hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uluslararası Enerji Ajansı: Küresel petrol piyasası ciddi kıtlıkla karşı karşıya

    Uluslararası Enerji Ajansı: Küresel petrol piyasası ciddi kıtlıkla karşı karşıya
    expand

    Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ham petrol stoklarının 2024 yılına kadar ciddi şekilde tükeneceğini söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yaptığı açıklamada, büyük üreticilerin Suudi Arabistan ve Rusya'nın uzun süreli üretim kesintileri nedeniyle petrol piyasalarının bu yılın sonunda on yıldan fazla bir sürenin en keskin arz sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

    Ajans, "önemli bir arz açığının", yetersiz küresel stoklar nedeniyle piyasada fiyat oynaklığını tetikleyebileceğini söyledi. Moskova ve Riyad'ın ihracat ve üretim kesintilerini 2023 yılına kadar uzatma planlarını açıklamasının ardından petrol piyasalarının yılın ikinci yarısında günde 1,2 milyon varil (bpd) açıkla karşı karşıya kalması bekleniyor.

    Bu arada Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Salı günü yayımladığı ayrı bir raporda, OPEC+ grubunun liderlerinin üretim kesintilerini sürdürmeleri halinde açığın dördüncü çeyrekte günde 3,3 milyon varile ulaşabileceğini söyledi.

    Geçen hafta Rusya, küresel petrol piyasalarını dengelemek için petrol ihracatındaki gönüllü kesintiyi yıl sonuna kadar günde 300.000 varil uzatacağını duyurdu. Riyad da aynı şeyi yaptı ve günlük 1 milyon varillik gönüllü üretim kesintisini Aralık ayına kadar uzattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IEA, Moskova ve Riyad'ın kısıtlamaları kaldırması halinde bile ham petrol stoklarının 2024 yılına kadar ciddi şekilde tükeneceği ve bunun da petrol fiyatlarını "şoklara" maruz bırakacağı konusunda uyardı. Küresel gösterge Brent Çarşamba günü varil başına 92 ​​doların üzerine çıkarken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü varil başına neredeyse 89 dolardan işlem gördü.

    IEA'nın petrol piyasası bölümünün başkanı Toril Bosoni, Bloomberg'e "Piyasa yılın ikinci yarısında gerçekten daralıyor. Ön verilere göre, Ağustos ayında küresel petrol stoklarının 75 milyon varil gibi devasa bir düşüş yaşadığını gördük." dedi.

    JPMorgan ve RBC Capital Markets'ın tahminlerine göre, küresel yakıt talebinin artmasıyla birlikte petrol fiyatları Haziran sonundan bu yana yüzde 25'ten fazla arttı ve varil başına 100 doların üzerine çıkabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow