hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Hayata Dönüş" savcısının dosyası HSYK'ya

    Hayata Dönüş savcısının dosyası HSYKya
    expand

    Kamuoyunda "Hayata Dönüş Operasyonu" olarak bilinen 2000 yılındaki cezaevi isyanlarının bastırılmasıyla ilgili 10 yıl boyunca sorumlulara karşı dava açmadığı gerekçesiyle hakkında dava açılan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel'in yargılanmasına, Yargıtay 5. Ceza Dairesinde devam edildi. Sanık Demirel'in tutuklanması talebinin reddedildiği duruşmada mahkeme, savcı Demirel hakkındaki dosyayı hakkındaki şikayetler nedeniyle HSYK'ya da göndermeye karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sanık Demirel'in duruşmalardan vareste tutulduğu için katılmadığı duruşmaya, müdahil avukatları katıldı.

    Duruşmada, mağdur avukatlarının, Savcı Demirel hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) gönderdikleri şikayet dilekçeleri okundu.

    'Hayata Dönüş'te bir plan daha

    Şikayet dilekçelerine karşı diyecekleri sorulan mağdur yakınlarının avukatı Engin Gökoğlu, savcının görevi kötüye kullanma suçuna 1-3 yıl hapis cezası öngörüldüğünü hatırlatarak, olayda hayatını kaybeden ve yaralanan maktul ve mağdurlar için suçun ayrı ayrı değerlendirilerek cezanın hesaplanmasını istedi.

    Gökoğlu, daha önceki duruşmada yargılamadan vareste tutulan sanık Demirel hakkındaki bu kararın kaldırılmasını talep etti.

    Hayata Dönüş davası kilitlendi

    "Olayda sorumluluğu fazladır"

    Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 kişinin öldüğü olayla ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Demirel'in, görevini savsakladığını öne süren Gökoğlu, "Sorumluluğu çok büyüktür. Huzurda zaten hiçbir bilgi vermedi. Hiçbir şeyi hatırlamadığını söyledi. Öldürülenlerin ailelerinin artık bu yargılamadan da bir beklentisi kalmamıştır. Olayda sorumluluğu fazladır. Bu nedenle yargılanması huzurunuzda yapılmalıdır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Hayata Dönüş'ün savcısı sustu

    Olayla ilgili sadece operasyonu katılan erlerin yargılandığı bir soruşturmanın yürütüldüğünü hatırlatan Gökoğlu, "Yargılama İstanbul'da sürmektedir. Savcı da İstanbul'da görevlidir. Delillere tesis etme ihtimali göz önünde bulundurularak, Savcı Demirel'in tutuklanmasını talep ediyoruz" dedi.

    Görüşü sorulan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, katılan vekilinin, sanığın duruşmalardan vareste tutulması kararının kaldırılması talebinin, sorgusu yapıldığı için reddine karar verilmesini istedi.

    Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, Demirel'in tutuklanması talebinin de "sorgusu tamamlandığı ve öngörülen cezanın üst sınırı göz önüne alınarak" reddine karar verilmesi yönünde görüş bildirdi.

    Ara karar

    Verilen aranın ardından, Yargıtay 5. Ceza Dairesi heyeti ara kararını açıkladı.

    Demirel'in duruşmalardan vareste tutulması kararının kaldırılması talebi reddedildi.

    Heyet, sanık Demirel'in tutuklanması talebinin de "sanığa yüklenen suçun mahiyeti, cezanın üst sınırı, sorgulamanın yapılmış olması, delil durumunda bir değişiklik bulunmaması ve katılan avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi için yeni bir araştırma talebi olmaması" nedenleriyle reddedildiğini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savcı Demirel hakkındaki dosyanın, hakkındaki şikayetler nedeniyle HSYK'ya da gönderilmesine karar verildi.

    Duruşma, Yargıtay Cumhuriyet Savcısının esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için ertelendi.

    Savcı Demirel hakkındaki şikayetler

    Mağdur aileleri, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel hakkında, "operasyonun sorumluları hakkında 10 yıl boyunca dava açmadığı, 2010 yılında ise sadece 39 ere dava açıldığı" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

    Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirel hakkında, "görevinin gereklerine aykırı hareket etmek, görevini ihmal etmekten" kamu davası açmıştı.

    Demirel, savcı olması nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesinde yargılanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow