hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Usta bilimkurgu yazarı Ray Bradbury'nin Resimli Adam'ı Türkçede

    Usta bilimkurgu yazarı Ray Bradburynin Resimli Adamı Türkçede
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Usta bilimkurgu yazarı Ray Bradbury, Resimli Adam adlı öykü derlemesinde, lanetli bedeninde geleceği gösteren hareketli dövmeler bulunan kahramanı Resimli Adam üzerinden modern bireyin psikolojisine ve teknolojik ilerlemenin karanlık yanına ışık tutuyor. Ünlü yazar Margaret Atwood'un "Öylesine içinize işliyor ki bir daha unutamıyorsunuz” diye tanımladığı Bradbury'nin öyküleri, Pulitzer dahil pek çok ödüle layık görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ray Bradbury'nin Ulusal Kitap Ödülü, Pulitzer Onur Ödülü ve Ulusal Sanat Madalyası alan eseri "Resimli Adam" İthaki Yayınları'ndan çıktı.

    İthaki Yayınları ayrıca Yankı Enki'nin korku edebiyatının usta isimlerinin eserlerinden hareketle vampirlerden kurtadamlara, gotikten moderniteye kadar bu türü enine boyuna tartıştığı çalışması Maskenin Düştüğü Yer'i de yayınladı. Yayınevi ayrıca Öktem Başol'un film örnekleri üzerinden senaryo yazım tekniklerini anlattığı "Senaryo Kitabı" adlı eseri de okurla buluşturdu.

    Resimli Adam

    Ray Bradbury sadece bilimkurgunun değil fantastik edebiyatın ve korkunun da yirminci yüzyıldaki ustalarından biri. Bilimkurgunun “iyi edebiyat” da olabileceğini kanıtlayan belki de ilk yazar. Tüm yeteneklerini sergilediği ve çerçeve öykü formatında yazdığı Resimli Adam ise modern bireyin psikolojisine ve teknolojik ilerlemenin karanlık yanına ışık tutan eşsiz bir öykü derlemesi.

    Tüm vücudu, hareket eden dövmelerle kaplı Resimli Adam bu durumundan dolayı neredeyse kırk yıldır kalıcı bir iş bulamamıştır hatta karnavallarda bile çalışamıyordur artık. Çünkü lanetli bedeninin üzerindeki dövmeler geleceği göstermektedir. Yanında belli bir süre geçiren kişinin kaderi Resimli Adam’ın bedeninde görünüverir.

    Dövmeleri üzerinden hikâyeler bir bir ortaya dökülür. Bir çocuğun hayalleri kadar naif, bir bilim insanının gerçekleri kadar kuvvetli toplam on yedi öykü Resimli Adam’ın vücudunda hayat bulur.

    Ölümden inançlara, nükleer savaştan ırkçılığa, dünyanın sonundan uzaydaki yalnızlığımıza kadar insanlığa dair birçok konuya değinen Bradbury, hayallerimizle hakikati karşı karşıya getirip eleştiren, düşündüren ve dehşete düşüren bir bilimkurgu klasiği ortaya çıkarıyor.

    Resimli Adam, bilimkurgunun kaleydoskopu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Bradbury’nin öyküleri öylesine içinize işliyor ki bir daha unutamıyorsunuz.” Margaret Atwood

    Maskenin Düştüğü Yer

    “İnsanoğlunun en eski ve en kuvvetli hissi korkudur ve korkuların en eskisi, en kuvvetlisi bilinmeze dair korkudur,” der korku edebiyatının büyük üstadı H. P. Lovecraft. Bir diğer korku edebiyatı ustası Algernon Blackwood ise korkuyla olan ilişkisini “Bir hayalet görülmüşse, onun ne olduğu, beni onu neyin gördüğünden daha az ilgilendirir,” diyerek açıklar.

    İşte bu sözler ışığında Yankı Enki, yerli eleştirmenlerin elinin pek uzanmadığı bir alan olan ve hem insan hem de hayvan olanın, ölümsüz olup da ölmek isteyenin, her zaman evsiz ve yabancı olanın, gömülüp de geri dönenin, gölgelerde gizlenenin ve bilinmeyenin edebiyatı olan korku edebiyatının tekinsiz derinliklerine dalıp vampirlerden kurtadamlara, gotikten moderniteye kadar türü enine boyuna tartışıyor.

    Bir eleştirel denemeler derlemesi olan Maskenin Düştüğü Yer, uygarlık ve barbarlık, insan ve hayvan, kültür ve doğa gibi modern ve müphem tanım kümeleri ile korku edebiyatının zaman, mekân ve kahramanları arasında nasıl bir ilişki kurulabileceğini zengin örneklerle anlatıyor.

    Korku edebiyatı bir kaçış edebiyatı değil, kaçtıklarımıza dönüş edebiyatıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Usta bilimkurgu yazarı Ray Bradburynin Resimli Adamı Türkçede

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Senaryo Kitabı

    Senaryo Kitabı, 1000’e yakın film örneğinden yola çıkarak senaryo yazmanın kurallarını ve dramatik teknikleri sokaktaki insana ulaştırmayı hedefliyor.

    Öktem Başol, uzun-kısa metrajlı filmler, belgesel niteliğindeki yapımlar ve reklam filmleri için senaryo ve diyalog yazımını, karakter ve ortam yaratımını, ortaya çıkan senaryonun yapımcılara nasıl sunulacağını tüm ayrıntılarıyla okura anlatıyor.

    Sinema ve televizyon sektörünün tüm alanları için faydalı ve güncel bilgiler içeren eser, öğrenciler için de bir başvuru kitabı niteliğinde.

    Başol'un kitabına Anadolu Üniversitesi'nce Sinema Kültürüne Katkı Ödülü verildi.

    “Baş karakteriniz yerde kıvranıyorsa, gidin bir tekme de siz vurun!” Richard Prather
    “Yazdığınız her sahnenin filmdeki en iyi sahne olduğunu kendinize tekrarlayın!” Henri Blank
    “Senaryo yazmak açık bir yarayı aylarca kaşımaya benzer.” Francis Veber

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Usta bilimkurgu yazarı Ray Bradburynin Resimli Adamı Türkçede

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow