'Kremlin Hazineleri' sergisi açıldı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansının, Topkapı Sarayı Müzesi ve Moskova Kremlin Sarayı Müzesi iş birliğiyle düzenlediği "Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı'nda" sergisi açıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sergi açılışında yaptığı konuşmada, iki büyük imparatorluğun, iki büyük yönetim merkezinin çok önemli hatıralarının sergilendiği özel bir serginin açılışının gerçekleştirildiğini söyledi.
Günay, salondaki katılımcıların kendi aralarında konuşmaları üzerine, Türkiye ile Rusya'nın kültür ilişkileri ve kültür zenginlikleri konusunda çok uzun süre konuşulabileceğini ancak bir sanat sergisi açılışına gelmiş bulunan bir topluluğun kimseyi dinlemediği bir ortamda fazla konuşmayı doğru bulmadığını kaydetti.
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovski de İstanbul'un gerçekten Avrupa'nın kültür başkenti olduğunu söyledi.
Topkapı Sarayı Müzesi'nde, iki ülke halkının ilişkilerinin göstergesinin sergileneceğini belirten İvanovski, "Ülkelerimiz arasındaki siyasi ve ticari ilişkiler gelişmektedir. Artık bugün ülkelerimiz arasında kültürel alanda da ilişkilerimizin geliştirilmesini diliyoruz" dedi.
İstanbul 2010 AKB Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'da bu serginin açılmasından son derece mutlu olduklarını, "İstanbul Topkapı Sarayı Hazineleri Kremlin Sarayı'nda" sergisinin de Rusya'da açılacak olmasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Sergide neler var
16-17. yüzyılda her iki ülkenin sahip olduğu sanayi, kuyumculuk ve üretim teknolojisiyle ilgili eserleri bu sergide görme imkanı bulacağız. Serginin çok önemli bir özelliği de Osmanlı İmparatorluğu tarafından hediye edilen unsurlar da burada sergilenmekte olması.
Osmanlı-Rus ilişkileri tarihinde, 16. ve 17. yüzyıllara ait eserlerden oluşan sergide, çarların, devlet başkanı, ordu başkomutanı olarak kullandıkları objeler, saray törenlerinde, özel hayatlarında ve dini törenlerde kullanılan yaklaşık 100 seçkin eser yer alıyor.
Ayrıca, Moskova Kremlin Sarayı Müzesi koleksiyonundan, Rus çarlarının hazinesinde bulunan ve Kremlin katedrallerini, Moskova saraylarının kabul salonlarını ya da özel dairelerini süsleyen olağanüstü görkemli altın ve gümüş eşyalar, inci ve değerli taşlarla bezeli giysiler ve din adamı cübbeleri de bulunuyor.
Bunların yanı sıra Rus Devleti ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki diplomatik ve ticari ilişkiler sürecinde Moskova'ya gönderilen at koşumları, mücevherler, lüks dokumalar ve çara ait hükümdarlık simgeleri sergileniyor.
Sergi, 7 Hazirana kadar açık kalacak ve salı günleri hariç her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.