hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    '2010 Avrupa Kültür Başkenti' İstanbul

    2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul
    expand

    AB jürisi, AB dışı şehirler kategorisinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'le yarışan İstanbul'u oybirliğiyle '2010 Avrupa Kültür Başkenti' seçti.

    Jürinin kararı, Finlandiya dönem başkanlığında kasım 2006'da yapılacak AB Kültür Bakanları toplantısında onaylanacak.

    AB Komisyonu, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun ikişer üye ve AB Bölgeler Komitesi'nin de bir üye atadığı yedi kişilik jürinin kararını açıklayan Başkan Jeremy Isaacs, İstanbul ve Kiev'i karşılaştırırken ''her iki sunumdan da etkilendik. Fakat İstanbul, bu konuda daha uzun süredir çalışıyordu'' dedi. 
     
    AB Jürisi Başkanı Isaacs, Avrupa Kültür Başkenti projesinin başlatıldığı 1985 yılından bu yana jüri kararının her zaman değiştirilmeden onaylandığını da belirtti.
     
    Dosyada öne çıkanlar

    Isaacs, İstanbul için hazırlanan dosyada medeniyetlere beşiklik etmesinin ve Asya ile Avrupa'nın kesişme noktasında olmasının öne çıkarıldığını da anlattı:
     
    ''Dikkatimizi çeken en önemli konu, merkezi hükümetten ya da yerel idareden daha ziyade, halkın bunu üstlenmiş olmasıydı. İnsanlar gruplar oluşturmuş, fikirlerini savunuyordu. Bize farklı yönlerini gösterdiler. Diyalog içinde, açık, ileriye bakıyorlardı.''
      
    Jüri Başkanı Isaacs, Kiev'in ise sadece son bir buçuk yıldır Avrupa Kültür Başkenti olmak için çaba gösterdiğini hatırlatarak, ''onlar da tarihlerini, güzelliklerini, diğer Avrupa şehirleriyle bağlantılarını aktardılar. Kısa zamanda, daha önce Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmiş şehirlerin yaptıklarını yapmaya çalıştılar'' dedi.
     
    İzleme süreci başlatılacak

    AB Komisyonu, kazanan şehirlerin kültür çalışmaları ile ilgili izleme sürecinin başlatılacağını ve çalışmaların rapor edileceğini de duyurdu.
     
    Konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, ''doğru bir adres, doğru bir karar. Milletçe, İstanbullular olarak, tüm kurum ve kuruluşlar olarak her birimiz, İstanbul'u 2010 yılına Dünya Kültür Başkenti olarak hazırlayacağız'' dedi.

    Geçtiğimiz ay Belçika'nın başkenti Brüksel’de jüri önünde proje sunumunu yapan Türk heyeti, 2005 aralıkta da 'İstanbul Avrupa Kültür Başkenti' projesini hazırlamış ve AB yetkilileriyle temaslarda bulunmuştu.
     
    ‘İstanbul, Dört Elementin Kenti’

    ‘İstanbul, Dört Elementin Kenti’ adını taşıyan projenin ana teması, İstanbul’un, tarihi, toplumsal ve siyasi açıdan özel bir kent olması.
     
    Filozof Aristo'nun 'evrenin dört temel unsuru olarak gösterdiği toprak, su, hava ve ateş düşüncesinin' vurgulandığı projede toprağı İstanbul'un kültürel zenginliğini yansıtan tarihi eserler, havayı minare ve çan kuleleriyle dini zenginlik ve hoşgörü ortamı, suyu İstanbul Boğazı ve Haliç, ateşi de modern sanatlar, gençlik ve teknoloji temsil ediyor.
     
    İstanbul'un ‘Avrupa Kültür Başkenti’ seçilebilmesi için çalışmalar 2000 yılında başlatılmıştı.
     
    2000 yılında sivil toplum kuruluşlarının girişimi ile başlayan projeye valilik, belediye başkanlığı ve bakanlık da sahip çıkmıştı.

    Fikir 1985'e dayanıyor

    Avrupa Kültür Başkenti fikri ilk kez 1985 yılında dönemin Yunanistan Kültür Bakanı Melina Merkuri tarafından ortaya atıldı.
     
    Aynı yıl AB Konseyi, projenin kapsamını belirledi ve uygulamaya koydu. 1985’ten 2000 yılına kadar AB’ye üye olan ülkelerin kentlerinden biri Avrupa Kültür Başkenti olarak seçildi.
     
    2000 yılına gelindiğinde, yeni bin yıl nedeniyle Avrupa Kültür Başkenti unvanı hem birden fazla kente, hem de AB adayı olan ülkelerin kentlerine verilmeye başlandı.
     
    Unvanı daha önce alanlar arasında Atina, Floransa, Amsterdam, Berlin, Paris, Madrid, Lizbon, Selanik, Brüksel gibi kentler bulunuyor.

    'Kültür başkenti’ tanımı şehirlerin tanıtımına büyük katkı sağlıyor. ‘Avrupa Kültür Başkenti’ seçilen şehirde festivaller, sergiler, konserler düzenleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow