hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalender Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Kalender Kime Denir?

    Kalender Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir Kalender Kime Denir
    expand

    Divan edebiyatında yer verilen ve uzun uzun anlatılan başlıca karakterler şunlardır: Aşık (Mecnun, Ferhat, Şeyda, Meczup), Sevgili (Yar, Canan, Afet-i Devran, Nigar), Rakip, Rint ve Zahit. Divan şairleri aynı zamanda birer aşık oldukları için, her zaman rindin tarafını tutarlar. Birçok şiirde rint ile aynı anlama gelen kalender sözcüğü kullanılmıştır. Bazı şiirlerde ise kalender, hem aşkı için çöllere düşen Mecnun'u hem de dünyadan elini eteğini çeken zahidi simgeler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kalender Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

     Kalender kelimesi Farsça kökenlidir. Kalenderin rintten ve zahitten en önemli farkı, sadece dünyadan değil ahiretten de elini eteğini çekmesidir. O, Allah'a cehennem korkusuyla ya da cennet için ibadet etmez.

     Kalenderler, tarih boyunca toplumun örf ve geleneklerine aykırı hareket etmişlerdir. Bazıları dilenerek hayatını idame ettirirken bazıları inzivaya çekilip yıllarca Allah'a ibadet etmiştir.

     Giyim kuşamına ve sözlerine dikkat etmeyen kişilere de kalender ya da miskin denir.

      Kalender Kime Denir?

     Bir kalenderde bulunması gereken temel özellikler şunlardır:

     1- Tok gözlülük - Sadece ihtiyacı olan şeylere sahip olmak, başkasının kazancını ve malını mülkünü kıskanmamak ve daha fazlasını istememek

     2- Dürüstlük - Bir kalender az konuşur ve konuşunca da sadece doğruyu söyler. Yalan söyleyen kişi hak ile batılı birbirine karıştırır. Bu nedenle yalan dilden de kalpten de uzak tutulmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     3- Hoşgörülü olmak - Yunus Emre'nin "yaratılanı severim Yaradan'dan ötürü" dizesi ve Mevlana'nın "ne olursan ol yine gel" seslenişi, kalenderlerin ne kadar hoşgörülü olduğunun kanıtıdır. Çünkü dervişlere göre bir kul başka bir kulu yargılayamaz. Yargılama ve cezalandırma hakkı sadece Allah'a mahsustur.

     4- Tevazu sahibi olmamak - Sürekli fani ve aciz bir varlık olduğunu hatırlayıp ona göre yaşamak, hiçbir zaman kibirlenmemek ve kendinle övünmemek

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow