hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anadolu'nun haftalık kültür sanat rehberi

    Anadolunun haftalık kültür sanat rehberi
    expand

    Antalya, Bursa, Erzurum, Van, Diyarbakır, Gaziantep, Trabzon, Samsun, Ordu, Adana, Mersin, Hatay, Eskişehir, Sivas, Konya ve Kayseri'de gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden seçmeler...

    Antalya

    Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT), yarın ve 20 Aralık'ta "Asilzadeler" adlı eserle tiyatroseverlerin karşısında olacak.

    Ünlü yazar Ömer Seyfettin'in aynı adlı eserinden Hikmet Temel Karasu'nun tiyatroya uyarladığı eserin yönetmenliğini Selim Gürata üstleniyor. Dekor tasarımı Savaş Çevirel'e, kostüm tasarımı Buket Akkaya'ya ait eserin ışık tasarımını ise Namık Gürsoy yaptı.

    Eserde Sedat Mayadağ, Sertel Uğur, Ahmet Açıkgöz, Oktay Gözpınar, Şenol Özlem Şendinç, Tetyana Dribnokhod, Figen Oral Cebel ve İsmail Şenel rol alıyorlar.

    Topluluk, 25 Aralıkta "Masallar ve Türküler" adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Rumen Stefanov Racev ile Selim Gürata'nın birlikte yazdıkları, Racev'in Boryana Georgieva ile birlikte yönettiği eserin, dekor ve kostüm tasarımı Fatma Ataç'a, ışık tasarımı Namık Gürsoy'a ait. Oyunda, Mustafa Doğan Ayhan, Aslı Arslan, Tuğçe Özyüzgen, Aslı Turanlı Kaderoğlu, Volkan Dinç, Çiğdem Bulut, Özgür Yıldırım ve Çağdaş Çobanoğlu rol alıyor.

    Devlet Tiyatrosu oyuncuları, 24 ve 25 Aralıkta "Yaban Örneği" adlı eseri sahneleyecek.

    Henrik İbsen'in yazdığı, Soner Çimen'in yönettiği eserde, Gül Tunççekiç, Esen Özmanav, Reha Özcan, Murat Sarı, Oğuz Tunç, Cenap Aydınoğlu, Aslı Arslan ve Mustafa Doğan Ayhan görev yapıyor.

    Oyunun dekor tasarımı Hakan Dündar'a, kostüm tasarımı Gülümser Erigür'e, ışık tasarımı ise Namık Gürsoy'a ait.

    Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT) oyuncuları yarın ve 25 Aralıkta "Bekçi Murtaza" adlı eseri sahneleyecek. Orhan Kemal'in eserinden tiyatroya uyarlanan eserin yönetmeni Abdullah Sürekli.

    Esra Tüzün, Zeynep Çalışkan, Derya Ünlü, Mete Orhan, Recep Kamiloğlu, Seyfi Satmaz ve Erdal Gürcan'ın da arasında bulunduğu kalabalık bir kadronun görev yaptığı eserde, kraldan çok kralcı zihniyetin önce değer verdiklerini, sonra da kendi kendini yok edişinin trajikomik öyküsü anlatılıyor.

    ABT, 20 Aralıkta "Üç Oğul Üç Sihir" adlı eseri sahneleyecek. Abdullah Sürekli'nin yönettiği eserin dekor ve kostümleri Gizem Karasu'ya, ışıkları Özgür Dokuyucu'ya ait.

    Eserde Cenap Aydınoğlu, Recep Kamiloğlu, Ali Mete Orhan, Seyfi Satmaz, Erdal Gürcan, Özge Özgür ve Abdullah Sürekli'nin de arasında bulunduğu kalabalık bir grup sahne alıyor.

    Eserde Terzi Baba'nın yalan söylemeyi alışkanlık haline getiren çok sevdiği keçisi, oyunlarıyla Terzi Baba'nın 3 oğlunu da evden kovmasına neden olur. Önceden keçinin yalanlarına inanan Terzi Baba, daha sonra keçinin oyunlarını ve kendisine söylediği yalanları fark edince, oğullarını evden kovduğu ve keçiye inandığı için çok pişman olur.

    Topluluk, 20 Aralıkta "Düğün Evi Oyun Evi" adlı eser ile tiyatrosevelerin karşısında olacak.

    Prof. Dr. Nurhan Karadağ'ın yönettiği oyunun, müzik ve dans düzeni İhsan Kılavuz'a, kostüm tasarımı Gizem Karasu'ya, ışık tasarımı ise Özgür Dokuncu'ya ait.

    Oyunda, Abdullah Sürekli, Cenap Aydınoğlu, Mehmet Özgür, Gökhan Avkıran, Erdal Gürcan, Seyfi Satmaz, Recep Kamiloğlu, Nuri Türker, Metin Çelik, Mete Orhan, Nurullah Uzun, Durmuş Ali Emre, Selim Türkışık, Cengiz Kaya, Faruk Çelik, Hasibe Özgür, Safinaz Özgür, Mehtap İş, Gizem Karasu, Burçin Karahan, Derya Ünlü, Özlem Davutoğlu, Sacide Taşaner, Nurdan Yosulçay ve İpek Örgücüler rol alıyor.

    Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), 20 Aralıkta Puccini'nin ünlü eseri "Madama Butterfly" ile sanatseverlerin karşısında olacak.

    Rejisörlüğünü Flavio Trevisan'ın üstlendiği üç perdelik eserde, orkestrayı Alexandru Samoila yönetiyor. Eserin dekor ve kostüm tasarımı İsmail Dede, ışık tasarımı ise Talip Şahin'e ait.

    Topluluk, 21 Aralıkta, "Mutlu Prens" adlı müzikal çocuk oyununu sahneleyecek.

    Işık Noyan'ın yazdığı, Şebnem Özsaran'ın sahnelediği iki perdelik eserde, halkı yoksulluk içinde olduğu halde sarayında mutlu hayat süren prensin öyküsü anlatılıyor. Sürüsünden ayrılarak yolu bu ülkeye düşen kırlangıç, mutlu prens ile arkadaş oluyor ve birlikte fakir insanlara yardım ediyor.

    Eserin özgün müzikleri Hüseyin Çebi'ye, dekor ve kostümleri Çağda Çitkaya'ya, koreografisi Esra Taner'e ait.

    ANTDOB, 25 Aralıkta koreografisini Lev Ivanov'un üstlendiği Elif Poyrazoğlu ile Natalia Arobelidze'nin sahneye koyduğu "Fındıkkıran" balesini sahneleyecek.

    Orkestrayı Hakan Kalkan'ın yöneteceği eserde, dekor ve kostümler Alexander Vassiliev'e ait. Rus besteci Çaykovski'nin 1891 yılında bestelediği son balesi olan Fındıkkıran'da, küçük Alman kız Clara Stahlbaum'un yeni yıl hediyesi olarak aldığı fındıkkıran ile ilgili rüyaları anlatılıyor.

    Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, yarın "İsmet İnönü'yü Anma Konseri" verecek. Şef İnci Özdil yönetimindeki konserde orkestra Mozart'ın "23 Numaralı Piyano Konçertosu" ile Haydn'ın "99 Numaralı Senfonisi"ni seslendirecek.

    Konserde orkestraya piyanoda Türev Berki eşlik edecek. Konser, Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

    Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya AB Bilgi Bürosu ve Antalya Caz Derneği işbirliğiyle, "Avrupa'dan Caz" adlı konser Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi içindeki Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenecek. Avrupa Kültürlerarası Diyalog Yılı dolayısıyla düzenlenecek solo piyano caz konserini, Holger Mantey verecek.

    Soysal Sanatevi'nin "SESAN Antalyalılar Karma Sergisi" 20 Ocak'ta ziyarete sunulacak. Sergi 10 Ocak 2009'a kadar ziyarete açık kalacak.

    Antalya Müzesi Sanat Galerisi'nde ressam Nail Çivrilli'nin yağlı boya eserlerden oluşan sergisi ziyarete sunuldu. Eserler, 30 Aralıka kadar görülebilir.

    Ressam Hasan Kırdı'nın 11. kişisel suluboya resim sergisi, 2000 Plaza Sanat Galerisi'nde ziyarete sunuldu. Devlet memuru olan ve resime amatör olarak başlayan Kırdı'nın çeşitli konulardaki 35 eserinden oluşan sergisi, 31 Aralık'a kadar görülebilir.

    Antalya Kent Müzesi Projesi'nin tarafından düzenlenen "Antalya'nın Denizi" konulu sergi, yarın, Karaalioğlu Parkı Antalya Kent Müzesi Açıkhava Sergi Alanı'nda açılacak.

    Antalya'nın geçmişten günümüze değişimini gözler önüne serecek serginin küratörlüğünü Kemal Demirtaş ve Gökhan Tiryaki, tasarımını ise Cem Burak Cimrin
    yapıyor.

    Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde Faki Yeşildağ'ın eserleri 29 Aralık'a kadar ziyaret edilebilir.

    Bursa


    Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT) bu hafta "Deli Bayramı", "Asiye Nasıl Kurtulur?", "Akıl Defteri" ve "Dans Eden Eşek" adlı oyunları sahneleyecek.

    Turgut Özakman'ın yazdığı, Tayfun Orhon'un yönettiği "Deli Bayramı"nda, Ömer Naci Topcu, Ahmet Somers, Halil Balkanlar, Kemal Okur, Harun Türköz, Berrin Kulya Balkanlar, Jale Çiçek, Süheyla Elbaş, Erem Nalcı, Kazım Güçlü, Arzu Parlatan, Adnan Tunalı ve Olcay Nalcı rol alıyor.

    Ruh ve sinir hastalıkları hastanesinin mekan olarak seçildiği oyunda, hastaların hazırladığı müsamereyle Türkiye'nin sosyoekonomik panoraması sunuluyor.

    Keskin değişimlere uğrayan hayat ve yozlaşan değer yargıları karşısında insanın yaşadığı kırılma, trajikomik dille anlatılıyor.

    "Deli Bayramı", Ahmet Vefik Paşa (AVP) Sahnesi'nde bugün ve yarın saat 20.30'da, 20 Aralıkta da saat 15.00 ve 20.30'da izlenebilecek.

    Vasıf Öngören'in yazdığı, Abdullah Ceran'ın yönettiği "Asiye Nasıl Kurtulur?"un dekorları Suar Şeylan, kostüm tasarımı Mihriban Oran, ışık tasarımı Yakup Çartık, müzik tasarımı Hüseyin Çebi, dans düzeni Deniz Çığ'a ait.

    Arzu Tan Bayraktutan, Ayşegül Günay Demir, Kamil Korunan, Elif Nutku, Taner Turan, Ömer Naci Topcu, Bülent Çiftçi, Harun Türköz, Levent Uzunbilek, Berrin Kulya Balkanlar ve Süheyla Elbaş'ın rol aldığı oyunda, kadının ekonomik ve toplumsal özgürlüğünü tam kazanamadığı ülkelerdeki toplumsal yaraya değiniliyor.

    Oyun, AVP Sahnesi'nde 23 ve 24 Aralıkta saat 20.30'da beğeniye sunulacak.

    Jean Claude Carriere'nin yazdığı, Esen Özman'ın Türkçeye çevirip yönetmenliğini yaptığı "Akıl Defteri" adlı oyunda, Betül Gökçer ve Cem Arabacıoğlu rol alıyor. Oyunda, yaşamın ortalarına gelmiş iki insanın aynı evde buluşmalarıyla başlayan aşk hikayesi anlatılıyor.

    Oyunun konusu şöyle özetleniyor:

    "Yaşamının ortalarına gelmiş dakik, derli toplu, her anlamda hatta duygusal alanda bile düzeni seven bir adam. Bir kadın onun evine giriveriyor. Görünürde biraz geniş, gamsız bir kadın. Ne ister, ne arar... Bilinmez. Biri hayatını düzenle sürdürmüş, diğeri ise hayatını düş gücüyle yaşamış iki ayrı insan.

    Bu çatışmadan -ki bu ezeli bir çatışmadır- beklendiği üzere bir aşk hikayesi doğar. Sahnede 3 gece, 3 gün gibi kısa bir süreçte, tiyatro gerçeği dışında belki ancak 3 ay veya 3 yılda yaşanabilecek, hatta belki de bir ömür boyu yaşanamayacak olaylara tanık oluruz."

    Oyun, Feraizcizade Oda Tiyatrosunda bugün, yarın ve 20 Aralık'ta saat 18.30'da seyircisiyle buluşacak.

    Eric Vos'un yazdığı, Can Gürzap'ın Türkçeye çevirdiği "Dans Eden Eşek" adlı oyunu Meltem Yücesal yönetiyor.

    İki hırsız tarafından çalınan bir eşeğin tekrar eski sahibine satılmaya çalışılmasının konu edildiği oyunda, Celal Bıyıklı, Onur Sülen, Levent Aras, Eda Şahin, Neriman Özkan ve Erdem Tanır rol alıyor.

    Oyun, 21 Aralık saat 14.00'te izleyicinin karşısında olacak.

    Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu "Sevdalı Bulut", "Deli İbrahim" ve "Şahmeran" adlı oyunları sahneleyecek.

    Nazım Hikmet'in "Sevdalı Bulut" adlı eserinden uyarlanan gölge oyununu, yaşamını Fransa'da sürdüren ve Fransa Dışişleri Bakanlığının desteklediği "Dünya Sanatçıları Projesi"ne kabul edilerek Etiyopya'da çocuklara gölge oyunu öğreten Ebru Kara sahneye uyarladı.

    Murat Liman'ın anlatımı ve müzikleriyle renklenen oyunda, Günay Güney, Didem Hun, Sabahattin Yakut ve Eren Topçak rol alıyor.

    Oyun, Çocuk Sanat Evi'nde yarın saat 11.00 ve 14.00'te izlenebilecek.

    Turhan Oflazoğlu'na 1967'de "Türk Dil Kurumu En İyi Oyun Ödülü"nü kazandıran "Deli İbrahim"i, tiyatro sanatçısı Ali Düşenkalkar yönetiyor.

    Dekor tasarımını Tayfun Çebi, kostüm tasarımını Funda Çebi'nin yaptığı oyunun müzikleri ise Murat Gedikli'ye ait.

    Oyunda, ağabeyi 4. Murat'ın ölümünün ardından annesi Kösem Sultan'ın baskıcı tutumuna direnemeyerek tahta geçen Sultan İbrahim'in yaşadığı dram anlatılıyor.

    "Deli İbrahim", Tayyare Kültür Merkezi'nde (TKM) yarın ve 23 Aralıkta 20.30'da, 20 Aralık Cumartesi günü de saat 14.00'te beğeniye sunulacak.

    Anadolu'nun en eski masal kahramanlarından biri olan, insan başlı, yılan gövdeli "Şahmeran"ın hikayesi, 7 ve üzeri yaş grubundaki çocuklara, hırs ve saplantıların güzellikleri yok eden kavramlar olduğunu anlatmayı hedefliyor.

    Altuğ Görgü'nün yazıp yönettiği oyunda, efsanevi yaratık, yarı insan yarı yılan Şahmeran'ın Anadolu kültürüyle şekillenen hikayesi ele alınıyor.

    "Şahmeran", TKM'de 21 ve 24 Aralıkta saat 11.00'de izlenebilecek.

    Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), bu haftaki konserinde, Şef Patrick Souillot ile solist olarak Haluk Tarcan'ı ağırlayacak.

    Şef Souillot yönetimindeki orkestraya, piyanoda Haluk Tarcan eşlik edecek. Konserde, Ö. Manav'ın "Karya Güncesi", M. Ravel'in "Sol El Konçertosu" ve J. Brahms'ın "3 No'lu Senfonisi" dinlenebilecek. Konser, Fethiye Kültür Merkezi'nde yarın saat 20.00'de başlayacak.

    Sanatçı Zuhal Olcay, 21 Aralıkta vereceği konserle Bursalı hayranlarıyla buluşacak. Konser, Tayyare Kültür Merkezi'nde saat 20.30'da başlayacak.

    Van

    Van Devlet Tiyatrosu "Ayyar Hamza" adlı oyunu beğeniye sunacak.

    Ali Bey'in yazdığı, Hakan Boyav'ın yönettiği oyunun kostüm tasarımı Funda Çevi, ışık tasarımı ise Burhanettin Yazıcı'ya ait.

    Van ve Ankara Devlet tiyatrolarının ortak yapımı olan oyunda, Süleyman Atanısev, Serap Sağlar, İpek Atagün, Mustafa Şen ile Tolga Evren rol alıyor.

    Oyun, bugün, yarın ve 20 Aralıkta tiyatroseverlerle buluşacak.

    Erzurum


    Erzurum Devlet Tiyatrosu "Tehlikeli Saplantı" adlı oyunu sahneleyecek.

    Norman Crisp'in yazdığı, Dürrin Tünç'ün çevirdiği, Akif Yeşilkaya'nın yönettiği oyun, bugün ve yarın saat 19.30'da, 20 Aralıkta ise saat 14.00 ve 19.00'da izlenebilecek.

    Aldatmayı konu alan ve "yüzleşme" odağında kurgulanan oyunda, Fulya Koçak, Burak Altay, Kuvvet Yurdakul rol alıyor.

    Diyarbakır


    Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT) "Papa'nın Kaçırıldığı Gün" ve "Dünyanın Eski Zamanlarında" oyunlarını sahnelemeyi sürdürüyor.

    Joao Bethencourt'un yazdığı, Hale Kuntay'ın uyarladığı ve Şamil Kafkas'ın yönettiği "Papa'nın Kaçırıldığı Gün"de, inanç ve şiddetin birbiriyle etkileşimi sorgulanıyor.

    İtalyan Katolik Papa'nın, New York'u ziyareti sırasında, dünyanın hiçbir yerinde 24 saat savaş olmaması ve insanların ölmemesi için Yahudi taksi şoförü tarafından kaçırılmasıyla gelişen olayların mizahi dille anlatıldığı oyunda, Hatice Sezer, Ali Çelik, Şıvan Binici, Özden Gököz, Serkan Ekşioğlu, Faruk Acar ve Ercan Kılıçarslan rol alıyor.

    Kostüm tasarımı Başak Özdoğan Pirim, dekor tasarımı Savaş Çevirel, ışığı İzzetin Biçer'e ait oyun, bugün, yarın ve 20 Aralıkta Orhan Asena Sahnesi'nde beğeniye sunulacak.

    DDT, "Dünyanın Eski Zamanlarında" adlı oyunu da küçük seyircileri için sahnelemeyi sürdürüyor.

    Usta yönetmen Işıl Kasapoğlu'nun yazıp yönettiği, Anadolu kültürünün hikayelerle, masallarla anlatıldığı tek kişilik oyunda, Serkan Ekşioğlu rol alıyor.

    Işığı İzzettin Biçer, dekoru Hakan Dündar'a ait oyun, 21 Aralık'ta Orhan Asena Sahnesi'nde izlenebilecek.

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu "Dullar" oyununu seyircisiyle buluşturmaya devam ediyor.

    Ariel Dorfman'ın yazdığı, Mehmet Gündüz'ün yönettiği, dünyanın her yerindeki kadınların ortak öykülerinin anlatıldığı oyunun dekoru Serdar Geren, ışığı Bayram Can, kostüm tasarımı İsmail Oyur'a ait.

    Şehir Tiyatrosu oyuncularının rol aldığı oyun, aralık boyunca cuma ve cumartesi günleri sahnelenecek.

    Diyarbakır Sanat Merkezi'nde, Diyarbakır'da çalışmalarını sürdüren ressam Aziz Kanat'ın yağlı boya çalışmalarından oluşan "Mekansızlar" adlı sergisi 20 Aralık'ta izlenime sunulacak. Sergi, 2 Şubata kadar gezilebilir.

    Avrupa Sineması'nda da 21 Aralıkta ulusal ve uluslararası festivalde çeşitli ödüller alan "Sonbahar" gösterilecek.

    Gösterimin ardından filmin yönetmeni Özcan Alper ile yapımcısı Serkan Acar sinemaseverlerle buluşacak.

    Belgesel film gösteriminde ise aynı gün Adnan Bilen'in "Esmer Çocuklar İçin Ölümün Yeni Adı: Bir Doz SSPE" çalışması izlenebilecek.

    Gaziantep

    Ankara Devlet Tiyatrosu "Kanlı Nigar" adlı oyunu Gaziantepli sanatseverlerin beğenisine sunacak.

    Sadık Şendil'in yazdığı, Kazım Akşar'ın yönettiği oyunda, kadın-erkek ilişkisi, kadının fendi, kadınca intikamı, kadınların yeri geldiğinde birbirlerine karşıt duruşları ancak aynı amaç söz konusu olduğunda nasıl birleşebildikleri anlatılıyor.

    Dekor tasarımını Sertel Çetiner, giysi tasarımını Sevgi Türkay ve ışık tasarımını Mehmet Yaşayan'ın hazırladığı oyunda, Ünsal Coşar, Adviye Öztürk, Erkan Alpago, Mert Tanık, Filiz Yiğitbaşı, Mehtap Öztepe'nin de bulunduğu geniş bir oyuncu kadrosu yer alıyor.

    "Kanlı Nigar", bugün, yarın ve 20 Aralıkta Gaziantep Devlet Tiyatrosunda izlenebilecek.

    Trabzon


    Erzurum Devlet Tiyatrosu "İki Efendinin Uşağı" adlı oyunu Trabzon'da sahneleyecek.

    Carlo Goldoni'nin yazdığı, Rekin Teksoy'un Türkçeye çevirdiği oyunun yönetmenliğini Hakan Yavaş yapıyor.

    Dekor ve giysi tasarımı Hakan Dündar'a ait oyunda, Ahmet Burak Bacınoğlu, Serkan Kunter, Mehmet Yıldız, Bahar Başar, Gökhan Kocaoğlu, Eylem Yıldız, Zeynep Nutku, İrfan Kılınç, Ergin Özdemir, Sezai Yılmaz, Ferdi Dalkılıç, Taner Köse, Eda Demirsoy, Yavuz Topçuoğlu ve Gürkan Erarslan rol alıyor.

    Paranın gücüne dikkat çekilen oyun, bugün, yarın ve 20 Aralıkta Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde izleyicisiyle buluşacak.

    Ünlü tiyatrocu Levent Kırca, yönettiği ve oynadığı tek kişilik "Bir Başkadır Benim Memleketim" adlı oyununu, Trabzon'da beğeniye sunacak. Kırca, 20 Aralık Cumartesi günü saat 20.30'da Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde tiyatroseverlerle bir araya gelecek. Trabzon Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde, Meher Bayramoğlu'na ait yağlı boya sergisi, 26 Aralık Cuma gününe kadar gezilebilir. Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi'nde, Cevher Karslı'nın tasarım sergisi 22 Aralık Pazartesi günü açılacak.

    Samsun

    Samsun'da bu hafta düzenlenen kültür-sanat etkinlikleri şöyle:

    GAZİ SAHNESİ: Samsun Seyir Tiyatrosu, "Nerde Kalmıştık" adlı oyunu perşembe ve cuma günleri sahnelemeye devam ediyor.

    Öner Yıldırım'ın yazıp yönettiği oyun, güncel konuları mizahi dille ele alıyor.

    BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜR MERKEZİ: Özcan Kandemir Sanatevi tarafından
    düzenlenen resim sergisi, 28 Aralıka kadar gezilebilecek.

    OMÜ ATATÜRK KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ: Fotoğraf sanatçısı Jale Vural'ın Türkiye'de, Heike Hahn'ın ise Almanya'da günlük hayattan fotoğraf çekerek oluşturdukları "Twoforone Türkiye ve Almanya Birlikte Görüntülendi" konulu fotoğraf sergisi, bir hafta boyunca ziyaret edilebilir.

    Aynı negatifi iki kez kullanarak Almanya ve Türkiye'deki günlük hayatları tek kareye sığdıran sanatçılar, evrensel bakış açısıyla her iki ülkede de günlük hayatın benzerliklerini fotoğraf kareleriyle gözler önüne seriyor.

    Ordu


    Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu, Oktay Arayıcı'nın "Seferi Ramazan Beyin Nafile Dünyası" adlı oyunu sahnelemeyi sürdürüyor.

    Ali Kemal Tandoğan'ın yönettiği ve geniş bir oyuncu kadrosunun rol aldığı oyunun dekoru Mehmet Hartamacı, müzikleri ise Zafer Bozdağ, Sezgin Mercan ve Barış Çavuş'a ait.

    Polis memuru Ramazan'ın başından geçenlerin mizahi dille anlatıldığı oyun, salı ve cuma günleri izleyicisiyle buluşuyor.

    Adana


     Adana'da "6'ncı Koğuş" adlı oyunun prömiyeri gerçekleştirilirken, "Rita'nın Şarkısı", "Küçük Karabalık" ve "Bit Yeniği" adlı oyunlar da sahnelenecek.

    Adana Devlet Tiyatrosu (ADT), Hacı Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi'nde yarın, Moldovalı Petru Vutcarau'un yönettiği, Anton Çehov'un "6'ncı Koğuş" adlı eserinden Kemal Demirel'in uyarladığı oyununun prömiyerini gerçekleştirecek.

    Şekip Taşpınar, Demet İyigün, Nimet İyigün, Devrim Evin, Çağrı Turan, Murat Özben, Başar Uğur, Ata Çağdaş, Mazlum Taşkıran'ın rol aldığı oyunda, "felsefe öğrenimi gördüğü üniversitede son sınıftayken babasının işlerinin bozulması ve sonra da ölümü üzerine okulu bırakmak zorunda kalan İvan'ın sonunda akıl hastanesine düşmesi ve burada Dr. Andery'in İvan'ın entelektüel derinliğini keşfetmesiyle aralarında geçen ilginç sohbetler" anlatılıyor.

    Oyun, prömiyerinin ardından 27 Aralık Cumartesi gününe kadar sahnelenecek.

    Ayrıca ADT, Willy Russell'in yazdığı ve Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği "Rita'nın Şarkısı" adlı oyunu sahnelemeyi sürdürecek.

    Usta tiyatro ve sinema sanatçısı Çetin Tekindor ile Tülay Günal'ın rol aldığı, komedi ve dramı iç içe sunan oyun, yarın ve 20 Aralık Cumartesi günü izlenebilecek.

    ADT ayrıca, Samed Behrengi'nin kitabından Reha Bilgen'in tiyatroya uyarladığı ve Şekip Taşpınar'ın yönettiği "Küçük Kara Balık" adlı çocuk oyunununu sahnelemeyi sürdürecek.

    Derya Keyf, Mahmut Hazım Kısakürek, Semih Yeşil, Seçil Dedeyi, Özlem Buluttekin, Ozan Hafızoğlu, Nuray Çokol'ın rol aldığı oyun, 21 ve 24 Aralık tarihlerinde küçük izleyicilerle buluşacak.

    Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu Sahnesinde ise ünlü Fransız komedi yazarı Georges Feydeau'nun yazdığı, Nisa Serezli'nin çevirdiği ve devlet sanatçısı Ali Hürol'un yönettiği "Bit Yeniği" adlı komedi sahneleniyor.

    Şehir Tiyatrosu oyuncularının rol aldığı oyun, 20, 23 ve 24 Aralık tarihlerinde izlenebilecek.

    Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO), Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda, ölümünün 35. yıldönümü nedeniyle "İsmet İnönü'yü Anma Konseri" verecek.

    Şef Artem Makarov yönetiminde ve solist Mustafa Nuri Haybat'ın piyanosu eşliğinde yarın ve 20 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek konserde, ÇDSO sanatçıları, S. Rachmaninoff'un "Piyano Konçertosu No 3", Çaykovski'nin "Elegie" ile "Romeo ve Juliet" adlı eserlerini seslendirecek.

    Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu, 25 Aralık Perşembe günü "Adana'nın Sesi Musiki Derneği" bir Türk sanat müziği konseri verecek.

    Ayrıca aynı salonda, 21 Aralık Pazar günü Ergün Özfırıncı, "Memleket Hikayeleri" adlı tek kişilik gösterisiyle sahne alacak.

    Eğitim-Sen üyesi 40 öğretmenin yaptığı 70 eserden oluşan "Bin Renk, Bin Yaşam" adlı resim sergisi ise 20 Aralıka kadar Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu Fuayesinde gezilebilecek.

    Altın Koza etkinlikleri kapsamında ise Bayram Top'un "Fotoğraf" Karikatürleri Sergisi yarın Adana Kültür Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak.

    Mersin


    Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), "Çanakkale'de Zaman" adlı müzikal oyunu ücretsiz sahneleyecek. Metinlerini Murat Göksu'nun yazdığı ve Kenan Korbek'in sahneye koyduğu eser, 19 Aralıkta Kültür Merkezinde izleyiciyle buluşacak.

    Çanakkale Zaferi'ni anlatan oyunda, soprano Nazlı Alptekin, mezzosoprano Zeynep Pınar Tatlıpınar, tenor Ozan Öndeş, bariton Korhan Dinçer ile bas Hasan Berk ve Yusuf Ziya Büyükaslan'a, piyanoda Ahad Asker eşlik edecek.

    MDOB, John Sebastian Bach'ın "Bach Oryantal" balesini sahnelemeye devam ediyor. Sahne tasarımını Tuncay Kalyon, giysi tasarımını Bahar Korcan'ın yaptığı ve MDOB sanatçıları rol aldığı eser, 20 Aralıkta Tarsus 75. Yıl Kültür Merkezinde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

    MDOB, Azeri sanatçı Üzeyir Hacıbeyov'un 2 perdelik "Arşın Mal Alan" operetini bu sezon da sahnelemeye devam ediyor.

    Orkestra şefliğini Murat Kodallı ve koro şefliğini Alexei Vinogradski yaptığı, rejisörlüğünü ise Prof. Dr. Fuad Raufoğlu üstlendiği eser, 23 Aralık'ta Kültür Merkezinde yeniden sanatseverlerle buluşacak.

    Ayrıca MDOB, geçen yıl prömiyerini gerçekleştirdiği Mozart'ın 3 perdelik "Saraydan Kız Kaçırma" operasını, yeniden sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

    Orkestra şefliğini Winfried Müller'in yaptığı, koroyu Alexei Vinogradski yönetttiği eser Kültür Merkezinde 25 Aralıkta sahnelenecek.

    MDOB sanatçıları, okullarda başlatılan eğitim etkinliklerini de sürdürüyor. Sanatçılar, 22 Aralıkta Elvanlı İlköğretim Okulunda, 23 Aralıkta MTSO Anadolu Lisesi'nde, 24 Aralıkta İçel Anadolu Lisesi ve Sarıkaya Özel İlköğretim Okulu'nda 25 Aralıkta ise Mersin Üniversitesi'nde şan, piyano ve oda müziği konseri ile öğrencilerle buluşacak.

    Hatay

    Sanatçı Musa Eroğlu, yarın Antakya Kültür Merkezi'nde bir konser verecek.

    Yine aynı sahnede, 23 Aralık Salı günü Epik Tiyatro Topluluğu tarafından "Beyinsizler" adlı oyun sahnelenecek.

    Eskişehir

    Eskişehir'de "Hayvanat Bahçesi", "Gözü Kara Alaturka", "Cuco Bilmiyor", "Caligula", "Ben Anadolu" ve "Deli Dumrul" adlı oyunlar sahneleniyor.

    Edward Albee'nin yazdığı, Emir Murat İzci'nin yönettiği "HayvanatBahçesi"nde, Ercüment Yılmaz ve Murat Danacı rol alıyor.

    Oyunda, kent varoşlarında yaşam mücadelesi veren Jerry'nin, bilgelikle delilik arasındaki sınırda, sınıflar, kültür ve iletişimsizlik konularını sorgulamasının Peter'ın başkalarının hayatları ve ihtiyaçları hakkında yeniden düşünmesine neden olması ve bu sorgulamada Jerry ile Peter'in ödediği bedeller anlatılıyor.

    "Hayvanat Bahçesi", yarın Tepebaşı Sahnesi'nde izleyicisiyle buluşacak.

    Özen Yula'nın yazıp yönettiği "Gözü Kara Alaturka"da, Burcu Tutkun, Özlem Boyacı Onan, Devrim Özler Akın, Berkay Akın, Mete Ayhan ve Ecren Can rol alıyor.

    İstanbul'da bir apartman dairesinde tesadüfen karşılaşan 5 kişinin hikayesini ve hayatla hesaplaşmalarını anlatan oyun, Tepebaşı Sahnesi'nde 23 ve 25 Aralık'ta beğeniye sunulacak.

    Emre Basalak'ın uyarlayıp yönettiği "Cuco Bilmiyor" adlı çocuk oyununda, keşfeden, öğrenen, öğrendikçe özgürleşen ve birey olan Cuco'nun hikayesi konu ediliyor.

    Ali Eyidoğan'ın rol aldığı oyun, 23 ve 25 Aralıkta Turgut Özakman Sahnesi'nde izlenebilir.

    Albert Camus'un yazdığı, Mümtaz Taylan'ın yönettiği "Caligula"da, Berkay Akın, Basri Albayrak, Murat Danacı, Sinan Demirer, İsmail Dündar, Zafer Ergül, Ali Eyidoğan, Mert Kırlak, Hakkı Kuş, Serhat Onbul, Nagihan Orhan, Yalçın Özen, Savran Perk, Serkan Sezgin, Sermet Yeşil ve Ercüment Yılmaz rol alıyor.

    Sevgilisi ölen bir imparatorun başından geçenlerin anlatıldığı oyun, 20, 21 ve 24 Aralıkta Sanat ve Kültür Sarayı'nda seyirciyle buluşacak.

    Anadolu Üniversitesi Tiyatro Anadolu, "Ben Anadolu" adlı oyunu yarın ve 20 Aralıkta sahneleyecek.

    Güngör Dilmen'in yazdığı, Harun Özer'in yönettiği, Burcu Ergenekon ve Arzu Turan'ın rol aldığı oyunda, geçmişten bugüne Anadolu'da yaşayan kadınların öykülerine yer veriliyor.

    Anadolu Üniversitesi Tiyatro Anadolu, Güngör Dilmen'in yazdığı, Arzu Turan'ın yönettiği "Deli Dumrul"u beğeniye sunacak.

    Oyunda, Nazan Yerli, Pınar Arık, Ezgi Uzşen, Berk Kırlak, Ferit Çağrı Mengüç, Ozan Karaahmet, Ozan Çolak ve Arzu Turan rol alıyor.

    Dede Korkut hikayesi "Deli Dumrul"da, Azrail'e meydan okuyan, uyanık ve kabadayı bir kişinin, sonradan kazandığı iyi niyeti sonucu yaşamının bağışlanması ve eşiyle uzun yıllar yaşaması anlatılıyor.

    Oyun, 23 ve 24 Aralıkta seyircisiyle buluşacak.

    Konya

    Konya Devlet Tiyatrosu "Evlenme" adlı oyunu beğeniye sunacak. Nikolay Gogol'un doğumunun 200. yılı dolayısıyla Koray Karasulu'nun çevirdiği, yönetmenliğini Tomris Çetinel'in yaptığı oyunun dekor tasarımı Behlüldane Tor, ışık tasarımı Hakan Özdemir'e ait.

    Çöken soylular sınıfı ile yükselen burjuva sınıfının çatışmasını eğlenceli bir evlenme hikayesiyle anlatan oyunda, Özgür Keçeci, Özge Mirzalı, Alpay Ulusoy, Şebnem Büyükkalkan, Ebru Gülerarslan, Ahmet Çökmez, Tuncay Aynur, Umut Toprak, Doğan Doğru, Fatih Yurdakul rol alıyor.

    Oyun, bugün ve yarın saat 20.00'de, 20 Aralık Cumartesi günü ise saat 15.00 ve 20.00'de izlenebilecek.

    Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde, 22 Aralıkta açılacak olan Meram Atatürk Kız Meslek Lisesi öğrencilerinin grafik ve fotoğraf sergisi, 30 Aralık'a kadar gezilebilecek.

    Selçuk Üniversitesi (SÜ) Genç Tema Topluluğu üyeleri, 20 Aralıkta, Yardımlaşa Rock Topluluğu 21 Aralıkta Konya Huzurevini ziyaret edecek. SÜ Kuş Gözlem Topluluğu ise 20 ve 21 Aralıkta Beyşehir'e bağlı Kurucuova'ya Kuş Gözlem Gezisi düzenleyecek.

    Sivas

    Sivas Devlet Tiyatrosu "Aslan Asker Şvayk" adlı oyunu sahnelemeye devam edecek.

    Jaroslav Hasek'in aynı adlı romanından Charles Apotheloz'un oyunlaştırdığı eseri, Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Münir Canar yönetiyor.

    Oyunda, Cevat Duman, Ulaş Ersoy, Ümit Dikmen, Fatih Özyiğit, Kerem Yücel, Nesimi Kaygusuz, Fırat Topkorur, Cebrail Esen, Mustafa Yıldıran, Filiz Demiral, Bahar Şenbahar, Esra Ertör ve Elif Taşdemir rol alıyor.

    Reji asistanlığını Menekşe Özyiğit ve Kerem Yücel, dekor tasarımını Sertel Çetiner, kostüm tasarımını Funda Karasaç, ışık tasarımını Mehmet Yaşayan'ın yaptığı oyun, bugün, yarın ve 20 Aralıkta izleyicisiyle buluşacak.

    Kayseri


    Kayseri Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Topluluğu, Heyet-i Temsiliye Reisi olarak Kayseri'ye gelişinin 89. yılı nedeniyle Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirecek.

    Kayseri Şehir Tiyatrosunda yarın verilecek konser, ücretsiz izlenebilecek.

    Kayseri Kültür ve Turizm Müdürlüğünün hazırladığı Atatürk Fotoğrafları Sergisi de yarın Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılacak.

    Sinema ve tiyatro sanatçısı Tekin Akmansoy, 22 Aralık Pazartesi günü Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda tiyatro üzerine söyleşi yapacak. Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Tiyatro Topluluğu da Şehir Tiyatrosunda 22 Aralıkta "Ahududu" adlı oyunla sezonu açacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow