hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hoca Ahmet Yesevî'nin sonsuz yolculuğu...

    Hoca Ahmet Yesevînin sonsuz yolculuğu...
    expand

    Gelmiş geçmiş en önemli mutasavvıflardan olmasının yanı sıra Türkçenin yaygınlaştırılmasında önemli rollerden birini üstlenen Hoca Ahmet Yesevî'nin Orta Asya'dan başlayıp sonsuzlukta devam eden büyük yolculuğunun öyküsü…


    İlk kitabıyla satış rekorları kıran Mustafa Çevik'in kaleminden Zamanın Oğlu - Hoca Ahmet Yesevî'nin Yolculuğu, Sayfa6 Yayınları'ndan çıktı. İnancın ve azmin akıl almaz yolculuğu ve bin yılları aşan bir bilgelik öyküsü. Bu kitabı unutamayacaksınız!


    Batı Türkistan'da doğan ve 63 yaşında, "Peygamberimizin görmediği ışığı ben de göremem," deyip toprak altına giren, Anadolu tasavvufunun kurucusu, Yunus Emre'nin ve Taptuk Emre'nin ilham kaynağı Hoca Ahmet Yesevî, Türkistan'ın Yessi kentinde başladığı, "ilahi ışığı arama" yolculuğuna devam ediyor.

    Anadolu'nun İslamlaşmasını sağladı!

    Oğuz ve Karluk Türklerinin yaşadığı Türkistan topraklarında sırtını Karaçuk sıradağlarına dayanmış olan Sayram kentinde yaşayan Hoca Ahmet Yesevî, henüz Müslümanlığın tüm Türk kavimleri arasında kabul görmediği dönemde Allah aşkıyla başladı yolculuğuna…

    Eski zaman insanlarının yattığı mezarlardan ibret aldı, Buhara ve Semerkant gibi zengin şehirlere kervanla ulaşıp, dünya malının insanın kalbini zehirlediğini gözleriyle gördü. Para alıp, din satanları görüp, günahtan Yaradan'a sığındı. Ağzına Yaradan'ın ismini alıp para kazanandan kaçarken çobanlar gönlünü ısıttı, kalbine ferahlık verdi.

    Kâh Budist rahiplerle konaklar, kâh katıldığı kervanlar eşkıyaların saldırısına uğrar, onlarca kadın ve çocuğun hunharca katline tanık olur. Kâh Gök Tanrı'nın şamanlarının şifa ayinlerine konuk olur, kâh Mecusi ritüellerine… Kimseyi yargılamaz, kimsenin kalbini kırmaz. Tam umutlar tükenip, aklını bile zor muhafaza ederken Kızılkum Çölü'nde önce Hızır'la karşılaşır. Sonra da rehberi olacak Şeyh Yusuf Hemedani'nin öğrencileriyle…

    Çilesi zevkti ona

    Peygamber'in Hakk'a yürüdüğü yaşta, yani 63 yaşında, "Onun göremediği ışığı ben de göremem," deyip toprak altına girer. Artık Anadolu'nun İslamlaşmasında ve Türk dilinin korunmasında en ulvi görevleri üstlenen Hoca Ahmet Yesevî çilesine bir hücrede devam etmektedir.
    En ilahi sevgilisiyle, Yaradanına ne zaman kavuştuğunu yazmaz tarih kitapları… Ama aslen hiç bitmemiştir Yesevî'nin yolculuğu. Onun yolculuğu Tayy-i Zaman,  Tayy-i Mekân'dır. 



    Öğretmeyi öğrenme yolculuğu

    Hoca Ahmet Yesevî ve onun benzersiz yolculuğu hakkında çok uzun süredir araştırma yaptığını dile getiren yazar Mustafa Çevik, "Hoca Ahmet Yesevî, Anadolu'nun İslamlaşmasına çok önemli katkılar sundu. Kitabımda anlattığım gibi yolculuğa çıkmasının temel nedenlerinden biri de, kendisine, İslam'ı öğretmede bir rehber arayışı idi. Deyim yerindeyse bir öğrenmeyi öğretme yolculuğuna çıkmıştı. Şeyh Hemedani'nin yanında kaldığı zaman boyunca ondan İslam'ı Anadolu'daki halka nasıl öğretebileceğini öğrendi. Hoca Ahmet Yesevî'nin öncelikli savaşı cehaletleydi. Cehaletin yok edilebilmesi ve İslam'ın  Anadolu halkına doğru anlatılması gerektiğini ilk telaffuz eden isimdir ve bu anlamda çok önemli katkılar sağlamıştır," dedi.

    Türkçenin koruyucusu oldu

    Yahya Kemal'in, "Milliyetimizi borçlu olduğumuz zat" diye tanımladığı Hoca Ahmet Yesevî ve öğrencileri Türkçenin kullanılması konusunda özellikle çaba göstermişlerdir. Eserlerini şiirsel bir dille anlatan Hoca Ahmet Yesevî'nin en önemli ardılları Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre ve Kaygusuz Abdal'dır…

    "Kâfir bile olsan, hiç kimsenin kalbini kırma. Çünkü kalbi kırmak Allah'ü teâlâ'yı kırmaktır. Gönlü kırık zavallı garip birini görsen, yarasına merhem koy, yoldaşı ve yardımcısı ol,"  sözleriyle gönüllere kazınan Hoca Ahmet Yesevî'nin zamanı ve mekânı aşan yolculuğunu ilk kitabı Hükümdar ile olay yaratan Mustafa Çevik kaleme aldı. Mustafa Çevik'in kaleminden Zamanın Oğlu - Hoca Ahmet Yesevî'nin Yolculuğu Sayfa6 Yayınları'ndan çıktı.



    Arka kapaktan:
     
    "Ey yolcu! Senin diyarında âşıklar öyle can verirler ki oraya ölüm meleği asla gelemez."  
    Ah, ne yazık! Yanıyor kalbim. Azılı düşmanlarımdan ve can dostlarımdan geçtim. Bu âlemden kaçtım. Gölgem ay ışığına erişti. Kocamış adımlarım zamanın kumlarında bata çıka yol gözlüyor. Ey, aşkın gölgesini üstüne yorgan diye örtünenler! İşte yine ben buradayım. Ey, hayallerin sitemini aklın ilmeğine dolayanlar! Ey Ruhum! Bütün zamanlarda aradığım sensin. Peki, ya gitmezsem eğer, aradığımı nerede bulayım?

    Hızla surları geçtim ve şehrin kapısına geldim. Demir kapıdan şehre girerken doğruluk yolunu tutan hiç kimsenin yolda kalamayacağını düşünüyordum. Kapıları açan görevliler ruhumun ana vatanından getirilmiş en makbul sır şarabını sunan ölümsüz sakiler gibiydi. Her adımda elimdeki kadehten bir yudum içiyor, hayranlığın şevki tenimi ve ruhumu içten içe yakıyor, kül ediyordu. Sevgilinin adı ile dışımı, arzunun ateşiyle içimi bezemiş, gerçeğin meydanında sırların anlamını görmeye gelen ve dünyayla uğraşmayı terk etmiş dervişler gibi adını bildiğim yolda yürüdüm.

    Zamanın Oğlu tevazu, sadelik ve fedakârlığın ateşini tutuşturan bir kalp ve dava adamının romanı. Aşkın ölümsüz gerçeğini arayan gezgin bir bilgenin kalp atışlarını hep yanı başınızda hissedeceksiniz. Hoca Ahmet Yesevî'nin yaktığı sonsuzluk ateşini bugüne taşıyan lirik bir destan Zamanın Oğlu. Aşk, bilgelik, hikmet sarmalında ilerleyen bir hakikat arayışının romanı.


    İlk romanı Hükümdar ile büyük bir başarıya imza atan Mustafa Çevik bu kez Oğuz Kağan'dan devralınan ruh, terbiye ve mücadeleyi manevi bir hükümdarın, Hoca Ahmet Yesevî'nin kişiliğinde, onun her yolculukta kendisini daha da çoğaltan gezginliğinde okuyucusuna sunuyor. Doğu'nun mistik ve gizemli dilinin o çarpıcı sesine tanık olacaksınız.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow