hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1984 Kitabının Konusu Nedir, Karakterleri Kimlerdir? 1984 Kitap Özeti...

    1984 Kitabının Konusu Nedir, Karakterleri Kimlerdir 1984 Kitap Özeti...
    expand

    George Orwell'in 1984’ü, toplumun çöküşte olduğu bir geleceği tasavvur etmesi bakımından distopik kurgunun tanımlayıcı bir örneğidir. Bu, dil manipülasyonu ve tehdidi kullanarak toplum üzerinde kontrol uygulayan totaliter bir hükümetin uyarıcı bir hikayesidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orwell, kitabı yazarken sağlığıyla mücadele etti, ancak bir kez başlığını alıp yayınlandığında hemen bir başarı elde etti. Çok sayıda edebiyat eleştirmeninden olumlu eleştiriler aldı ve Winston Churchill doktoruna romanı iki kez okuduğunu bile söyledi.

    1984 Kitabının Konusu Nedir?

    George Orwell'in 1984’ü, insanların düşüncelerinin manipülasyon ve tehdit yoluyla kontrol edildiği distopik bir topluluğu tasvir eder. Şiddet, sadakat, kontrol ve güç kavramları, iktidardaki rejimin merkezinde yer alır. Roman boyunca Büyük Birader'in görüntüleri ve sesi, vatandaşları kültürel kurallara uymaları konusunda uyarır, yönlendirir ve tehdit eder.

    Düşünmeye yönlendirildiğinden farklı düşünen herhangi bir vatandaş, aynı çizgiye düşmek için cezalandırılır veya beyni yıkanır. Big Brother'ın emanet ettiği düşünce polisi, bir hükümetin motive edildiğinde genişletebileceği gücü temsil eder. Orwell'in romanı manipülatif ve kontrolcü bir hükümetin tehlikelerine karşı bir uyarı görevi görür.

    Geroge Orwell, 1984'ün çoğunu 1947 ve 1948'de ciddi şekilde tüberküloz hastası olmasına rağmen yazmıştır. Son el yazması 8 Haziran 1949'da yayınlandı. Kitabın ilk adı Avrupa'daki Son Adam olarak tanımlanmıştı. Ancak yayıncısı Fredric Warburg'a 22 Ekim 1948 tarihli bir mektupta Orwell'ın bu fikrinden caymasını söyledi ve kitabın adı 1984 olarak değiştirildi.

    Kitap çok sayıda edebiyat eleştirmeninden olumlu eleştiriler aldı. Tabii ki 1984, başarısına rağmen eleştirilere de maruz kaldı. Yayın tarihi boyunca, roman, yıkıcı veya ideolojik olarak yozlaştırıcı içeriği nedeniyle defalarca yasaklandı. 1984 siyasette hakikatin rolünün yanı sıra hükümet gücü ve kontrolü üzerindeki kamusal düşünceyi de etkiledi.

    1984 Kitabının Karakterleri Kimlerdir?

    Winston Smith: Partinin küçük bir üyesi olan Winston Smith, 39 yaşında, minyon ve kırılgan bir adamdır. Hakikat Bakanlığı için çalışıyor ama sistemin baskıcı yönlerinden hoşlanmıyor. Bir devrime ihtiyaç olduğunu düşünür, ancak Julia ile tanışana kadar bu fikirleri tam olarak geliştirmez.

    Julia: Winston'ın sevgilisi Julia, Hakikat Bakanlığı'na düşkün değildir ama aynı şekilde bir isyan peşinde de değildir.

    O'Brien: Gizemli bir karakter olan O'Brien, Winston'ın bir devrim için fikirlerini paylaşmayı umduğu İç Parti'nin önemli bir üyesidir.

    Big Brother: Bakanlığın baş gösteren tanrı benzeri figürüdür.

    Emmanuel Goldstein: İsyanın lideri Goldstein, Bakanlığın kanıtlanmış bir düşmanı olarak gösteriliyor. Ancak Big Brother'da olduğu gibi, karakter romanda hiçbir zaman fiziksel olarak görünmez.

    1984 Kitap Özeti

    Winston Smith, Tarihlerin doğru ve Bakanlığı destekleyici görünmesini sağlamak için Hakikat Bakanlığı için çalışıyor. Winston, günlüğüne Bakanlık hakkındaki hoşnutsuz bakış açısı hakkında "düşünce suçları" yazıyor. Günlüğüne yazmak, Winston'ın yaptığı ilk yasa dışı eylemdir. Bir iş arkadaşı olan Julia, Winston'a onunla ilgilendiğine dair bir not gönderir.

    Winston ve Julia "ihanet" bir ilişkiye başlarlar ve Emmanuel Goldstein yönetimindeki Bakanlığa karşı bir devrime öncülük etmeye çalışan bir grup olan Kardeşlik ile işbirliği yaparlar. İç Parti'nin bir üyesi olan O'Brien, Winston ve Julia'nın güvenini kazanmak için devrimin bir parçası gibi davranır. Düşünce suçlarını onunla paylaşırlar, ancak O'Brien sonunda Parti ile uyumlu olduğunu ortaya çıkarır.

    Winston ve Julia, Partiye karşı işledikleri düşünce suçlarından dolayı tutuklanır ve işkenceye maruz kalır. Bu işkence hem fiziksel hem de zihinseldir. En sonunda beyni yıkanır. Yeniden eğitiminin ardından Winston, Büyük Birader'in sıkı bir destekçisi olur. Julia ise artık Winston'a karşı hiçbir şey hissetmemektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow