Ankara'nın kültür sanat rehberi

Başkent Ankara'da gerçekleştirilecek çok sayıda kültür sanat etkinliğinden sizin için derlediklerimiz...
Cumhuriyet'in 85'inci yıl dönümü nedeniyle 3 bin kişiden oluşan dev koro, Anıtpark'ta toplanarak 11 marş seslendirecek.
TOBAV öncülüğünde toplanan sanatçılar, koro ve müzik dernek ve vakıfları, Cumhuriyet'in 85'inci kuruluş yıl dönümünü bir arada kutlayacak. Anıtpark'taki konserde koroyu Şef İbrahim Yazıcı yönetecek. Konserde, gönüllü katılımcılardan oluşan 60 kişilik bando da yer alacak.
Cumhuriyet'in kuruluşunu konu alan "Ankara 1923" adlı senfonik şiirin dünya prömiyeri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda gerçekleştirilecek.
Milli mücadelenin Ulusal Kurtuluş Savaşı'na dönüşme sürecini, Kurtuluş Savaşı'nı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş serüvenini anlatan eseri Mustafa Erdoğan besteledi.
Librettosunun (eser metni) "Büyük Nutuk", Atatürk'ün konuşmaları ve kongre kararlarından yararlanılarak Gülce Çelik Erdoğan tarafından hazırlandığı "Ankara 1923" adlı yapıt, "Anadolu", "İzmir'in İşgali", "Samsun", "Postane Olayı", "Kongreler", "Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi (Dikmen)", "Karaşar Zeybeği", "Anka'nın Uçuşu'7 ve "Büyük Taarruz" isimli 9 bölümden oluşuyor. Ankara Devlet Opera ve Balesi solist sanatçılarından Tenor Aykut Çınar'ın yer aldığı eserde orkestrayı Şef Erol Erdinç yönetecek.
Türkiye'de klasik müziğin tanınıp sevilmesine büyük katkılarda bulunan Şef Hikmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO) yarın ve 25 Ekim Cuma günü vereceği iki konserle anılacak. Yaylı sazlardaki başarılı tekniğiyle tanınan Rus keman ve viyola sanatçısı Albert Markov ile oğlu kemancı Alexander Markov'un sahne alacağı konserlerde orkestrayı Şef Gerard Oskamp yönetecek.
Konser programı, Wolfgang Amadeus Mozart'ın "Figaronun Düğünü Uvertürü", Saint-Saens'in "Introduction et Rondo Capriccioso" ve Pablo de Sarasate'nin "Zigeunerweisen" ile "Navarra" adlı yapıtlarından oluşuyor.
Ankara Devlet Tiyatrosu bu hafta 11 oyun, Ankara Devlet Opera ve Balesi de 3 yapıtla izleyici karşısına çıkacak.
Büyük Tiyatro: Ankara Devlet Tiyatrosu'nun yeni oyunu "Genç Osman", yarın ve 26 Ekim'de sahnelenecek. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı, Şakir Gürzumar'ın yönettiği eserin dekor tasarımı Sertel Çetiner'e, kostüm tasarımı Gülümser Erigür'e, ışık düzeni Şükrü Kırımoğlu'na ait. Müziklerini Can Atilla'nın hazırladığı oyunda, Akın Erozan, Tolga Tuncer, İlhan Kantarcı, Kutay Sungar, Mehmet Akay, Nusret Şenay, Cahit Çağıran, Necmettin Efe Ünal, Kayhan Sarıgöllü, Uğur Kaya, Çiğdem Mine Haktanır, İhsan Sanıvar, Neşe Baykent, Füsun Akay, Fikret Ergin, Halit Güngör ve Nejat Armutçu rol alıyor.
Küçük Tiyatro: Kendini kurban etmek isteyen iki erkeği kurban ederek kurtuluşunu gerçekleştiren bir kadının öyküsünü anlatan "İhanet" adlı oyun, ay sonuna kadar seyirciyle buluşacak. Mario Fratti'nin yazdığı, Yunus Emre Bozdoğan'ın yönettiği yapıtın dekor tasarımı Güven Öktem'e, kostümleri Esra Selah'a, ışık düzeni ise Ahmet Karademir'e ait. Üç kişilik oyunda Özlem Ersönmez, Mithat Erdemli ve Erdinç Gülener rol alıyor.
Çocuk oyunu "Küçük Bir Mucize", 26, 28 ve 29 Ekim'de Başkentli küçük izleyiciyle birlikte olacak.
Şinasi Sahnesi: Behiç Ak'ın yazdığı, Serhat Nalbantoğlu'nun yönettiği "Tek Kişilik Şehir" adlı oyun, ay sonuna kadar izlenebilecek. Dekor ve kostüm tasarımı Işın Mumcu'ya, ışık düzeni Şükrü Kırımoğlu'na ait olan oyunda, Cüneyt Mete, Devrim Yakut, Benian Dönmez, Merve Gül, Ercan Uğur ve Melih Duran rol alıyor.
Akün Sahnesi: Ankara Devlet Tiyatrosu'nun yeni oyunu "Cadıların Macbeth'i", Ekim ayı sonuna değin seyirciyle buluşacak. Dekor tasarımı Hakan Dündar'a, ışık düzeni Osman Uzgören'e ait olan oyunda; Murat Çıdamlı, Erdinç Doğan, Suat Karausta, Orhan Özyiğit, Tolga Tecer, Tolga Tekin, Elvan Eker, Funda Mete, Yaprak Onat, Sevgi Tanrıverdi ve Gülçin Yaşaroğlu rol alıyor.
Altındağ Tiyatrosu: Teodor Kasap'ın eseri "Pinti Hamit", ay sonuna kadar sahnelenecek. Doç. Dr. Mustafa Özcan'ın günümüz Türkçe'sine uyarladığı, Münir Canar'ın rejisörlüğünü yaptığı oyunun dekor ve kostüm tasarımı Funda Karasaç'ın, ışık tasarımı Mehmet Yaşayan'ın imzasını taşıyor. Oyunda, Buğra Koçtepe, Koray Karaca, Aylin Gürsoy Arıöz, Bahadır Karasu, Volkan Benli, Hicran Yavuz, Işıl Poyraz, Cem Balcı ve Kader İlhan rol alıyor.
Oda Tiyatrosu: Patrick Süskind'ın kaleme aldığı "Kontrabas", yarın ve 25 Ekim Cumartesi günü seyirci karşısına çıkacak. Metin Belgin'in rejisörlüğünü üstlendiği oyunu Hale Kuntay Türkçe'ye çevirdi. Dekor ve kostüm tasarımını Hakan Dündar'ın hazırladığı, ışık tasarımını Zeynel Işık'ın yaptığı tek kişilik oyunda, Olcay Kavuzlu sahne alıyor.
Ankara Devlet Tiyatrosu'nun yeni oyunu "Hüzzam", 28 Ekim Salı günü perdelerini açacak. Güner Sümer'in yazdığı, Olcay Poyraz'ın mizanseniyle Maral Üner'in rejisörlüğünü yaptığı yapıt, 29, 30 ve 31 Ekim'de de izlenebilecek.
Dekorunu Ethem Özbora, kostümlerini Yıldız Köse ve ışık düzenini Mehmet Yaşayan'ın hazırladığı eserde Maral Üner rol alıyor. Yapıtta, Kaya Akarsu, Yıldıral Akıncı, Ayşe Akınsal, Orhan Aral, Mehmet Atay, İstemi Betil, Muammer Çipa, Nurşim Demir, Erdoğan Göze, Değer İmsel, Erol Kardeseci, Gönül Orbey, Nihal Türkmen, Baykal Saran ve Günaydın Yaltırak'ın seslendirmeleri de yer alıyor.
Çayyolu Tiyatrosu 125'inci Yıl Sahnesi: "Kanlı Nigar" adlı oyun, 26 Ekim Pazar günü sahne alacak.
İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi: Ankara Devlet Tiyatrosu'nun yeni oyunlarından "Kasimir ve Karoline", ay sonuna kadar Başkentli izleyiciyle birlikte olacak. Ödön Von Horvath'ın kaleme aldığı, John Burgess'in yönettiği eserin dekor tasarımı Hakan Dündar'a, kostümleri Esra Selah'a ait.
1930'larda yaşanan ekonomik buhran sırasında Almanya'nın geleneksel Ekim Bayramı'na katılan iki gencin o dönemde yaşanan sıkıntılardan etkilenmesini konu alan eserde, Ötüken Hürmüzlü, Ebru Uysal, Faruk Günuğur, Neşet Erdem, Edip Tümerkan, Umut Karadağ, Nilgün Çorağan, Serap Kunak, Aysel Çakar Kara, Alev Buharalı, Ezgi Gürbüz, Gamze Özlem Başaran, Bengi Ebru Oray, Erengül Öztürk, Murat Özgen, Yunus Çakıroğlu ve İsmet Tamer rol alıyor.
Stüdyo Sahne: Jean Pierre Gos'un yazdığı, İlham Yazar'ın yönettiği "Tavandaki Kuş", yarın ve 28 Ekimde sahne alacak. Dekor ve giysi tasarımını Hakan Dündar'ın hazırladığı, ışık düzenini Zeynel Işık'ın gerçekleştirdiği yapıtta, Oktay Dal, Ömer Eryiğit, Utku Oğuz, Filiz Uysal, Nazlı Polattaş, Ali Yoğurtçuoğlu, Cihan Kaymak ve Deniz Büyükuysal görev alıyor.
Opera Sahnesi:Romantik balenin en seçkin örneklerinden "Giselle", 12 yıl aradan sonra yeniden Başkent sahnelerinde izleyici karşısına çıkacak. Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) bale topluluğunun 2008-2009 sanat sezonundaki ilk yeni eseri olan "Giselle", 25 Ekimde prömiyer yapacak.
Adolphe Adam'ın en tanınmış balesi olan ve ilk defa 1841 yılında oynanan "Giselle", Ankara Devlet Opera ve Balesi Başkoregrafı Zeynep Odabaşı tarafından sahneye konuldu. Bale alanında yeniliklerle dolu olan bu eserin kahramanı olan "Giselle", sevgilisinin kendisini aldattığını anladıktan sonra delirip ölen ve aşk acısından hayata gözlerini yummuş diğer kızların ruhlarıyla ormanda kendilerini aldatan sevgililerinden intikam almak isteyen bir varlığa dönüşen genç kızın öyküsünü konu alıyor.
Lirik müziği ve romantik atmosferiyle dünyanın en çok sahnelenen klasik balelerinden biri olan iki perdelik yapıtın koreografisi Jean Coralli ile Jules Perrot'nun imzasını taşıyor. Dekorunu Nihat Kahraman'ın, kostümlerini Nursun
Ünlü'nün hazırladığı eserin ışık düzeni Fuat Gök'e ait.
Eser sorumluluğunu Ayfer Alpan'ın üstlendiği yapıtta, Giselle'i dönüşümlü olarak Ayşem Sunal, Sanem Ergüler, Ayşe Fidanlık ve Elif Fırat, Albrecht'i ise Bahri Gürcan, Cankat Özer, Emre Güler, Eren Keleş ve Erkin İnan canlandırıyor.
Eserde, Selin Sezer, Ayşegül Aydemir, Müge Göktan, Ekin Cangal, Meram Ölçmen Dal, Ömür Uyanık, Neşe Güne, Emre Güler, Hakan Odabaşı, Serhat Elifer, Çağdaş Yurdakul, Tarkan Serengül, Oya Gürcan, İnci Hızel, Ertuğrul Bolat, Cansın Alpan, Kadir Okurer, Sanem Subaygil, Mine İzgi Örsçekiç, Evrim Teke, Ezgi Korkmaz, Öykü Akça, Bleda Özlem, Bahar Başar, Neslihan Mer, Sevim Başol, Ebru Törüner, Yasemin Babila, Pelin Kısakürek, İlknur Okan Erdir, Bahar Başar ve Şelale Polatkan da diğer rollerde seyirci karşısına çıkacak. Yapıt, 30 Ekimde de seyredilebilecek.
Cumhuriyet'in kuruluşunu konu alan "Ankara 1923" adlı senfonik şiirin dünya prömiyeri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda gerçekleştirilecek. Milli mücadelenin Ulusal Kurtuluş Savaşı'na dönüşme sürecini, Kurtuluş Savaşı'nı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş serüvenini anlatan eseri Mustafa Erdoğan besteledi. Librettosunun (eser metni) "Büyük Nutuk", Atatürk'ün konuşmaları ve kongre kararlarından yararlanılarak Gülce Çelik Erdoğan tarafından hazırlandığı "Ankara 1923" adlı yapıt, "Anadolu", "İzmir'in İşgali", "Samsun", "Postane Olayı", "Kongreler", "Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi (Dikmen)", "Karaşar Zeybeği", "Anka'nın Uçuşu'7 ve "Büyük Taarruz" isimli 9 bölümden oluşuyor. Ankara Devlet Opera ve Balesi solist sanatçılarından Tenor Aykut Çınar'ın yer aldığı eserde orkestrayı Şef Erol Erdinç yönetecek.
Operet Sahnesi: "Kırmızı Ev" adlı müzikli oyun, 26 Ekimde seyirci karşısına çıkacak.
Konserler
Cumhuriyet'in 85'inci yıl dönümü nedeniyle 3 bin kişiden oluşan dev koro, Anıtpark'ta toplanarak 11 marş seslendirecek.
TOBAV öncülüğünde toplanan sanatçılar, koro ve müzik dernek ve vakıfları, Cumhuriyet'in 85. kuruluş yıl dönümünü bir arada kutlayacak. Anıtpark'taki konserde koroyu Şef İbrahim Yazıcı yönetecek. Konserde, gönüllü katılımcılardan oluşan 60 kişilik bando da yer alacak.
Bilkent Senfoni Orkestrası, yarın "Mozart ve Türkler" adlı bir konser verecek.
Avusturya Büyükelçiliği'nin katkılarıyla düzenlenen konserde orkestrayı Şef Ernst Würdinger yönetecek. Konserde, Mozart'ın "Saraydan Kız Kaçırma Uvertürü" ve "keman konçertosu", Gluck'ın "The Pilgrims Of Mekka Uvertürü" ve Haydn'ın "Senfoni No.100/Military" adlı yapıtları yorumlanacak.
Türkiye'de klasik müziğin tanınıp sevilmesine büyük katkılarda bulunan Şef Hikmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO) yarın ve 25 Ekim Cuma günü vereceği iki konserle anılacak.
Yaylı sazlardaki başarılı tekniğiyle tanınan Rus keman ve viyola sanatçısı Albert Markov ile oğlu kemancı Alexander Markov'un sahne alacağı konserlerde orkestrayı Şef Gerard Oskamp yönetecek. Konser programı, Wolfgang Amadeus Mozart'ın "Figaronun Düğünü Uvertürü", Saint-Saens'in "Introduction et Rondo Capriccioso" ve Pablo de Sarasate'nin "Zigeunerweisen" ile "Navarra" adlı yapıtlarından oluşuyor.
Sergiler
Yurdagül Özsavaşçı'nın geleneksel Türk süsleme sanatları sergisi Ziraat Bankası Kuğulu Sanat Galerisi'nde başkentlilerle buluştu.
Hat, ebru, tezhip ve minyatürlerin yer aldığı sergi, 7 Kasım'a kadar sanatseverlerle birlikte olacak.
Anadolu Ajansı Sanat Galerisi, Sina Mirel'in yapıtlarından oluşan sergiyi ağırlıyor. Sanatçının eserleri, yarın akşama kadar izlenime sunulacak.