hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı: AB'nin Rusya ile enerji savaşı bitmedi

    Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı: ABnin Rusya ile enerji savaşı bitmedi
    expand

    Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, "Avrupa Birliği'nin Rusya ile enerji savaşı bitmedi" diyerek bloğun malzemeleri çeşitlendirmeye devam etmesi gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Enerji Ajansı başkanı Fatih Birol, Avrupa Birliği'ni (AB) Rusya'dan fiilen hiçbir enerji tedarikinin olmayacağı bir sonraki ısıtma sezonuna hazırlanma çabalarını hızlandırması gerektiği konusunda uyardı.

    Birol, Financial Times'a verdiği röportajda, "AB dağları yerinden oynattı ve alternatif kaynakları güvence altına alma çabaları ve gaz depolarının fazlasıyla dolu kalmasına izin veren ılıman hava sayesinde tam anlamıyla bir enerji krizinden büyük ölçüde kaçınmayı başardı. Bununla birlikte, blok üyelerinin gelecek kışa hazırlıksız yakalanma riski hâlâ var." diye konuştu.

    Birol, "Rusya enerji kartını oynadı ve kazanamadı... ama Avrupa'nın enerji savaşını çoktan kazandığını söylemek çok güçlü olurdu... gelecek kış için kendine aşırı güvenmek riskli ve devam edip 2023 için çabaları hızlandırmanın zamanı geldi." ifadelerini kullandı.

    Yetkilileri enerji tasarrufu ve yenilenebilir kaynaklara odaklanmaya çağıran Birol, "Temiz enerji ve Rusya'nın gelirlerinin kısılması konusunda elde edilen bazı kazanımlar iyi ama kalıcı bir çözüm değil. Ilıman havanın desteğini aldık. Biraz zaman kazandık, bu çok önemli ama yapacak daha çok şey var." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birol'a göre bölgenin enerji güvenliği için büyük risk oluşturan iki faktör söz konusu. Birincisi, Rusya, şu anda Ukrayna'dan ve Türkiye üzerinden bir transit boru hattı aracılığıyla AB'ye akan kalan arzı, yani 2021 seviyelerinin yaklaşık yüzde 20'sini kesebilir.

    İkinci olarak, Çin'in Covid-19 sonrası yeniden açılması, Avrupa'nın geçen yıl güvenmeye başladığı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) arzları için rekabeti keskinleştirebilir. Her iki durum da bir sonraki ısıtma mevsimi için depoların yeniden doldurulmasını giderek daha zor hale getirecek ve bu da, özellikle gelecek kış şimdikinden daha soğuk geçerse, kıtlıklara yol açabilecektir.

    AB, yaklaşık bir yıl önce Ukrayna'da başlayan çatışmadan önce, enerji kaynaklarının neredeyse yarısı için Rusya'ya güveniyordu. Bununla birlikte, hem Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımları hem de Rusya'nın Kuzey Akım boru hatlarını Eylül ayında çalışmaz hale getiren sabotaj dahil olmak üzere teknik engeller nedeniyle geçtiğimiz yıl boyunca gaz akışı kademeli olarak azaldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow