hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Wells Fargo'dan çarpıcı analiz! Orta Doğu'daki çatışmaların piyasalar için riskleri neler?

    Wells Fargodan çarpıcı analiz Orta Doğudaki çatışmaların piyasalar için riskleri neler
    expand

    Küresel ekonomi, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın yanı sıra Ortadoğu'da Hamas ile İsrail arasındaki çatışmalar nedeniyle de büyük bir belirsizlikle karşı karşıya. Bu çatışmalar yalnızca ortaya çıktıkları bölgeleri değil; aynı zamanda dünyanın en büyük ekonomileri arasında zayıflayan birbirine bağlılığı tehdit ediyor. Peki piyasaları bekleyen riskler neler? ABD'li dev Wells Fargo analiz etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail-Hamas çatışmaları daha fazla küresel enflasyon riski taşıyor. Çatışmalar dünyanın en büyük ekonomileri arasında zayıflayan bağlılığı daha da yıpratabilir.

    2008 küresel mali krizinden bu yana pek çok kişi bu bağların zayıflamaya başladığını söylüyor. Wells Fargo'nun yakın tarihli bir analizine göre, ekonomilerini istikrara kavuşturmak isteyen birçok ülke, yerli sanayilerini dış rekabetten korumaya çalışan korumacı politikalar oluşturmaya başladı. Bu ekonomik bağların parçalanmasına küreselleşmeden kurtulma adı veriliyor.

    Bazı ekonomistler küreselleşmenin basitçe durduğunu söylerken, diğerleri Trump yönetiminin Çin ile gümrük vergisi savaşı, Kovid-19 salgını ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin katalizör olmasıyla küreselleşmenin tamamen tersine döndüğünü savunuyor.

    Dünya çapında doğrudan yabancı yatırım akışlarında da keskin bir düşüşe işaret eden Wells Fargo ekonomistleri İsrail'in Hamas'a karşı savaş ilanının küreselleşmeden uzaklaşma için bir başka katalizör olabileceğini söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KÜRESELLEŞME KÜRESEL ENFLASYON İLE TERSİNE Mİ DÖNÜYOR?

    Wells Fargo'da uluslararası ekonomist Brendan McKenna, CNN International'ın sorularını yanıtladı.

    İsrail-Gazze çatışması küreselleşmeden uzaklaşmada nasıl bir rol oynayabilir?

     

    Brendan McKenna: Orta Doğu'da jeopolitik ilişkilerimiz iyileşmeye başlamıştı, ancak İsrail ve Gazze'de yaşananlar nedeniyle bu olumlu ivmenin çoğunu geri almış gibi görünüyoruz.

    Bu jeopolitik kırılmalar, ülkeler arasındaki ticari işbirliğinin azalmasına, daha az bilgi paylaşımına, daha az teknoloji paylaşımına ve daha az finans piyasası bağlantısına yol açıyor.

    Günün sonunda bu bir deglobalizasyon gücüdür.

    Çatışmanın küreselleşme üzerindeki etkisinin ne kadar olacağını ne belirleyecek?

    Orta Doğu'daki durum tırmanırsa, bu muhtemelen Orta Doğu'da ve muhtemelen diğer bazı büyük ekonomik aktörler arasında daha büyük bir kırılmaya yol açacaktır.

    Amerika Birleşik Devletleri'ni düşündüğünüzde, İsrail'e çok güçlü bir desteği var ve Çin gibi diğer ülkelerin ya diğer tarafı tuttuğunu ya da İsrail'i açıkça desteklemediğini veya çekimser kalmayı tercih ettiğini görürseniz, Amerika Birleşik Devletleri ile bu ülkeler arasındaki bazı ticari bağlantıların bozulma olasılığı olduğunu düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küreselleşmenin azalması şiddetlenirse, bu küresel olarak enflasyon ve para politikası için ne anlama gelir?

    Küreselleşmeyle birlikte daha az rekabetçi bir küresel ekonomik ortam ortaya çıkar ve daha az rekabet olduğunda bu da sonuçta enflasyonisttir ve fiyatların yükselmesine neden olur.

    Eğer jeopolitik nedenlerle bu ekonomik kırılmayı yaşamaya devam edersek, bu sonuçta enflasyonist bir şey olacak ve sadece Fed'in değil, dünyadaki diğer büyük merkez bankalarının da faiz oranlarını yükseltmesine yol açacaktır.

    SAVAŞIN EKONOMİK YÜZÜ

    Ve sadece küresel GSYİH büyümesini azaltacak ve küresel ekonomik faaliyet üzerinde bir kısıtlama görevi görecek oldukça korkutucu güçler elde etmekle kalmayacaksınız, aynı zamanda sonuç olarak daha sıkı para politikası da elde edebilirsiniz ki bu da bu etkileri bir tür bileşik hale getirebilir.

    Küreselleşme nasıl iyi bir şey olabilir?

    Pandemi gibi başka bir tür büyük ekonomik şok yaşanırsa, ABD hammadde sağlamak için Çin'e bağımlı olmayacaktır. Üretimin yakın denizlere kaydırılması, bir şok durumunda çok zaman kazandırabilir ve aynı zamanda birçok maliyetten de tasarruf sağlayabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Covid döneminde Çin üretimi durdurarak küresel tedarik zincirini bozdu, bu nedenle küreselleşmenin azaltılması üretimin bir kısmını ABD sınırları içine geri getirecektir. Ayrıca Meksika ve diğer ülkelerle ilişkileri de geliştirebilir.

    Açıkçası, Trump yönetimi altındaki ABD-Meksika ilişkileri biraz gergindi. ABD ticari ilişkilere, altyapı inşasına ve Meksika'da yatırım yapmaya kararlı olduğunu gösterirse, bu aslında ABD ile Meksika arasındaki jeopolitik ilişkileri iyileştirebilecek ve geliştirebilecek bir şey olabilir.

    Yani sadece olası bir ekonomik fayda değil, aynı zamanda bunun sonucunda inşa edilebilecek bir siyasi sermaye de söz konusu olabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow