hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya'nın En Dış Katmanı Hangisidir? Dünya'nın En Dış Katmanı İsmi Ve Özellikleri...

    Dünyanın En Dış Katmanı Hangisidir Dünyanın En Dış Katmanı İsmi Ve Özellikleri...
    expand

    Dünyanın katmanları çekirdekten başlamak suretiyle sırasıyla farklı biçimlerde dışa doğru açılır. Bu açılım hem sıcak lavlar ile beraber hem de plastik yapıya benzer yarı katı ve tam katı katmanlardan meydana gelir. Bu katmanların en dışında ise taş küre yer almaktadır. Bilimsel adı üzerinden ise dünya çapında Litosfer olarak bilinir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı zamanda dünyanın en sert ve dış katmanı olarak da ifade edilmektedir. Öyle ki dünya yüzeyindeki bütün farklı canlı türleri bu katmanın üzerinde yaşamını sürdürür ve devam ettirir. Farklı materyaller ve maddelerden oluşması ile beraber kilometrelerce uzunluğa sahiptir.

    Dünya'nın En Dış Katmanı Hangisidir?

    Birçok farklı katmandan meydana gelen Dünya en iç kısımda çekirdekten beslenmektedir. Aynı zamanda öne çıkan kütlesi ile beraber çekirdek doğrultusunda güçlü bir yer çekimine sahiptir. Bu yer çekimi dış katmanlara gidildiği süre içerisinde azalış gösterilir. En az yer çekimi ise dünyanın en dış katmanı olan Litosfer üzerinde gerçekleşir.

    Bu durumu aynı zamanda Türkçe üzerinden taş küre olarak da bilinmektedir. Dünyanın en dış ve sert katmanı olması ile birlikte, bütün canlı türleri bu yüzeyde yaşamını devam ettirir. Aynı zamanda yer kabuğunu oluşturan tabaka olarak da bilinmektedir.

    Dünya'nın En Dış Katmanı İsmi ve Özellikleri

    İsim üzerinden ele alındığında dünyanın en dış katmanı taş küre olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda Litosfer olarak da bilinen bu katman canlıların yaşamını sürdürdüğü en dış katman olarak ele alınır. Kabuk ve aynı zamanda üst mantının binlerce ve hatta yüz binlerce yıl içerisinde değişim göstermesi de oluşmuş bölümdür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı zamanda gezegenin Kaya kısmını meydana getirir. Çok farklı kimyasal bir mineral yapısı ile farklı malzemelerden oluşmuş kilometrelerce uzunluğundaki katmandır. Litosferin hemen alt kısmında bulunan katman ise Astenosfer’dir.

    Bununla beraber dünyanın en az yer çekimine sahip kısmı olarak öne çıkar. Çünkü dünyanın çekirdeğinden uzaklaştıkça yer çekimi daha da azalış gösterir. Tüm canlı türleri Litosfer katmanında yeryüzü kabuğunun üstünde yaşamını sürdürür.

    Dünyanın Katmanları Nelerdir?

    Hem Türkçe hem de uluslararası düzeyde bilimsel isimleri ile birlikte dünyanın katmanları sırasıyla ön plana çıkmaktadır. Farklı uzunlukları ve kilometrelere sahip olan bu katmanlar, dünyayı sıvı ve yarı katı ile birlikte katı olarak oluşturur.

     

     - Barisfer, çekirdek ağır küre

     - Pirosfer, Magma tabakası

     - Litosfer yer kabuğu

     - Hidrosfer su katmanı

     - Atmosfer gaz katmanı, hava küre

     

     Bu şekilde yukarıda verilen katmanlar ile beraber çekirdekten başlamak suretiyle dünya atmosfere kadar bir bütündür.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow