hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Valör uygulaması nedir? BDDK valör uygulaması ne anlama geliyor?

    Valör uygulaması nedir BDDK valör uygulaması ne anlama geliyor
    expand

    BDDK'nın "100 gram altın ve 100 bin dolar üzerindeki işlemlerde meblağın ilgilinin hesabına bir iş günü valörlü olarak aktarılmasına ilişkin uygulama kaldırıldı." açıklamasının ardından valör uygulaması nedir? Aratılmaya başladı. İşte valör uygulamasının detayları..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) altın ve dolar alım işlemlerinde meblağın ilgilinin hesabına bir iş günü valörlü olarak aktarılmasına ilişkin uygulamanın kaldırıldığını duyurdu. BDDK tarafından yapılan açıklamanın ardından valör uygulaması araştırılmaya başlandı. Bir bankacılık uygulaması olan Valör ne demek, nedir?

    VALÖR NEDİR?

    Valör, faiz hesaplamasına başlangıç oluşturan tarihe denilmektedir. Valör, işlemin yapılış tarihi ile işlemin gerçekleşme, değer kazanma tarihi arasındaki farkı anlatmaktadır. Bankacılık sisteminde bu kelime valör tarihi olarak karşımıza çıkar. Borç geçen işlemler için valör, işlemin yapıldığı gündür.

    VALÖR UYGULAMASI NEDİR?

    100 gram altın ve 100 bin dolar üzerindeki işlemlerde Valör, faiz hesaplamasına başlangıç oluşturan tarihtir. Kredi hesaplarına alacak geçen hareketler için işlemin yapıldığı günü takip eden ilk iş günüdür. Borç geçen işlemler için valör, işlemin yapıldığı gündür.

    VALÖR TARİHİ NEDİR?

    Bankacılık sisteminde bir vadeli mevduat hesabı açtığınızda ve paranızı burada faize yatırdığınızda paranıza faizin işlemeye başlayacağı tarih valör tarihi olarak adlandırılır. Uygulamada genel olarak bir bankada vadeli mevduat hesabınıza para yatırdığınız tarihten bir gün sonra faiz işlemeye başlar. Bazı bankalarda bu tarih, 2 gün ya da 3 gün valörlü olarak karşımıza çıkar. Bu durumda banka size daha yüksek faiz verebilir. Valör hesaplama işlemi yapıldığında sunulan faizin gerçek halini de görmüş oluruz. 3 gün valörlü işlem yapıldığında 32 gün için %14 faiz veren bir banka aslında paranızı 35 gün kullanmış demektir.

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow