hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Onlarınki bitmeyen ''Misafir''lik

    Onlarınki bitmeyen Misafirlik
    expand
    KAYNAKÖzgen Aydos / Cnnturk.com

    “İki oğlumuz da Suriye’de üniversiteyi kazanmak için çok uğraştı. Biri makine diğeri uçak mühendisi olacaktı. Savaş nedeniyle okullarını bıraktılar. Şimdi gündüzleri AVM’de çalışıyorlar. Geceleri ise üniversitedeler. Eğitim için değil. Temizlik yapıyorlar.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sözler bir romandan yahut bir hikâye kitabından alınmış değil. Savaştan kaçan, ülkesini bırakan, belki son kez yıkılmış evlerine bile bakamayan Suriyeli sığınmacılara ait.

    Onlara mülteci bile denmiyor çünkü Türkiye, 1951 Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Cenevre Sözleşmesi'ne koyduğu "coğrafi sınırlama" nedeniyle diğer ülkelerden gelen mültecilere "mülteci" demiyor, Avrupa Konseyi üyesi bir ülkeden gelmeyenleri mülteci kabul etmiyor ve onlara "sığınma başvurusu sahibi" diyor.

    Kimi zaman ise misafir

    Gazeteci Serdar Korucu da üç sene boyunca Hayata Destek Derneği yardımıyla Suriyeli misafirlerin yaşadığı hemen hemen her şehre gitti, anılarını dinledi, hikâyelerine ortak oldu.

    Savaştan kaçıp gelen Suriyeli sığınmacıların yeni hayatlarını gözler önüne seren Serdar Korucu'nun yazdığı kitabı Kerem Yücel fotoğrafladı. Misafir, Can Yayınları etiketiyle sunuldu.

    ''Suriye'deki patlamada kaç insan öldüğü haberlerde rakam olarak verilir ama burada yaşayan Suriyeliler için onlar birer rakam değildir çünkü sınırın diğer yanında akrabaları vardır'' diyen Korucu, insanların hikâyelerini rakam olmaktan çıkarıyor, unuttuğumuz bir gerçeği; onların da bizim gibi insanlar olduğunu anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Serdar Korucu kimdir?

    İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi'nde felsefe eğitimi aldı. TV8'de başladığı meslek hayatını Skyturk, Business Channel, 6News, Cem TV, TRT1, TRT2 ve A Haber'de haber merkezi ve haber program bölümlerinde editör/yapımcı/danışman olarak sürdürdü. Yaklaşık 4 yıldır CNN Türk'te editör olarak çalışıyor.

    Radikal, Agos, Express ve BirGün'e dezavantajlı gruplar özelinde insan hakları haberleri ve röportajları yapan, Atlas dergisine dosyalar hazırlayan Serdar Korucu'nun yazıları Taraf ve Milliyet Kitap ekinde de yayımlandı.

    Korucu, 2009 yılında Güncel Yayıncılık'tan "Yabancı Gazetecilerin Gözüyle Kürt Sorunu", 2013'te Hayata Destek Derneği'nin katkılarıyla "Suriye Yerle Bir Olduktan Sonra", 2014'te Aris Nalcı'yla birlikte Ermeni Kültür Derneği'nden "2015'ten 50 Yıl Önce, 1915'ten 50 Yıl Sonra: 1965" ve 2015'te İstos Yayınları'ndan "Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos'un Objektifinden 6-7 Eylül 1955" adlı kitapları çıkarttı.

     

    Onlarınki bitmeyen Misafirlik

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow