hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücret üzerinde maaş alanlar AGİ alacak mı? 2022 AGİ düzenlemesinde önemli detay!

    Asgari ücret üzerinde maaş alanlar AGİ alacak mı 2022 AGİ düzenlemesinde önemli detay
    expand

    Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 2022 asgari ücret rakamından sonra pek çok detay merak edildi. Asgari ücret yeni yıldan itibaren 4 bin 253 lira oldu. Asgari ücret zammı ile birlikte merak edilen en önemli detay ise AGİ zammı oldu. Peki, AGİ kalktı mı? 2022 asgari ücrete AGİ dahil mi? İşte AGİ 2022 ile ilgili bilgiler..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret 2022 rakamı açıklandı. 2022 yılında uygulanacak asgari ücret brüt 5004 lira, net ise 4253 liraya yükseldi. Asgari ücretteki vergilerin kalkmasıyla birlikte AGİ'nin (Asgari Geçim İndirimi) yeni hali merak konusu oldu. 1 Ocak 2022'den itibaren geçerli olacak asgari ücret net 4 bin 253 lira 40 kuruşa yükseldi. Bu yılki asgari ücrete göre bin 427 lira 50 kuruş zam yapılmış oldu. Gelir vergisi olmadığı için Asgari Geçim İndirimi yani vergi iadesi de bekar işçi için yapılan hesaplamada kullanılmıyor. Yani vergi alınmadığı için iadesi de olmuyor. 

    Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücret ile ilgili olarak; "2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam yükselmektedir. Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücret düzenlemesiyle birlikte asgari ücretten alınan gelir vergisiyle, damga vergisini kaldırıyoruz. Bu iki verginin kalkmasıyla işverenin maliyetini 450 lira aşağıya çekiyoruz. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken, bunun işveren üzerindeki ilave maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş bulunuyoruz." dedi.

    Asgari ücret üzerinde maaş alanlar AGİ alacak mı 2022 AGİ düzenlemesinde önemli detayAGİ KALKTI MI, ASGARİ ÜCRETE AGİ DAHİL Mİ?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni yılda geçerli olacak olan vergisiz asgari ücret düzenlemesi için hazırlanan yasa tasarısı TBMM'ye sunulurken çalışanlar için AGİ detayı da ortaya çıktı. Tasarının komisyonda görüşülmesi sonucunda son şekli yasalaşacak. Tasarıda bir değişiklik olmadığı takdirde maaşı asgari ücretin üzerinde maaş alanlar için vergi ve AGİ uygulaması devam edecek.

    TBMM'YE SUNULAN ASGARİ ÜCRET VE AGİ DETAYI

    AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ile AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ve asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklife göre, asgari ücretle çalışan hizmet erbabından gelir ve damga vergisi alınmayacak.

    Brüt ücreti asgari ücretin üzerinde olan ücretlilerin, ücretleri üzerinden yapılan vergi kesintisi nedeniyle ücretlerinin, asgari ücretin net tutarının altında kalmaması için ilave asgari geçim indirimi getirilecek. Bu düzenlemelere uyumlu olarak Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan diğer ücret gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılacak. Söz konusu düzenlemeler, 1 Ocak 2022'den itibaren yapılan ücret ödemelerine uygulanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Verilen önergede bu durumun gerekçesi, “ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde, asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 85’i Gelir Vergisi’nden istisna edildiğinden uygulama alanı kalmayan asgari geçim indirimi düzenlemesi yürürlükten kaldırılmaktadır” olarak anlatıldı.

    2022 AGİ TABLOSU

    Bekar 403,4 TL
    Evli eşi çalışmayan 483,2
    Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu: 544,9
    Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 605,1 TL
    Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 686 TL
    Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 686 TL
    Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 686 TL
    Evli eşi çalışan 403,4 TL 
    Evli eşi çalışan 1 çocuklu 463,6 TL
    Evli eşi çalışan 2 çocuklu 523,8 TL
    Evli eşi çalışan 3 çocuklu 605,1 TL
    Evli eşi çalışan 4 çocuklu 645,8 TL
    Evli eşi çalışan 5 çocuklu 686,4 TL

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow