hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kamet Nedir, Ne Zaman Getirilir? Kamet Nasıl Getirilir, Kamet Getirmek Farz Mıdır?

    Kamet Nedir, Ne Zaman Getirilir Kamet Nasıl Getirilir, Kamet Getirmek Farz Mıdır
    expand

    İslam dini içerisinde yer alan kamet, erkeklere özel olan bir sünnettir. Kamet namazlardan önce okunan bir kavramdır ve ezana benzeyen bir nitelik taşır. Bununla birlikte kamette "Hayye ale'l-felâh" cümlesinden sonra iki sefer "Kad Kâmeti's Salâh" ifadesi söylenir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kamet Nedir?

     Kamet kelimesinin sözlük anlamının beraberinde İslami açıdan da oldukça önemli bir anlamı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakıldığı takdirde kamet sözcüğünün anlamı dini açıdan şu anlama sahip olduğu görülür:

    Camide yer alan cemaatin namaza kalkması amacı ile okunan ezandır.

    Özellikle bu manasıyla birlikte İslami açıdan önemli bir potansiyele sahiptir. Kamet, farz olan namazlardan önce, namazın başlamış olduğunu bildiren ve ezana benzeyen sözlerdir. İster cemaat ile olsun ister ise tek başına kılınması fark etmeksizin erkeklerin farz olan her namazdan önce kamet getirmeleri sünnet olarak kabul edilir.

     Kamet Farz Mıdır?

     Kamet, farz olan namazların sünnetlerini içerir. Yani kamet getirmek sünnettir. Bu sebepten dolayı terk edilmesi mekruh sayılır. Zira kamet, namaza başlamak amacı ile yapılan bir hazırlık mesabesindedir. Cuma namazı da olmak üzere her farz namazlarından önce yapılması sünnet sayılan ibadetlerden biri de kamet getirmektir. Bayram namazı, vitir namazı cenaze namazı ve nafile namazı gibi namaz çeşitlerinde kamet getirilemez ve bahsedilen kamet getirme davranışı sadece erkeklere hastır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kamet Ne Zaman Getirilir?

     Kamet, farz olan namazlardan önce getirildiği için kamet getirmek sünnet olarak kabul edilir. Camilerde sık olarak duyulan kamet; cemaat ile vakit namazının kılınmasından sonra, yeni bir cemaat ortaya çıktığında, aynı vakit namazı içerisinde, cemaatle ya da tek başına kılınması durumunda, tekrar ezana ve kamet okunmasına ihtiyaç yoktur. Beş vakit namaz kapsamında farz namazlarından önce ve Cuma namazının farzı durumunda kamet getirilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow