hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TSK'dan "görev tanımı" açıklaması

    TSKdan görev tanımı açıklaması
    expand

    Genelkurmay Başkanlığı yazılı açıklamayla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görev tanımı ile ilgili tartışmalara açıklık getirdi. Meclis'e gelen İç Hizmet Kanunu'yla ilgili tasarı da askerin yurtdışından gelecek tehditlere karşı vatanı savunma görevine vurgu yapılırken, Genelkurmay Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne atıfta bulundu. Oradaki tanımda iç güvenlik harekatı da askerin vazifeleri arasında sıralanıyor.

    TSK sadece yurtdışından gelecek tehlikelere karşı mı vatanı savunacak?

    Bu tartışma Meclis'e gelen TSK İç Hizmet Kanunu'nun da içinde yer aldığı torba tasarı ile gündeme geldi.

    Çünkü o tasarıda, yurtdışından gelecek tehlike vurgusu yapılırken, iç güvenlikle ilgili bir görev tanımı yapılmıyordu.

    Genelkurmay Başkanlığı, yaptığı yazılı açıklamasında, Anayasa ile Milli Güvenlik Siyaset belgesi ve Türkiye Milli Askeri Stratejisi dökümanlarındaki vazife tanımını hatırlattı.

    Açıklamada şöyle denildi:

    "Türk Silahlı Kuvvetleri; caydırıcılık, güvenlik/harekat ortamının şekillendirilmesi, kriz yönetimi, sınırlı güç kullanımı ve konvansiyonel harp görevlerine ilave olarak, barış destekleme harekatı ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu çerçevesinde talep edildiğinde doğal afet yardım harekatı ve iç güvenlik harekatına da destek vermektedir."

    Yazılı açıklamada, bir süre önce sivil emasya iddiaları ile gündeme gelen askerin toplumsal olaylarda kullanılmasına ilişkin protokol ile ilgili de bilgilendirme yapıldı.

    18 Nisan 2013 yılında "askeri birliklerden yardım istenmesine ilişkin esaslar" protokolünü imzanlandığı vurgulandı, içeriğine yer verildi.

    Açıklamada şöyle denildi:

    "Yürürlüğe giren protokol; bir veya birden fazla ilde çıkan veya çıkabilecek ya da bir ilde çıkarak komşu illere sirayet eden veya etmesi muhtemel her türlü toplumsal olay ile terör olaylarında il valilerinin askeri birlik komutanlarından yardım talep etmesi üzerine; askeri birlik komutanlıklarından kuvvet tahsis edilmesi durumunda iller ve kuvvetler arasında işbirliği, koordinasyon, kuvvet kaydırılması ile emir komuta ilişkilerini kapsamaktadır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow