hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elazığ'da Seyit Rıza anıldı

    Elazığda Seyit Rıza anıldı
    expand

    Elazığ'da 15 Kasım 1937 yılında Dersim İsyanı'nın lideri olduğu gerekçesiyle idam edilen Seyit Rıza, idam edildiği yerde HDP ve DBP il örgütleri, Alevi dernekleri ve Tunceli'deki bazı belediye başkanlarının katılımıyla anıldı. Seyit Rıza'nın torunun oğlu Rüstem Polat, dedesinin mezar yerinin artık açıklanmasını istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elazığ'ın Hozat garajında bugün öğleden sonra toplanan ve aralarında Elazığ HDP ve DBP İl Örgütü temsilcileri, Dersim Kolektifi, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu, Elazığ Munzur Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Girişimi, Ovacık Munzur Çevre Derneği, Zaza Platformu ve Tunceli'deki bazı ilçe belediye başkanlarının da bulunduğu yaklaşık 100 kişilik grup, Seyit Rıza'nın 15 Kasım 1937 yılında asıldığı yer olan Buğday meydanına kadar yürüdü. Grup Buğday meydanına mum yakarak bırakırken, bir alevi dedesi ise dua etti, gruptakilere lokma dağıtıldı. Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Metin Bozdağ, 77 yıl önce Buğday meydanından Seyit Rıza'nın sesinin yükseldiğini belirterek, "Bundan tam 77 yıl önce 14 Kasım'ı 15 Kasım'a bağlayan gecenin sabahında bu meydanda bir sesler yankılandı. Bu ses Seyit Rıza'nın sabah vakti haykırdığı 'Biz günahsızız, ayıptır günahtır. Evladı Kerbelayız' dediği ve haksız yere yaşları büyütülerek ve yaşları küçültülerek idamlarının yapıldığı yerdir burası" dedi.

    Mezar yerleri açıklansın

    Seyit Rıza'nın torununun oğlu olan Rüstem Polat ise, Seyit Rıza'nın mezarının yerinin söylenmesini istediklerini belirterek, şunları söyledi: "77 senedir bu insanların hala mezar yerleri belli değildir. Onların ölmüş ruhları şad olsun. Burada bulunduk fakat biz devletimize büyüklerimize diyoruz ki; artık hükümet geçmişiyle yüzleşsin. Bu insanlarımızın mezar yerlerini söylesin. Bizim isteğimiz olan bu ölülerimizin kefensiz yatan kemiklerini götürüp Dersim'in kutsal topraklarına ziyaretlerine gömelim ve her sene onların mezarlarını gidip ziyaret edelim. Bir lokma dağıtalım, bir Kur'an okuyalım. Herkesin hakkı olduğu gibi benim de bu hakkım. Benim bir düşmanlığım yok, bir kinim yok, bir art niyetim yok. Olmadığı gibi bütün Dersimlileri bütün arkadaşları bu aile yakınları hepsi de öyledir. Biz sadece insani boyutuyla bu insanlarımızın bu şehitlerimizin mezar yerlerini bize söylesinler. Hakkımız olan bu ziyareti de seneden seneye, bayramdan bayrama gidip ziyaret edelim. Bugün Başbakan Dersim'in modern bir Kerbela olduğunu söyledi. Daha önce Bülent Arınç, Başbakan yardımcısıyken gittim yanına görüştük. 'Biz mezar yerlerini söyleyeceğiz' dedi. Halen de söylenmedi. Başbakan özür diledi ama özrün arkası boştur. Halen de bu insanlarımızın mezar yerlerini, bu şehitlerimizin mezar yerlerini bize söylemedi ve bu benim içimde bir yaradır yara. Bu yara iyileşmez nice ki bu ölülerimizin yerlerini söyledikten sonra, DNA testi yaptıktan sonra götürüp o Dersim'in kutsal topraklarına defnettikten sonra o zaman ben rahat olurum vicdanen. Kendileri de herhalde ki benim kadar rahat olurlar" diye konuştu. Konuşmalardan sonra grup sessizce dağıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ''Dağ Türkleri' medenileşiyor''

    Şahin: "Teröristler silah bırakıp yurt dışına çıkacak"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow