hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beka Nedir, Ne Anlama Gelir? Beka Sorunu Ne Demek?

    Beka Nedir, Ne Anlama Gelir Beka Sorunu Ne Demek
    expand

    Özellikle televizyonda çok fazla karşılaşılan kelimeler içerisinde beka sözcüğü gelir. Sözlük anlamı üzerinden ele alındığı zaman bu kelime ölümsüzlük, kalıcılık ya da ölmezlik biçiminde ele alınır. Bu tanımlaması üzerinden pek çok farklı durum konusunda benzetme olarak ön plana çıkmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Örneğin Türkiye Cumhuriyeti'nin ölümsüzlüğünü ve kalıcında anlatmak amaçlı Beka kelimesi değerlendirilmektedir. Aynı zamanda anayasal düzenin iç ve dış tehditlere karşı korunmuş olması, toprak bütünlüğünün bozulmaması suretiyle devamlılığın sürdürülmesi şeklinde ele alınır.

    Beka Nedir?

    Hem Devlet üzerinden hem de sözlük anlamı kapsamında beka kelimesi ifade edilmektedir. Bu doğrultuda söz konusu sözcük anlamı olduğu zaman ölümsüzlük, ölmezlik veya kalıcılık biçiminde değerlendirilmektedir. Herhangi bir durum ya da olayın kalıcılığını ve ölümü sözünü anlatan bir yapı üzerinden farklı durumlar için kullanılır. Devlet bakımından ele alındığında ise anayasal düzenin iç dış tehditlere karşı korunması, Ahdi hukukunu ve toprak bütünlüğünün bozulmaması doğrultusunda devamını sürdürülmesi şeklinde ifade edilir. Bu kapsamda kısacası devletin bütünlüğünün bozulmadan yüzyıllar boyunca devam etmesi şeklinde ele alınır.

    Beka Ne Anlama Gelir?

    Özellikle devlet açısından ele alınan beka kelimesi ile televizyonda veya gazete gibi pek çok mecrada karşılaşılır. Taşımış olduğu anlam ise bir ülkenin anayasal düzeninin iç dış tehditlere karşı koruma altına alınması, toprak bütünlüğünün bozulmadan korunması kapsamında sürdürülmesi olarak öne çıkar. Bu durum sözlük anlamı üzerinden ölümsüzlük, ölmezlik ya da kalıcılık gibi anlamlara sahiptir. O yüzden bir ülke ve devlet için, o ülke içerisinde yaşayan toplumun ölümsüzlüğünü, çok uzun yıllar yaşayacağını gösterir. Taşımış olduğu bu anlamıyla beraber Türkçede son dönemlerde yaygın kullanılan kelimeler içerisinde yer almaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beka Sorunu Ne Demek? 

    Beka sorunu vatanın bütünlüğü ve bozulmazlığının tehdit altında olması şeklinde ifade edilir. Ülke ile ilgili ülkeye zarar verici herhangi bir büyük unsur söz konusu olduğunda beka sorunu kelime grubu kullanılır. Taşımış olduğu sözlük anlamı doğrultusunda ölümsüzlük veya kalıcılık olması ile birlikte, bir devletin ve ülkenin ölümsüzlüğünü ifade etmektedir.

    Böyle bir durum söz konusu olduğu zaman devlet ve ülke için birtakım önlemler ele alınır. Çünkü beka sorunu devletin toprak bütünlüğü ve anayasal durumun tehdit altında olması şeklinde söylenir. Elbette beka soruna dendiği zaman burada özellikle çok büyük bir unsurun olması gerekmektedir. Çok büyük bir olay olduğu zaman ancak beka sorunu kelimesinin kullanılması gerekir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beka Kelimesinin Kökeni Nedir?

    Yerleşik olarak Türkçede yer alan beka kelimesi hem sözlü hem de devlet üzerinden taşıdığı anlam ile yaygın şekilde kullanılır. Köklü bir geçmişe sahip olan beka kelimesi, aynı zamanda Arapça kökenli bir sözcüktür. Arapçadan Türkçeye geçmiş olarak yaygın biçimde kullanıldığını söylemek mümkün. Hem günlük yaşamda hem de pek çok farklı resmi alanda da kullanılan bir sözcük olarak değerlendirilir.

    Kaynak: Makalenet

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow