hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Neoklasik İktisat Teorisi

    Neoklasik İktisat Teorisi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Emmanuelle Bénicourt ve Bernard Guerrien'in bugün dünyanın egemen iktisadi teorisi haline gelen neoklasik iktisadı farklı kuramcılar ve tutumlar üzerinden inceledikleri Neoklasik İktisat Teorisi okurla buluştu. İletişim Yayınları'ndan çıkan kitabı, Mustafa Dönmez, Hüseyin Şahin ve Ertuğrul Tokdemir Türkçe'ye çevirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün dünyanın egemen iktisadi teorisi haline gelmiş olan neoklasik iktisat, İletişim Yayınları'ndan çıkan Neoklasik İktisat Teorisi'nde Emmanuelle Bénicourt ve Bernard Guerrien tarafından derinlemesine tartışılıyor.

    Liberallerden sosyal demokratlara, devlet müdahalesine yakın duranlardan soğuk bakanlara, neoklasik iktisadı farklı kuramcılar ve tutumlar üzerinden inceleyen bu çalışma, konunun teorisini ayrıntılarıyla kavramak isteyenler için...

    Neoklasik teori iktisadın egemen kuramıdır. Bol miktarda matematik formül kullanan ve bu nedenle anlaşılması ve daha önemlisi değerlendirilmesi zor, sayısız yayının kaynağı bu teoridir. Esas olarak bireysel tercihlere vurgu yapsa da, bu teoriden esinlenen modeller, farklı mübadele örgütlenmelerini temel alarak birbirlerinden ayrılır. Bu nedenle, bu kitapta yapıldığı gibi, matematik formüllerin kullanımından önce, bu örgütlenme biçimlerini ele almak gerekir. Neoklasik teori, mikroekonomi olarak adlandırılan alana esas olarak aittir. Ama makroekonomi ve oyun kuramıyla belli bir ilişkisi vardır. İktisat öğrencileri için hazırlanmış bu kitapta, neoklasik teorinin makroekonomiyle ilişkisinin yanında, son dönemde gelişen asimetrik bilgi, mübadele maliyetleri, ağ ilişkileri, mali piyasaların etkinliği gibi konular da ele alınıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Neoklasik iktisatçılar, liberal ve müdahaleci ya da sosyal demokrat olarak iki büyük gruba bölünmüş olsalar da, paylaştıkları ortak varsayım, toplumun özgür ve eşit bireylerden oluştuğu ve bu bireylerin faaliyetlerini en etkin biçimde uyumlu kılan aracın piyasa olduğudur. Neoklasik İktisat Teorisi, bu egemen düşünme biçiminin, nasıl tasarlandığının, iç mantığının ve tutarlılığının anlaşılmasını sağlarken, aynı zamanda bu teorinin sınırlarını ve içerdiği önemli sorunları görmeye yardımcı oluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow