harcama yaptığını gösterdi.

    Raporda, “Yatırımlar petrol fiyatlarından ayrışıyor ve disiplinli sermaye harcamaları artık bir norm” ifadeleri yer aldı.

    Rapora göre ABD'li sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üreticilerinin 2022’de geçen yılki kârlarını ikiye katlayarak 59 milyar dolar kazanması bekleniyor.

    DOĞAL GAZA YÖNELİM ARTACAK

    Bu verilere göre şirketler bu gelirler ile potansiyel olarak doğal gaz üretimine daha fazla yatırım yapabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketimde doğal gaza doğru bir kayma gördüklerini sötleyen Deloitte'in ABD petrol, doğalgaz ve kimyasallar bölümü şefi Amy Chronis, “ABD'li kaya gazı üreticileri yüksek küresel talep ve fiyatlar doğrultusunda doğal gaz havzalarına daha fazla yönelecek ve düşük karbonlu yakıtlara yatırımları artırmak için yeterli sermayeye sahip olabilecekler” diye konuştu.

    Bloomberg'in haberine göre bu yılki petrol ve doğal gaz patlamasındaki temel etken yüksek fiyatlarla beraber endüstrinin sermaye harcamasındaki eksiklik oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow