Gaziantep'te ''Anadolu'da Yarın" zirvesi

Gaziantepte Anadoluda Yarın zirvesi
expand

CNN TÜRK tarafından "Bir ülke sahip olduğu yarınlar kadar zengindir" inancına odaklanan "Anadolu'da Yarın" zirvesinin ilki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla Gaziantep'te yapıldı. Şahin ve Çağlayan toplantıda Gaziantep'in birçok alandaki mücadeleci yapısına, girişimci ruhuna ve ildeki yatırımlara dikkat çekti.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Gaziantep'teki program, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in konuşmaları ile başladı.

Arzuhan Doğan Yalçındağ, gelişen ve büyüyen Türkiye'nin dünyada önemli bir güç haline geldiğini söyledi.

CNN Türk tarafından düzenlenen 'Anadolu'da Yarın Toplantıları' Gaziantep'te, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın katılımıyla başladı.

Şehitkamil Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve ana teması 'Yarına Bakış' olarak belirlenen toplantıda kentin ekonomik, sosyal, kültürel, sanatsal, eğitsel, teknolojik, çevresel ve toplumsal durumu ele alındı.

Bölgedeki iş adamlarının bir araya geldiği toplantının açılış konuşmalarını GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ve Gaziantep Valisi Erdal Ata yaptı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep sanayi ve ekonomisi hakkında bilgi verdi.

Gaziantep'in en fazla ihracat yapan dördüncü il olduğunu kaydetti. Konukoğlu, Gaziantep'te 5 bin 12 işletmenin 180 bin çalışanıyla Türkiye'ye üretim yaptığını birçok alanda da lider olduğunu anlattı. Konukoğlu, Gaziantep'in 2023'de hedefinin 30 milyar dolar ihracat ve 350 bin kişiye istihdam sağlamak olduğunu da sözlerine ekledi.

Yalçındağ: "Bir ülke sahip olduğu yarınlar kadar zengindir"

Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ise bir ülkenin sahip olduğu yarınlar kadar zengin olduğunu belirtti.

3 yıl aradan sonra tekrar Anadolu'da olmaktan heyecan duyduklarını belirten Arzuhan Doğan Yalçındağ, şunları söyledi:

"Aslında bu toplantılara o zamanki CEO'muz Mehmet Ali Yalçındağ önderliğinde 2006'da başladık. Onlarca ili ziyaret etmiştik, çok iyi geri dönüşler aldık. 3 yıl ara verdik. Bu toplantılara yeniden başladığımız için son derece mutluyuz. Bu toplantılardaki amacımız Anadolu'daki farklı alanlardan insanları bir araya getirmekti. Türkiye gelişiyor, büyüyor, dünyada önemli bir güç haline geliyor. Çok genç bir ülkeyiz, nüfusun yarısı 29 yaşının altında. Ülkenin bu genç nüfus ve Anadolu'nun dinamiği ile daha çok kalkınacağını düşünüyoruz.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Gençliğin gelişimini destekleyecek ve ülkemizin gerçek potansiyelini ortaya çıkaracak itici gücün Anadolu'da olduğuna inanıyoruz. Yerel kültürü, yerel değerleri ve zenginlikleri küresel bilgiler ve küresel kaynaklar ile birleştiren ülkeler değer yaratabiliyor. Türkiye'yi yarına taşıyacak ve fark yaratacak gücün Anadolu'da olduğu inancıyla yola çıktık. Gaziantep kültürü ve kültürel mirası ve girişimci ruhu ve çalışkanlığıyla ben çok etkiliyor. Bu böyle de devam edecek."

Bakan Çağlayan: "Türkiye çağ atladı"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Gaziantep'in çok önemli bir şehir olduğunu ifade etti.

Bakan Çağlayan, "Bu nedenle bu tür toplantılar da burada yapılıyor. Gaziantep'in geldiği noktayı, kalkınmayı yabancı basın yayın organları da ele alıyorlar" dedi.

Ankara Sanayi Odası Başkanlığı yaptığı dönemden bu yana Gaziantep'i iyi takip ettiğini belirten Bakan Zafer Çağlayan, şunları söyledi:

"Eskiden sanayi denildiğinde akla gelen Adana ve Kayseri gibi illerin yanı sıra artık Gaziantep de geliyor. Gaziantep'in en az devlet desteği alan kentlerden ama özel sektörüyle ve kendi çabasıyla çok önemli bir marka olmuş bir kenttir. Toplantının adı çok önemli; Anadolu'da Yarın. Bunu değerlendirmek için geçmişi de söylemek gerekiyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Ben Ankara Sanayi Odası Başkanı iken sormuşlardı. Yarını nasıl gördüğümü sormuşlardı. Ben de 10 dakika sonrasını göremiyorum demiştim. Çünkü kriz ortamında Türk lirası çok büyük değerler kaybetmişti. Önümüzü göremiyorduk. Türkiye'de bu ortamdan 10 yıl sonra ihracat 36 milyar dolardan 135 milyar dolara yükselerek cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

Küresel bir krizin yaşandığı bu dönemde Türkiye'ye dışarıdan sermaye girişi var ve büyüme rekorları kırıyoruz. Küresel kriz ortamında Avrupa ekonomisi allak bulak iken 2011'in ilk 9 ayında büyüme rekoru kırdık. Türkiye artık geçmişten ders almış ve 2023 hedefine 500 milyar dolarlık ihracat koymuştur. Türkiye çağ atladı. Gaziantep de 2023 hedeflerinde çok önemli bir güç. Ayrıca Türkiye'nin çevresinde sorunlar yaşanıyor. Suriye bunlardan biri. Dilerim bu sorunlar Suriye halkının beklentileri doğrultusunda, bu sıkıntılar son bulur."

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Bakan Şahin: "Dünyada Türkiye, Türkiye'de Gaziantep"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de milletvekili seçildiği Gaziantep'in, gazilerin yiğitlerin şehri olduğunu söyledi. Bu toplantının ilkinin bu şehirde yapıldığı için teşekkür eden Bakan Fatma

Şahin, şunları söyledi:

"Gaziantep huzurlu ve mutluysa Anadolu mutludur ve huzurludur. Her insanın nasıl bir kaderi varsa, bazı toprakların da vardır. Buradaki başarının temelinde insan vardır. İnsanı merkeze alan, insanı farklı bir mücadele alanı içine koyan bu topraklarda, insanlar koyduğu hedeflere büyük bir çaba ve gayretle ulaşmıştır. Bu gayreti ve mücadele ruhunu atalarımızdan aldık, çocuklarımıza da aynen veriyoruz. Biz üretimin, yatırımın, sanayinin ve turizmin şehriyiz. Dünyanın en çok göç alan dokuzuncu şehriyiz.

Bu şehir parlayan bir yıldız ama ışığa gelenler sorunlarla geliyor. Gaziantep'e bu şehre göç geliyor ama işadamı da geliyor. Demokratik açılım burada gerçekleşiyor. Geçmişteki büyük başarılarımızla onur duyuyoruz. Bu toplantının burada olması, ilkinin burada olması önemli. Bu gücümüzü birleştireceğiz. Dünyadaki Türkiye, Türkiye'de Gaziantep diyoruz."

Yoksul kesim azaldı muhafazakar yükseldi

CNN Türk Haber Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav'ın moderatörlüğünde, Ipsos KMG Yönetim Kurulu Başkanı Vural Çakır, "Verilerle Türkiye'yi Anlamak" başlıklı özel bir sunum yaptı. Her iki yılda bir Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırmasını açıklayan Ipsos KMG, araştırmanın 2011 yılı sonuçlarını ilk kez Gaziantep’te Yarın Toplantısı’nda açıkladı. Ipsos KMG Yönetim Kurulu Başkanı Vural Çakır, araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de 5 ayrı profilin ortaya çıktığını bunların da yüzde 35.5 ile yeni muhafazakarlar, yüzde 21.8 ile geleneksel orta sınıf, yüzde 14.3 ile geleneksel milliyetçiler, yüzde 13.5 tepkili modernler ve yüzde 13.3 ile tutunamayan yoksullar olarak adlandırıldığını söyledi. Araştırmanın detayları için tıklayın!

Özyeğin: "Anadolu'nun bana katkısını iade etmeye çalıştım"

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ise 'Türkiye'nin Girişimci Yatırımcıları' konusunu ele aldı.

Hüsnü Özyeğin, Gaziantep'in kendisi için ayrı bir yeri olduğunu söyledi, iş deneyimlerini ve iş hayatında karşılaştıklarını anlattı.

Özyeğin, şunları söyledi:

"Burada olduğum için çok mutluyum. Her Anadolu şehrinin benim için ayrı bir yeri vardır. Gaziantep'in benim bankacılığımda çok önemli bir yeri var. Pamukbank Genel Müdürü iken Gaziantep'e geliyordum. Her çalıştığım bankada Gaziantep'e büyük ilgi gösterdim. Bu bankalar Gaziantep'e en çok kredi veren bankalar oldu. Bu çok özel bir ilişkiydi. Anadolu'nun bana katkısını ben de iade etmeye çalıştım. Antep'te girişimci denildiği zaman aklıma ilk Sani Konukoğlu geliyor. Onu anmam gerekiyor. O çok özel bir girişimciydi. Girişimcilik ruhunuzu geliştirin. Ayrıca ben hayatımda yaptığım her şeyi insana değer verdiğim için yaptım."

SORULAR...

Şirin Payzın'ın sunduğu programda Bakan Şahin ve Bakan Çağlayan izleyicilerin sorularını cevapladı.

Şahin, hayatının dönüm noktalarını anlattı. 

İstanbul Teknik Üniversitesi'ni kazandığı için İstanbul'a gittiğini ancak önce yurt bulamadığını anlatan Şahin, bu nedenle geri döneceği gün kuyumculuk yapan babasının meslektaşlarının yanında kalarak dönmediğini kaydetti.

Eğitim hayatının ardından iş hayatını ve siyasetle ilişkisini aktaran Şahin, kadınların çalışma hayatına katılımını sağlamak için de çaba gösterdiklerini vurguladı.

'Kadının çalışması için kocasından izin alması gerektiğini düşünen çok sayıda kişi' olduğunun hatırlatılması üzerine Şahin, "Ben 22 yıllık evliyim ve bu tür şeyler karşılıklı anlaşmaya bağlıdır. Kimse kimseye karışmamalıdır. Çalışma hayatımda eşimin çok desteğini gördüm. Özel sektörde yoğun çalıştık. Fedakarlık gerektiriyor. Bunu yaptığınız zaman, aile ve iş hayatını uyumlu hale getirdiğinizde sorun olmaz. İş hayatı ile aile hayatını uyumlu hale getirecek, insanlara esnek çalışma kolaylıkları sunacak modeller oluşturuyoruz. Güçlü kadın, güçlü erkek, güçlü çocuk. Ailenin güçlü olması için çalışıyoruz" dedi.

Kadına yönelik şiddete karşı yapılan yasal düzenlemeleri değerlendiren Şahin, "Aile ve Sosyal Hizmet Destek Uzmanlığı uygulaması kapsamında analizler yapıp ailelere çözüm üreteceğiz. Bunun için 7 bin personel alacağız. Şiddetle Mücadele Merkezi kuracağız. İzleyeceğiz, takip edeceğiz, destekleyeceğiz. Şiddetle mücadeleye hız veriyoruz. Bir çok yerde pilot çalışmalara başladık" diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, AK Parti iktidarında Türkiye'nin çok önemli ekonomik ve siyasi başarı sağladığını söyledi.

Eylem sandılar, sonra alkışladılar

Bu arada, toplantı sürerken Gaziantep Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencileri, hep birlikte ayağa kalkarak, 'Ata Barı' adlı türküyü söylemeye başladı.

Öğrencilerin bu hareketi bir anlığına 'protesto eylemi' sanılsa da, kurgusal olduğu anlaşılınca katılımcıları neşelendirdi. Bakan Çağlayan, Bakan Şahin ve Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın da aralarında bulunduğu katılımcılar, uzun süre alkışlayarak öğrencilerle birlikte Gaziantep türkülerini söyledi.

Toplantının ardından Bakan Çağlayan, Gaziantep Üniversitesi öğrencileriyle bir süre sohbet etti. Öğrencilerden bazıları yüksek harç fiyatlarından yakınırken, Çağlayan kendi yaşamından örnekler vererek, geçmişte öğrencilerin daha zor şartlarda eğitim gördüğünü ancak bu durumun düzeltildiğini belirtti.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow