hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya'nın En Uzun Nehri Hangisidir? Dünya'nın En Uzun Nehirleri Listesi...

    Dünyanın En Uzun Nehri Hangisidir Dünyanın En Uzun Nehirleri Listesi...
    expand

    Canlı yaşamı mümkün kılan en temel unsurlar içerisinde şüphesiz nehirler gelir. Karayı, gölleri ve denizi birbirine bağlaması suretiyle besleyici maddeler, çözeltiler ve su canlılarının dolaşımını sağlamaktadır. Tabii insanlar açısından da daha birçok farklı amaç altında kullanılırlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya çapında ise oldukça uzun mesafelere sahip olan görkemli ve büyük nehirler bulunmaktadır. Bunlar içerisinde ise dünyanın en uzun ve en büyük nehri Nil nehridir. Pek çok efsaneye de konu olmuş olan bu nehir, Toplamda 6695 kilometre kadar bir uzunluğa sahiptir. Yani bu da yaklaşık olarak 7 kilometre kadar uzunluğa çıkar.

    Dünya'nın En Uzun Nehri Hangisidir?

    Mısır tarihi için önemli bir yere sahip olan ve pek çok antik konuya dahil olmuş Nil Nehri, aynı zamanda dünyanın en uzun ve en büyük nehridir. Toplamda 6695 kilometre gibi bir uzunluğa sahip olan Nil, Kuzey Afrika'da bulunur.

    Daha detaylı şekilde bakıldığında Afrika kıtası içerisinde sudan, Mısır, Tanzanya, Burundi, Ruanda, Etiyopya, Kongo, Yenge ve Uganda ülkelere bağlanan bir nehir olduğunu söylemek mümkün. O yüzden diğer yandan bakıldığında Afrika'nın kalbi bir nehir olduğunu da ifade etmek gerekir. Aynı zamanda iki ülkenin boydan boya geçerek devam eder ve en sonunda denize bağlamak suretiyle dökülür.

    Dünyanın En Uzun Nehirleri Listesi

    Dünya çapında uzunlukları ve büyüklükleri ile beraber birçok farklı Nehir bulunmaktadır. Ne zamanda dünyanın değişik yerlerinde bulunan bu nehirler yaşamı can damarı olarak da ön plana çıkarlar.

    - Nil Nehri, 6695 Kilometre
    - Amazon Nehri, 6400 kilometre
    - Yangtze 6300 kilometre
    - Mississippi Nehri, 6275 kilometre
    - Yenisey Nehri, 5539 kilometre
    - Huang he nehri 5464 kilometre

    Bu şekilde uzayıp giden birçok farklı nehir ile birlikte dünyanın en uzun ve en büyük nehirleri ön plana çıkmaktadır. Her biri farklı ülkelere ve aynı zamanda kıtalara bağlanmak suretiyle pek çok açıdan kullanılır.

    Türkiye'deki Nehirler

    Dünyanın farklı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de birçok önemli nehir bulunur. Özellikle bunlar içerisinde Fırat Nehri 2800 kilometrelik gibi bir uzunluğa sahip olarak önemli yere sahiptir. Aynı zamanda Dicle Nehri, Kızılırmak Nehri, Aras Nehri, Sakarya Nehri ve Murat Nehri gibi kilometrelerce uzunluğa sahip pek çok nehir olduğunu söylemek gerekir.

    Girintili bir çıkıntılı, yüksek dağlara sahip olması sebebiyle Türkiye'deki nehirler önemli potansiyel teşkil etmektedir. Günümüzde pek çok amaç altında hem Türkiye'deki hem de dünyanın dış ülkelerindeki nehirler kullanılır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow