Anne sütünü arttırmanın yolları
Bebek için en doğal, en taze, vazgeçilmez ve yeri doldurulamaz besin olan anne sütü, bebeğin ilk 6 ayki gelişiminde altın değerinde önem taşıyor. Anne sütü bağışıklık için eşsiz bir kaynak, bebeğin de “ilk aşısı” kabul ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü, annelerin ilk 6 ay su bile vermeden, en az 2 yıl emzirmesini tavsiye ediyor. Bu nedenle anne sütünü arttırmak, yetip yetmediğine emin olmak her annenin en çok merak ettiği konulardan biri. Sağlıklı bir emzirme süreci için temel ilkelerden biri sürekli emzirmek; çünkü anne emzirdikçe metabolizma daha fazla süt üretmesi gerektiği yönünde tetikleniyor. Bununla birlikte sütü arttırmak, annenin beslenmesiyle de bağlantılı. Uzmanlar anne sütünün kalite ve miktarını arttırmada beslenmenin önemine sürekli vurgu yapıyor. Bu noktada emziren anneler nasıl beslenmeli? Ne kadar sıvı almalı, neleri tüketmeli? Hangi gıdalar süt yapar? Tüm bu merak edilenleri bir araya getirdik.
Haberin Devamı
Bol su için
/

Anne sütünün yüzde 87’si sudan oluşuyor. Emziren annelerin bu süreçte normal gereksinimlerinden daha fazla su tüketmeleri gerekiyor. Uzmanlar emziren annelerin, günde 3-3,5 litre sıvı alması gerektiğini söylüyor. Sıvı alımı suyun yanında şekersiz bitki çayları, kompostolar ve ayranla desteklenmeli.
Ağır diyetler yapmayın
/

Emzirme döneminin ilk altı ayında yapılan zayıflama diyetlerinin süt üretimini ciddi anlamda azalttığı biliniyor. Emziren annelerin bebek ek besinlere geçene kadar zayıflama diyeti yapmaması öneriliyor, zaten emzirme pek çok spordan daha fazla kalori yakıyor. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmek önem taşıyor.
Haberin Devamı
Tatlılar, sütü arttırmıyor
/

Şekerli besinler, söylenildiğinin aksine süt yapmıyor. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koydu. Beyaz şekerin süt üretimine bir katkısı yok.
Rezeneyi ihmal etmeyin
/

İçerdiği fitoöstrojenler nedeniyle süt miktarını ve sütün yağ içeriğini arttıran rezene, bebeğin hazım problemleri yaşamasını da önlüyor. Uzmanlar emziren annelere günde 2-3 fincan rezene çayı içmelerini öneriyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Yulaf ezmesini öğünlerinize katın
/

Yapılan çalışmalar annede demir eksikliği olması durumunda süt üretiminin de düştüğünü ortaya koyuyor. İyi bir demir kaynağı olan yulaf, aynı zamanda sütün meme kanallarında ilerlemesini sağlayan oksitosin hormonunun salınımını uyarıyor. Emziren anneler yulafı sütle tüketebilir.
Arpa, süt salınımını artırıyor
/

Hayvanlarla yapılan bazı çalışmalar arpanın içinde bulunan polisakkaritin annedeki prolaktin miktarını arttırdığını gösteriyor. Prolaktin, memede bulunan süt salgılayıcı hücrelerden süt salınımını uyaran bir hormon. Emziren anneler arpayla hazırlanmış yiyecekleri tüketebilir veya arpanın çimlendirilmesiyle elde edilen malt içeceklerden içebilirler.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Havucu unutmayın
/

Havucun içeriğinde süt oluşumunu destekleyerek östrojen benzeri görev yapan, bitkisel bir kimyasal olan fitoöstrojen bulunuyor. Östrojen hormonu meme dokusundaki süt kanallarını geliştiriyor. Ayrıca havuç iyi bir beta karoten kaynağı ve emzirme sürecinde artan beta karoten ihtiyacını da karşılıyor.
Fındık, badem, ceviz zengin yağlar içeriyor
/

Fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar, sütün kalitesinin arttırılmasında önem taşıyor. Bu besinler yüksek kalori içerdiğinden gün içerisindeki ara öğünlerde 10-12 adet çiğ badem, 3-4 tam ceviz, veya fındık tüketilebilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Koyu yeşil yapraklı sebzeleri sık tüketin
/

Pazı, kara lahana, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri fitoöstrojenler ile sütü çoğaltıyor. Ayrıca bu sebzeler kalsiyum, demir, folat ve vitamin A içerikleriyle sütün kalitesini arttırıyor.
Yeterli protein alın
/

Emziren anneler, her gün düzenli olarak süt, yoğurt, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk, balık gibi kaliteli protein kaynaklarını tüketmeliler.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Vejeteryanlar için baklagiller
/

Emziren anne, vejetaryen ise günlük beslenmesinde mutlaka baklagillere yer vermeli. İyi bir demir kaynağı olan baklagiller, süt kalitesini ve miktarını arttırıyor. Bebekte gaz sorunu oluşturmuyorsa, haftada 2-3 defa kuru fasulye, mercimek, nohut ve barbunya gibi baklagiller tüketilmeli.
/
