Akıllı binalar güvenli mi?

Akıllı binalar güvenli mi
expand

Polat Tower'da çıkan yangında facianın eşiğinden dönüldü ve gözler İstanbul'da birbiri ardına yükselen gökdelenlere ya da nam-ı diğer akıllı binalara çevrildi! O dev gökdelenler ne kadar akıllı, nasıl denetleniyor ve daha da önemlisi, akıllı bina sistemi nasıl çalışıp, nelerden koruyor?

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Polat Tower da İstanbul'daki diğer gökdelenler gibi akıllı! Bina akıllı olunca, bu büyük yangın faciaya dönüşmedi ve can kaybı olmadı. Olmadı ama, gözler de İstanbul'da mantar gibi yükselen gökdelenlere çevrildi. İnşaatı sürenler de dahil, 154 akıllı bina var. Peki, bina akıllı olunca, acil durumda o koruma ve güvenlik sistemi nasıl çalışıyor?

Afet ve acil durum yöneticisi ve iş güvenliği uzmanı Serkan Küçük, bu sorunun yanıtını şöyle verdi:

"Asansörlerin anında zemin kata inmesi lazım, kartlı geçiş kapısı ve turnikelerin kollarının düşmesi lazım,  sesli anons sisteminin devreye girmesi lazım, duman tahliye sistemi dediğimiz başka bir sistem var onun devreye girmesi lazım, tüm bu otomasyon sistemleri binada yangının geç büyümesini ve insanların erken tahliye edilmesini sağlamak üzere entegre edilirse akıllı bina olabilir. Bugün Türkiye'deki ana sorunlardan bir tanesi özellikle yüksek katlı binalarda. Bu sistemler tekil olarak bir çoğunda mevcut ancak acil durum otomasyonu konusunda bir otomasyon bir koordinasyon eksikliği var."

Yani, bir binanın akıllı olarak tanımlanmasını sağlayan, acil durumlarda devreye girecek sistemler arasında entegrasyon bulunması.
 
Bu binaların yangın söndürme donanımı ise başlı başına özel bir sistem! Otomatik yağmurlama, katlar arası izolasyon, yangın merdivenleri, acil durum asansörleri bu sistemin birer parçası. Serkan Küçük, "Her yüksek katlı binada itfaiye aracının gelip su bağlantısı yapabileceği ve bina boyunca uzanan boş bir boru hattının olması lazım. Bir itfaiyeci, örneğin 20 katlı bir binanın 10'ncu katında yangın varsa acil durum asansörüyle 10'ncu kata 30 saniyede çıkıp, 10'ncu kattaki boru tesisatına hortumunu bağlayıp, elle müdahale yapması gerekiyorsa, o müdahalalesini yapabilmeli" diye konuştu.

Kuralların tamamı, "Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik"le standarda bağlanmış durumda.
Yangın ruhsatı, İstanbul  Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın görüşü alınarak verilse de sorumluluk ilçe belediyelerinde.

Cevap bekleyen soru ise, o standartların uygulanıp uygulanmadığı. Serkan Küçük, "Bütün kamu ve özel sektör binalarında harfi harfine uygulandığını söylemek mümkün değil. Burada bi kaç faktör var. Biri, bina yapanların, projelendirenlerin eksik bilgileri. İkincisi, denetim aşamasındaki genel sorun. Üç, bağımsız yangın danışmanlığı denilen kavramın ülkemizde henüz yeterince oturmamış olması" şeklinde konuştu.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow