hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atatürk'ün son sözü "Aleykümesselam"

    Atatürkün son sözü Aleykümesselam
    expand

    Atatürk’ün hayatıyla ilgili 20 yıldır araştırmalar yapan Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Ali Güler, Atatürk’ün pek bilinmeyen son günlerini Vatan Gazetesi'ne anlattı. Güler, Atatürk’ün ölmeden önceki son sözünün “Aleykümesselam” olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vatan Gazetesi'nden İlker Akgüngör'e konuşan Hacettepe Üniversitesi Tarih bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Ali Güler, Atatürk'ün son günlerini anlattı.

    Atatürk’ün hastalığının ilk olarak 1938 Ocak ayında Yalova’da belirti gösterdiğini ve doktorların sirozdan şüphelendiğini belirten Güler, "Fransızlar Hatay meselesinin çözümünde geri adım atar endişesiyle hastalığı duyurulmuyor. Programını aksatmıyor. Hatta hastayken Mersin seyahatinde askeri birlikleri bile denetliyor" dedi.

    Ölüm sebebi siroz

    Atatürk'ün iddia edildiği gibi Mason doktorlar tarafından civalı ilaç verilerek zehirlenmediğini söyleyen Güler şunları söyledi; "O dönem civalı Saligran adlı bir idrar söktürücü kullanıyordu. Araştırmalarımda gördüm ki 1950’ye kadar civasız bir diüretik yok. Tıp alemi böyle bir ilaçla daha tanışmamış bile. Atatürk’ün ölüm sebebi ise siroz denilen kanlı karaciğer iltihabı. Doktor raporlarındaki nedeni alkol kullanması. Ani bir şekilde ölmediği için otopsiye gerek görülmemiş." 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gece ölmedi

    Atatürk’ün ölüm anının gece olduğu ancak tören yapılamayacağı gerekçesiyle 09.05 olarak ilan edildiği iddiasının doğru olmadığını belirten Güler, son döneminin dakika dakika raporlandığını kaydetti. 

    Atatürk'ün son komaya girişini Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak'ın anlattığını ifade eden Güler, "Özel hekimi Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp Atatürk’ten dilini uzatmasını istiyor ama Atatürk dilini içeri çekiyor. Kafasını sağa çevirip, biriyle konuşur gibi "Aleykümesselam" diyerek 8 kasım 1938 saat 19.00’da komaya giriyor. Vefat edene kadarki 38.5 saat boyunca ise konuşmuyor” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow