hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uluslararası Enerji Ajansı Avrupa’yı uyardı: “Bu kış zor ama gelecek kış daha zor”

    Uluslararası Enerji Ajansı Avrupa’yı uyardı: “Bu kış zor ama gelecek kış daha zor”
    expand

    Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Avrupa gaz depolamasının yaklaşık yüzde 90’ının dolu olduğunu söyleyerek “Yani bu kış zor ama gelecek kış da çok zor olabilir” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol yaptığı açıklamada, Avrupa’nın bu kış için gaz depolaması neredeyse dolu olduğunu ancak durumun bir sonraki kışta önemli bir zorluk teşkil edebileceğini söyledi.

    Finlandiya Ekonomi Konseyi toplantısının ardından soruları yanıtlayan Fatih Birol, Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığını nasıl azaltacağına ilişkin 10 maddelik planına atıfta bulunarak “Avrupa ülkelerinin tavsiyelerimize çok daha çevik, çok daha hızlı tepki vermesini tercih ederdim” dedi.

    Birol, bu kış, depolama seviyelerinin muhtemelen yüzde 25 ile yüzde 30 arasına kadar düşeceğini söyledi. ″Öyleyse soru şu ki, 2023 kışında yüzde 25 veya yüzde 30′dan bir kez daha, 80-90′a nasıl geçeceğiz?” diye soran Birol, “Bu sefer bize yardımcı olan şey, son birkaç ayda Rusya’dan hala gaz ithal etmemizdi” diyerek Rus gazına dikkat çekti.

    Birol, “Yani bu kış zor, ancak gelecek kış da çok zor olabilir” diyerek, ikinci dönem için hazırlıkların bugün başlaması gerektiğinin altını çizdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YARI YARIYA AZALDI

    Eurostat’a göre Rusya, geçen yıl AB’ye hem petrol yağları hem de doğal gazın en büyük tedarikçisiydi, ancak IEA tarafından yayınlanan bir raporda, Rusya’dan Avrupa Birliği’ne gaz ihracatının bu yıl önemli bir düşüş olduğu belirtildi.

    Paris merkezli kuruluşun en son Gaz Piyasası Raporu’nda , “Mevcut üretim ve taşıma kapasitesine rağmen Rusya, 2022′nin başından bu yana Avrupa Birliği’ne olan gaz arzını yıllık bazda yüzde 50′ye yakın oranda azalttı” dedi. 

    Raporda, “Mevcut bağlamda, Avrupa gaz piyasasının en savunmasız olduğu 2022/23 ısıtma sezonundan önce Rusya boru hattından Avrupa Birliği’ne gaz arzının tamamen durdurulması göz ardı edilemez” denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow