hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Köprühisar nerede? Köprü Hisar Kalesi neresi? Köprühisar'ın fethi! Köprühisarı kim fethetti?

    Köprühisar nerede Köprü Hisar Kalesi neresi Köprühisarın fethi Köprühisarı kim fethetti
    expand

    Tarihte Köprühisar hisarının kim tarafından fethedildiği merak ediliyor. Tarihi diziler ve filmlerde Köprühisar Kalesi sıkça geçer. Peki ama Köprühisar Kalesi nerede?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Köprühisar kalesi, hisarı dizi ve filmler başta olmak üzere kitaplarda da yer almaktadır. Birçok kişi de Köprühisar isminin tarihteki önemini araştırıyor. Peki ama Köprühisar kalesi nerede? 

     

    Köprühisar kalesi neresi?

    Köprühisar, Bursa ilinin Yenişehir ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin tarihi 1300 yılına dayanmaktadır. Osmanlı devleti Yenişehiri almak için önce Köprühisarı almışlardır daha sonra Yenişehiri almışlardır. Mahallede osmanlı döneminden kalma tarihi hamam vardır, fakat şu an harap durumdadır. Ayrıca mahallede 7000 yıl önce insan yaşamının oldugunu gösteren höyük vardır, höyük ile ilgili bilgiler şunlardır.Köprühisar: Yenişehir’e bağlı Köprühisar mahallesinin güneyinde, Kocasu’yun doğu terası üzerinde ve Yenişehir-Bilecik karayolunun kuzeyinde bulunan höyük, 200x100x12 m boyutlarındadır. Höyükte yapılan araştırmalarda İlk Tunç Çağı’na ait Yenişehir, kırmızı açkılı, kırmızı astarlı ve İnegöl gri türlerinde ve 2. Bin’e tarihlenen çanak çömlek parçaları bulunmuştur (French 1967: 53, 59-64).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow



    1991 yılında tescillenen höyüğün ilk kez fark edildiği 1961 yılından bugüne dek önemli ölçüde tahrip olduğu görülmektedir. Höyüğün batı ve güneybatı kesimlerinden büyük miktarda toprak alınmış ve bunlarla Kocasu’yun kıyısına set oluşturulmuştur (BAY 07.08.2004).Mahallenin ismi mahallenin icinden gecmekte olan kocasu deresi üzerindeki köprüden ve osmanlının ilk dönemlerinde mahallenin etrafının hisarla cevrili olmasından, yani köprü ve hisarın birleşmesinden gelmektedir. Fakat zamanla dere üzerindeki köprü ve hisarlar yok olmuştur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow