hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzman isim piyasadaki son durumu anlattı! Fiyat sabitleme dalgası

    Uzman isim piyasadaki son durumu anlattı Fiyat sabitleme dalgası
    expand

    Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde ramazan ayı boyunca temel gıda ve temizlik ürünlerinde fiyatlar sabitlendi. Ayrıca İstanbul’da perakendeci, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ESK ortak çalışmaya giderek ramazanda et fiyatlarını sabitledi. Peki fiyat sabitleme dalgası zincir marketlere de sıçrar mı? Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu piyasadaki son durumu anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şubat ayından itibaren et fiyatlarına ardı ardına yapılan zamlar, ramazanda vatandaşın “Bu fiyatlarla iftar sofrasına nasıl et koyacağız” endişelerine neden olunca özel sektör ve devlet harekete geçti. Türkiye Perakendeciler Federasyonu çatısı altında faaliyet gösteren İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER), Tarım ve Orman Bakanlığı ve Et ve Süt Kurumu (ESK) yetkilileri, bir araya gelerek bir çalışma yürüttü. Çalışma sonrasında et fiyatlarını ramazan ayı boyunca sabitleme kararı alındı.

    Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde ramazan ayı boyunca temel gıda ve temizlik ürünlerinde fiyatlar sabitlendi. Peki fiyat sabitleme ,dalgası zincir marketlere de sıçrar mı? Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu piyasadaki son durumu anlattı.

    Ağaoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bizim zincir marketler ne duruyorlar. Derhal benzer bir karar alıp seçim sürecinin bir ay sonrasına kadar asgariden fiyatları sabitlediklerini açıklamalıdırlar. Bu da 3 aya tekabül ediyor.

    ‘TARIM KREDİ ÇOK İSABETLİ BİR KARAR ALDI’

    Tarım Kredi Marketleri sabitlemede çok isabetli bir karar aldı. Diğer zincir marketler de mutlaka desteklemeli ve bu karara katılmalılardır. Bilindiği üzere kısa süre önce Fransa’da zincir marketler Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı protokol gereği 3 ay boyunca temel ihtiyaç ve gıda ürünlerinde fiyatları sabitlediler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enflasyonist ortamda zam yapmaya alışmış olan bazı fırsatçılar kendilerine çeki düzen vermelidirler. Ülkemizde döviz fiyatı ve akaryakıt fiyatları yükselmediği halde alışkanlıkla zam yaptırmaktan vazgeçmelidirler.

    Üstelik tüm dünyada enerji ve gıda fiyatlarında ciddi düşüşler yaşanırken, bizim ülkemizdeki tüketiciler hala temel gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinde uygulanan fahiş fiyattan son derece rahatsızlar.

    ‘YÜKSEK FİYAT UYGULAMASINA ISRAR ETMEKTELER’

    Bazı üretici ve satış noktalarında fiyatların makul seviyelere çekilme çabasını memnuniyetle izliyoruz. Fakat birçok tedarikçi ve zincir market ne yazık ki yüksek fiyat uygulamasını sürdürmekte ısrar etmektedirler.

    Onlara şunu hatırlatmak istiyorum. Adalet Bakanı’mız geçtiğimiz günlerde açıkladığı gibi afet dönemlerinde haksız fiyat artışı yapan fırsatçılara 2 yıldan 5 yıla varan hapis cezası uygulaması düzenlemesini hayata geçirecek.

    ‘1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLEBİLİR’

    Şu anda da gıda fiyatlarında spekülatif artışa yol açan tavır ve tutuma giren kişi ve işletmeler Türk Ceza Kanunu’nun 237. maddesi uyarında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşılaşabilirler.

    Ayrıca Rekabet Kurumu’muzun da piyasayı dikkatle izlediği bazı soruşturmaları başlattığını da kimse gözden uzak tutmasın. Pandemi sürecinden sonra Kuzey komşularımızda ortaya çıkan savaş nedeniyle yükselen enflasyona ilave olarak yaşadığımız asrın felaketi, seri depremlerden ötürü herkes yardımlaşma çabası içerisindeyken birilerinin bunu fırsat olarak değerlendirip vurgun yapmaya çalışması asla hoş karşılanmayacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BU UYGULAMALAR FİYAT ARTIŞLARINI KESER Mİ?

    Tarım Kredi Kooperatifleri, Et Süt Kurumu ile anlaşan PERDER üyelerinin et fiyatlarında bu standart belirleme çabalarına ilaveten Tarım Bakanlığı’mızın et sıkıntısını önlemek ve fiyat artışlarının önüne geçebilmek için ithalat izni verdiği tüccarlarımızın ne kadar hayvan ithal ettiği ve bunların ne kadarını piyasaya sürdüğü incelenmeli, araştırılmalıdır.

    ‘100 BİN BAŞ HAYVAN İTHAL EDEN FİRMA PİYASAYA SÜRMÜYOR’

    Çünkü duyumlarımıza göre fiyat artışına yol açmak için 100 bin baş hayvan ithal eden firma bunun çok az kısmını keserek piyasaya sürmekte böylelikle talep karşılanamayınca fiyatın yükselmesini amaçlamaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘TÜKETİCİLER İHBARDA BULUNMALILAR’

    Tüketiciler karşılaştıkları fahiş fiyatla ilgili etiketleri fotoğraflayarak Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na internet üzerinden iletebilecekleri gibi ALO 175 tüketici hattına da 7/24 ihbarda bulunmalıdırlar.

    ‘BİRİLERİ KIRMIZI ET PİYASASINDA SPEKÜLASYON YAPIYOR’

    Birileri fiyatlar artsın diye kırmızı et piyasasında spekülatif manevralar yapmaktadır. Bu husus yetkililer ve kamuyu tarafından görülmektedir. Yapılan soruşturmalar neticesinde en ağır yaptırımlarla karşılaşacaklarını bilmelidirler.”

    Sıradaki Haber adv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow