hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zeytinyağında ‘asit’ oyunu

    Zeytinyağında ‘asit’ oyunu
    expand

    Bazı zeytinyağı ihracatçılarının, yüzde 2’nin üzerinde asit oranı olan zeytinyağını “Natürel Birinci Zeytinyağı” adı altında yurtdışına sattığı ve yüksek asitli yağlara natürel sızma zeytinyağı ilave ederek asit oranını düşürdüğü ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ticaret Bakanlığı, sektör temsilcileriyle zeytinyağı ticaretini değerlendirdi. Edinilen bilgiye göre toplantıda, sektör temsilcileri zeytinyağı ihracatındaki hileleri gündeme getirdi. İletilen şikayetlerde, yüzde 2’nin üzerinde asit oranı olan zeytinyağının “Natürel Birinci Zeytinyağı (yemeklik)” adı altında ihraç edildiği ve yüksek asitli yağlara natürel sızma zeytinyağı ilave edilerek asit oranının düşürüldüğü ifade edildi. Sektör temsilcileri hileye karşı önlem isterken, Ticaret Bakanlığı da zeytinyağına yönelik ticari kalite denetimlerinin risk analizi kurallarında düzenlemeye gitti.

    Yaptırım uyarısı...

    Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, İhraç ürünlerin güvenli olması, tağşişe konu olmaması ve tüketicinin yanıltmaması gerektiğini vurgulayan bakanlık, dünyada “Türk malı” imajının korunması için firmaların gerekli hassasiyeti göstermesi, aksi takdirde yaptırım uygulanacağı uyarısında bulundu.

    Buna göre, aldatıcı bilgiyle ihraç edilen zeytinyağının dışarıya satışı engellenebilecek ya da ürün imha edilebilecek. Aldatıcı bilgilerle ihracat yapan firmalara ayrıca, tüm ithalat ve ihracat faaliyetleri için durdurma ve satış gelirlerinin belli bir oranına kadar para cezası verilebilecek.

    İddialı ihraç ürünü

    Zeytinyağı, Türkiye’nin önemli ihraç ürünleri arasında. Uluslararası zeytinyağı kalite yarışması EVOO World Ranking’in 2022 sonuçlarına göre, Türkiye zeytinyağında basamak atladı. Dünyanın en iyi zeytinyağı üreticilerini listeleyen ve 42 ülkeden 16 bin zeytinyağının değerlendirildiği sıralamada Türkiye 81 zeytinyağı ilk 200 arasına girmeye hak kazandı ve 685 ödül ile 4’üncü sıraya yükseldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow