Şadi Çalık Eczacıbaşı Sanal Müzesi'nde

Eczacıbaşı Sanal Müzesi, Şadi Çalık'ın heykel sanatının eski ve yeni arasındaki dönüm noktasında yaşamboyu sürdürdüğü araştırmalarıyla öncü rolünü kanıtlayan eserlerini sergiliyor.
'Şadı Çalık Heykel ve Desen Sergisi', sanatçının kızı Siren Çalık'ın desteğiyle hazırlandı.
90 dijital imgeli sergi, sanalmuze.org internet adresinde sanatseverleri bekliyor.
Prof. Şadi Çalık, çağdaş heykel sanatının Türkiye'de ilk örneklerini yaratırken heykelin temel ögelerini zorlayarak yeniyi aradı. Şadi Çalık, heykel sanatının tüm sanatlar ve mimari ile olan bütünlüğünü savundu.
1917 yılında Girit'te doğan, 1923'te İzmir'e gelen Çalık, 1949 yılında D.G.S.A. Heykel Bölümü'nde sanat eğitimini tamamladı.
Alman öncü heykeltıraşlarından biri olan ve 1939'da Nazilerden kaçmak zorunda kalan Rudolf Belling'in öğrencisi olan Çalık, 1953'te savaş sonrası Avrupası'nda ilk açılan anıt yarışması olan 'Meçhul Siyasi Mahkum Anıtı' yarışmasında Adam, Max Bill, Calder, Chadwick gibi ünlü heykeltıraşlarla birlikte 3.grup A ödülünü paylaştı.
Çalık'ın en önemli ve Türk Heykeli'nde dönüm noktası olan heykelleri 1957'de yaptığı 'Minimum', 1966'da Türkiye'de ilk çağdaş anıt-heykel olan ODTÜ Atatürk Anıtı, 1968'de ilk paslanmaz çelik 'Soyut Heykel' ve Galatasaray'da 50'nci Yıl Anıtı.
1957 yılından itibaren İstanbul'da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim veren, 1971'de profesör olan ve 1977'de Devlet Sanatçısı ödülüne layık görülen Şadi Çalık, 1979'da geçirdiği kalp krizi sonucu 62 yaşında yaşamını yitirdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak