hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Verilere göre AB gaz stokları azalıyor

    Verilere göre AB gaz stokları azalıyor
    expand

    Avrupa Birliği'nin yer altı depolarındaki rezervlerin bu kış 40 milyar metreküpe düşmesi bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Gaz Altyapısı (GIE) tarafından yayınlanan verilere göre, Avrupa Birliği (AB) yer altı depolama tesislerindeki acil doğal gaz arzı yüzde 65'in altına düştü.

    Blok, öncelikle endüstrideki talep pahasına gaz tasarrufu yapmaya çalışırken, nispeten ılıman hava da enerji tüketiminin azaltılmasına yardımcı oldu. Ancak GIE'ye göre mevcut gaz stokları 2020'nin aynı döneminde kaydedilen seviyelerin altında.

    15 Şubat itibarıyla, toplam hacimleri 70,55 milyar metreküp (bcm) olan AB'deki gaz rezervuarlarının yüzde 64,81 oranında doluydu. Verilere göre Macaristan'da stoklar yüzde 51,45'e, Fransa'da yüzde 50,43'e ve Letonya'da yüzde 40,83'e geriledi.

    Depolama seviyeleri Avrupa için bir miktar tampon sağlarken analistler, Mart ayında bir soğuk dalgasının mağazaları yakması veya Çin'den gelen talebin keskin bir şekilde toparlanması durumunda gaz fiyatlarının yeniden fırlayabileceği konusunda uyarıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GIE, bu kış boyunca yer altı depolama tesislerinin stoklarının 60 milyar metreküp düşerek toplam 40 milyar metreküp olmasını ve bunun da son beş yıldaki ortalama gaz stok seviyesinden yüzde 8 daha düşük olmasını bekliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow